hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 香港仔油站重新招標(內詳)
開啟左側

香港仔油站重新招標(內詳)

JN6854 發表於 2010-4-18 12:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

原本油站租約期滿需要重新招標係正常安排
但係收到區議員通知,指政府繞過區議會就將香港仔油站重新招標就惹來居民及區議員嚴重不滿

據知區議員一直打算等租約期滿就提出改變土地用途(唔要油站)
但係政府直接將現址以相同用途(油站但不提供石油氣)重新招標
無將招標事宜諮詢區議會
如果大家經過油站的話 會見到近東勝道同近香港仔大道路口都放0左兩張白色橫額反對重新招標

重新招標油站地址:香港仔大道/洛陽街交界

PS. 窩打老道其中一個油站同時重新招標
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
kay 發表於 2010-4-21 07:44 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2010-4-18 12:18 發表
原本油站租約期滿需要重新招標係正常安排
但係收到區議員通知,指政府繞過區議會就將香港仔油站重新招標就惹來居民及區議員嚴重不滿

據知區議員一直打算等租約期滿就提出改變土地用途(唔要油站)
但係政府直接將現址以 ...

仲有問題係一簽就簽廿一年
廿一年後咩環境都唔知嚕
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| JN6854 發表於 2010-4-21 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-4-21 07:44 發表
仲有問題係一簽就簽廿一年
廿一年後咩環境都唔知嚕

真正問題係「附近住宅樓宇要繼續同『隱藏炸彈』為鄰多廿一年」
呢廿一年相安無事則已 一個唔小心就...
頭文字TRIDENT 發表於 2010-4-21 22:22 | 顯示全部樓層

依家依個油站生意咁失敗
講起係有段故

話說係四五年前
個位 franchicee 同班紅 van 因為洗車問題有爭執
後來又拆晒油站內的外置水喉同打呔氣機
又唔比街外人用佢地的 washroom
搞到班紅 van 佬好不滿
最後全部人boycott 個間油站
生意無左七成

後來有人知到自己衰左
踩上利群十幾樓某總部死求大老闆
先至有堆車吊住佢條命
但要被人壓價壓到好低
'*^*''*^*' 「女包黑絲」即將啟動  '*^*
 樓主| JN6854 發表於 2010-4-22 01:23 | 顯示全部樓層
原帖由 頭文字TRIDENT 於 2010-4-21 22:22 發表
依家依個油站生意咁失敗
講起係有段故

話說係四五年前
個位 franchicee 同班紅 van 因為洗車問題有爭執
最後全部人boy ...

唔怪得硬係覺得個油站少0左0的0野
兼且成日都係得AMS去入油啦...

而紅小自大部份石氣化之後去晒黃竹坑道排隊入氣兼做香黃(香港仔─黃竹坑工業區,無再上南朗山囉)
(因為明文規定香港仔個站唔可以提供石油氣)
呢個可以話係間接「打沉」香港仔油站0既原因之一

PS 今次各政黨都同聲同氣 要求政府撤回香港仔油站重新招標事宜
fm1234 發表於 2010-4-22 19:18 | 顯示全部樓層
原帖由 頭文字TRIDENT 於 2010-4-21 22:22 發表
依家依個油站生意咁失敗
講起係有段故

話說係四五年前
最後全部人boy ...

但個油站咁細唔俾人洗車都好正常o者,無論油站入站同埋出面都好難俾車泊係到洗車,
起碼要好似Quarry Bay個間咁大先夠位俾人洗車。

打氣就唔記得有無,但我自已去個到入,見後面有車,都唔好意思頂住人係到打氣
zoom...zoom...M6
 樓主| JN6854 發表於 2010-4-23 18:40 | 顯示全部樓層

今日所見
油站兩邊橫額同巴士總站某政黨共三條Banner已移除
只係剩番民主黨0個條Banner擺0左去交通燈0個邊「繼續爭取」
頭文字TRIDENT 發表於 2010-4-24 15:46 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2010-4-23 18:40 發表
今日所見
油站兩邊橫額同巴士總站某政黨共三條Banner已移除
只係剩番民主黨0個條Banner擺0左去交通燈0個邊「繼續爭取」

因為星期三個陣有食環署的人影相
之後出左信給各大地區團體
頭文字TRIDENT 發表於 2010-4-24 15:48 | 顯示全部樓層
原帖由 fm1234 於 2010-4-22 19:18 發表

但個油站咁細唔俾人洗車都好正常o者,無論油站入站同埋出面都好難俾車泊係到洗車,
起碼要好似Quarry Bay個間咁大先夠位俾人洗車。

打氣就唔記得有無,但我自已去個到入,見後面有車,都唔好意思頂住人係到打氣 ...

其實個班人最反感的係
入油個陣都唔讓人係 washroom 取水......
 樓主| JN6854 發表於 2010-4-25 00:59 | 顯示全部樓層

原帖由 頭文字TRIDENT 於 2010-4-24 15:46 發表
因為星期三個陣有食環署的人影相
之後出左信給各大地區團體

唔通真係要一人一信寫去申訴專員公署/攪簽名運動要求擱置招標?
(無Banner宣傳力度打晒折)