hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) 請教Canon相機問題
開啟左側

請教Canon相機問題

isws 發表於 2010-4-20 12:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

咁多位,小弟部相機近兩個月出現左個問題
我部機係Canon PowerShot A720 IS
近排相機既問題係咁......
我唔zoom個陣無問題啦
一zoom少少都無問題啦...
再zoom個陣就出問題喇,個畫面會輕微變白,影像模糊
我按半下快門對焦啦,個畫面變左全白色,D快門光圈數據居然話我"-2"呀, "-6"等等
當我完全按下快門影個陣,幅相有一半機會變左圖一咁,無問題,亦有一半機會變左圖二咁
當我zoom至6.X既時候,個畫面係完全變白,影出黎係完全白色,仲衰過圖二
而家我幾乎唔可zoom咁滯

請問各位高人知唔知點解會咁呢?需唔需要拎去整?若然真係要拎去整,請問知唔知大概幾錢?
謝謝

圖一

圖二

不斯文 巴士網 fotogallery.hk/user/busman
fm1234 發表於 2010-4-20 18:56 | 顯示全部樓層
應該都要上CS睇~~~
如過保養要收檢查費,材料另計,佢會檢查後報價俾你。
檢查費$100
http://www.canon.com.hk/tc/Support/services/pickdel_main.aspx

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
isws + 2 thx for help

查看全部評分

zoom...zoom...M6
superay 發表於 2010-4-20 21:39 | 顯示全部樓層
過了保的話,亦可考慮在這一間整

http://hk.myblog.yahoo.com/chanraymond3/article?mid=209

曾經見雜誌同網站介紹過,而我自己也曾在該處整A710 IS太快無電的問題
PS: 上文只是一個維修建議,若出現任何問題本人恕不負責。

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
isws + 2 thx for help

查看全部評分

樓主| isws 發表於 2010-4-20 22:47 | 顯示全部樓層

fm1234 & superay兄,謝謝你們, 評分以謝解答
不斯文 巴士網 fotogallery.hk/user/busman
ATR175@89X 發表於 2010-4-21 20:18 | 顯示全部樓層
唔排除ccd有事,如果係既整就唔駛$$
ATR175@296M
superay 發表於 2010-4-22 13:44 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR175@89X 於 2010-4-21 08:18 PM 發表
唔排除ccd有事,如果係既整就唔駛$$

機會不大,因為canon公佈有相機出現CCD有問題是2006年的事,但A720IS是2007年的產品
litevision 發表於 2010-4-22 23:09 | 顯示全部樓層

之前我另一部canon dc都有咁的情況,最後係光圈有問題

答案只供參考
 樓主| isws 發表於 2010-4-23 23:57 | 顯示全部樓層
我愈諗愈唔憤氣!!!
我部機買左2年2個月,咁快就廢左1半武功
我今日上Canon,個靚女同我講話個鏡頭有問題
整.....居然要......九百幾蚊,佢話我行貨,已經折左,唔折要千一
部機我係瘋宅買,一千七百幾,而家要我用一半機價去整!!!:@ :@ :@
我今日無整到,完全唔值囉!!!

我而家真係好嬲!!買左兩年咁快就咁!!!:@ :@ :@
唉!你地來教我應該點!!!
KZ1103 發表於 2010-4-24 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 isws 於 2010-4-23 23:57 發表
我愈諗愈唔憤氣!!!
整.....居然要......九百幾蚊,佢話我行貨,已經折左,唔折要千一
部機我係瘋宅買,一千七百幾,而家要我用一半機價去 ...

所以我對Canon愈來愈無信心,幾年前的起心肝轉會

一係試下樓上推薦果間...
如果個報價都係太貴的話,強烈建議買過部算
AD18 發表於 2010-4-24 00:55 | 顯示全部樓層

原帖由 isws 於 2010-4-23 23:57 發表
我愈諗愈唔憤氣!!!
部機我係瘋宅買,一千七百幾,而家要我用一半機價去 ...

老實講 , 整既話真係未必擔保你部機之後會唔會再有事
真係寧願換過部機好過...
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多