hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 討論港鐵的形象
開啟左側

討論港鐵的形象

busfunfun 發表於 2010-4-17 11:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

兩鐵合併,MTR30年又過左
立下一個一個里程碑
但係大家認為港鐵的形象怎樣??
有沒有需要改??

形象的意思是港鐵處事作風、官方字體、網站、設計......

剛才看到有人討論港鐵廣告時
打了以下句子

「其實港鐵與其做這麼多的形象活動, 倒不如直接更改他自己的企業形象, 例如更改主導字體, 主導顏色, 制服等.

因為現在的中文主導字體實在會給人有一種壓逼感,
三十年前沒有車站藝術, 月台幕門, 地鐵商場的字體是這樣, 到三十年後, 沒有的都有了, 字體也是一樣, 唉==」
(不好意思,引了你的帖)

我自己認為
港鐵的確改進了不少
可惜作風仍太保守
如在資料公布方面
沒有外國甚至台鐵的那種親民

但是我覺得港鐵的設計很有特色
字體方面沒有跟其他一眾公司用上黑體
而獨我地用上明體
所以一用明體寫上地方名
就給人知道是港鐵站

同時我亦欣賞紙皮石的設計
現時的焗漆板給人冷冰冰的感覺
相反紙皮石更好
而且紙皮石又已經成為一種港鐵形象之一
深入民心

最後
從環保角度而言
更換這些設計真是勞民傷財
更把公司多年文化摧毀

有點嚴重吧....

歡迎討論

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
barking + 1 agree

查看全部評分

3AV-HF4113 發表於 2010-4-17 11:13 | 顯示全部樓層
港鐵 d 企業形象...
對一般人黎講... 咪妄顧公眾利益 ge 財團
剩係識狂起頂心杉、屏風樓,侮辱曬香港 ge 山脊、景觀
睇下西九龍、大圍站、御龍山...

評分

查看全部評分

UCR683 發表於 2010-4-17 11:34 | 顯示全部樓層
港鐵現時在資訊發佈的制度,較公營時期及私營化初期的地鐵公司為差;
結果市民不單無法取得港鐵較詳細的技術資訊,亦造就了小圈子化的鐵路迷社群。

評分

查看全部評分

cn2661_2d32 發表於 2010-4-17 11:41 | 顯示全部樓層

其實車站內裝我覺得比以前好左好多.唔鬧得晒佢
紙皮石比人感覺係70-80年代產物.作為所謂先進的世界級鐵路,
感覺點都要現代化.總冇可能好似london tube咁....成百年都仲係瓷磚吧.

唔夠親民係真的
以前九鐵,除左好多資料會公報,
以前的一切單張小冊,好似東鐵傳真,各區東鐵沿線好去處,大小開放日,
去到火車翻新前後的儀式,所謂的黃頭榮休之旅,証書,
翻新左列車後派大使係新車上面做問卷,問晒大人細路對新車外內裝置/顏色睇法意見,
然後去改.呢個港鐵的所謂的偽乘客茶座拍馬追唔上.

我好記得當年坐新火車,專登係大埔墟站貼左通告出來,寫明新火車(翻新車)每班在大埔墟開出的時間,歡迎小朋友/愛好者去追車. 月台長果陣好細心話我聽架車幾時到,同埋點解某日冇得坐,因為壞左車等等.果陣好似係97年

上左新火車,我記得個大使姐姐問我呢個9歲細路對架車的睇法,對顏色的批評,真係慢慢寫低.我話,架車油綠色好核凸,如果係紅色就好喇. 好巧合地,之後批車真係轉晒紅色.

九鐵可能真係管理唔係咁好,但至少你會覺得入面一人一物都係服務緊你,係你鄰里的設施.
佢有ling個心出來同乘客溝通.係旅程以外亦顧及好多乘客的著想.而唔係單單每日載你出九龍,賺你果4蚊再逼你睇佢廣告,最好就係seven買份報紙比佢加租.
以前客務中心賣sovernir的姐姐哥哥好樂意同小朋友談話同講火車. 以前大埔堆K線巴士的司機叔叔個個都認得我呢個成日要坐導航位的麻煩細路,成日同我頃計. 呢個係我的童年,我生活係大埔生活在火車同接駁巴士樓上的童年.呢d野係家陣堆木口木面態度傲慢的地鐵客務員做唔到的.

港鐵佢可能贏左賺錢,但佢輸左份做服務的熱誠,輸左個親民形象,
佢贏業績,但佢輸左市民個心.

評分

參與人數 2aPower +4 收起 理由
superay + 3 非常同意!
barking + 1 agree輸左市民個心

查看全部評分

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
barking 發表於 2010-4-17 11:59 | 顯示全部樓層
不如講下好個方面啦

第一條過海鐵路 -  刺激德福花園樓價
荃灣綫進佔過海段 - 刺激綠楊新邨, 新葵芳花園 ,新葵興花園樓價
將軍澳綫進佔東隧 - 刺激將軍澳人口增長, 帶動私人物業
西鐵進佔紅磡 - 方便西鐵乘客轉乘隧巴往港島東/南
ASV50 發表於 2010-4-17 12:48 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2010-4-17 11:59 發表
不如講下好個方面啦

第一條過海鐵路 -  刺激德福花園樓價
荃灣綫進佔過海段 - 刺激綠楊新邨, 新葵芳花園 ,新葵興花園樓價
將軍澳綫進佔東隧 - 刺激將軍澳人口增長, 帶動私人物業
西鐵進佔紅磡 - 方便西鐵乘客轉乘隧 ...

咁多樣刺激樓價物業增長

最怕就係刺激投資,令通脹加劇
最終負面影響市民
ahbong 發表於 2010-4-17 13:22 | 顯示全部樓層

原帖由 ASV50 於 2010-4-17 12:48 發表

咁多樣刺激樓價物業增長

最怕就係刺激投資,令通脹加劇
最終負面影響市民

你講既係大市場既情況,港鐵係大市場既其中一分子,參與投資既市民亦係其中一分子,領匯又可能係其中一分子。

刺激投資是否負面影響市民,亦不能一口咬定。市民從投資中亦可獲利及改善生活質素,更多投資創造基層就業等,不過我唔講太遠喇。

至於兩鐵合併後的港鐵形象,我自己就覺得相當滿意,而且亦做得相當積極,例如經常賣電視廣告,推出創意車票及市場推廣,在公交市場上絕對走於前線。

ahbong 發表於 2010-4-17 13:29 | 顯示全部樓層
原帖由 3AV-HF4113 於 2010-4-17 11:13 發表
港鐵 d 企業形象...
對一般人黎講... 咪妄顧公眾利益 ge 財團
剩係識狂起頂心杉、屏風樓,侮辱曬香港 ge 山脊、景觀
睇下西九龍、大圍站、御龍山... ...

我想問下,樓宇設計到底是港鐵負責,還是地產發展商負責?

批評要讓人覺得合理,就唔可以亂黎批評,你唔鐘意頂心杉,屏風樓,針對既應該係城規會而唔係港鐵。
3ASV427_KS8246 發表於 2010-4-17 13:33 | 顯示全部樓層
MF2648_AVBW8 發表於 2010-4-17 13:33 | 顯示全部樓層

港鐵的形象?我只諗到一句可形容:   一路搶你的錢

(不喜勿彈)