hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 起公屋鬧地荒?
開啟左側

起公屋鬧地荒?

daiteioh 發表於 2010-4-21 11:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

其實房屋署選擇地皮起公屋出現了什麼問題?近幾年,房屋署選擇地皮時都可能遭人反對,例:將軍澳65b區起公屋,遭某區議員反對.....某區議員的理由是擔心有"屏封效應",竟究如何解決問題呢?其實可以的話,做空氣流通評估尚可.....也許証明房屋署起公屋鬧地荒嗎?
:P...................
thomas_tang01 發表於 2010-4-21 15:14 | 顯示全部樓層
點止將軍澳,東涌同洪水橋都有地盤係咁俾人反對......
不過將軍澳又真係早十年前因為起咗公屋而將幾條通風廊都封剩得返一條,種下咁嘅因,咪得到今日嘅果 lor~
李志豪 發表於 2010-4-24 17:08 | 顯示全部樓層
原帖由 thomas_tang01 於 2010-4-21 15:14 發表
而將幾條通風廊都封剩得返一條 ...

可否詳細說明? THX
AVW56 發表於 2010-4-24 18:41 | 顯示全部樓層

坦白講, 甚麼 "屏風效應", 我覺得, 只是藉口.

D私樓業主, 成日話出面個座樓一起好呢, 就會有屏風效應,
講到尾, 其實係驚出面座樓令自己個單位景觀受阻, 從而影響樓價.

區議員反對起公屋, 同樣, 屏風效應只是藉口,
公屋係窮人住GE, 窮人聚集, 自然會引起較多的社會及社區問題,
簡單D講, 就係區區都驚變成天水圍翻版.

所以, 點解近年提議親公屋選址, 區區都比人BAN,
即使個D公屋選址係好山卡啦, 一樣被BAN.
大家覺得, 真係因為屏風效應? 不妨思考一下.

(利益申報: 雖然我而家唔係住公屋, 但我以前細個都係o係公屋長大ge,
純粹講出事實, 絕無歧視窮人的意圖, 我細個的時候家境都係貧困ge.)
HG6729 發表於 2010-4-25 12:09 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2010-4-24 18:41 發表

講到尾, 其實係驚出面座樓令自己個單位景觀受阻, 從而影響樓價.

...

呢個效應衍生出來的結果 又可能係好架wo
如: 油麗村, 將來的安達(晨) 道公屋, 彩石里對上的公屋差不多可以望晒維港
咁平的租, 可以有咁的景觀, 抽到真係好好彩
換轉廿年前都冇呢支歌仔唱啦
Mandy+263M=HG6729
leochill 發表於 2010-4-25 13:49 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2010-4-24 18:41 發表

...

其實某地o既土地用途唔係由城規會決定咩? 唔通d 區議員出下聲就可以反對? 好似太兒嬉啦啵
石頭 發表於 2010-4-25 13:49 | 顯示全部樓層

原帖由 HG6729 於 2010-4-25 12:09 發表

呢個效應衍生出來的結果 又可能係好架wo
如: 油麗村, 將來的安達(晨) 道公屋, 彩石里對上的公屋差不多可以望晒維港
咁平的租, 可以有咁的景觀, 抽到真係好好彩
換轉廿年前都冇呢支歌仔唱啦 ...

如果情況持續,絕對不是一件好事,

因為人口密集的地方交通不足,油麗而家好靠個地鐵站做主要交通,

咁安達臣道果邊無地鐵站點算?
HG6729 發表於 2010-4-25 16:53 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2010-4-25 13:49 發表

如果情況持續,絕對不是一件好事,

因為人口密集的地方交通不足,油麗而家好靠個地鐵站做主要交通,

咁安達臣道果邊無地鐵站點算?

油麗都唔錯的 , 有地鐵, 小巴(有電話預約) , 巴士等 , 行去東隧過海都係5-10 分鐘左右
安達臣道就好睇政府班官員的創意程度 , 究竟用紅小, 綠小, 定係巴士呢?? 甚至 , 會唔會用村巴形式往來地鐵站呢?

事實上, 東九龍真係愈來愈多人住了, d 路開始好full
而家太子道番觀塘日日都塞的 , 都唔知幾時先可以搞得掂
有冇師兄知道, 東九龍的人口過唔過六十萬?
Mandy+263M=HG6729
~誰@359~ 發表於 2010-4-25 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 HG6729 於 2010-4-25 16:53 發表

油麗都唔錯的 , 有地鐵, 小巴(有電話預約) , 巴士等 , 行去東隧過海都係5-10 分鐘左右
安達臣道就好睇政府班官員的創意程度 , 究竟用紅小, 綠小, 定係巴士呢?? 甚至 , 會唔會用村巴形式往來地鐵站呢?

果班新居民一係落觀塘道塞,一係去新清水塞,點都死
成大個區仲要得兩個隔九丈遠既出入口,兼夾唔近地鐵站,上落山冇可能唔搭車
交通一定係大問題…可能到時會有大家久違既新區新巴士線
字大只顯得人自大
fai 發表於 2010-4-26 09:20 | 顯示全部樓層

會唔會又成組線拎出黎投標?

原帖由 ~誰@359~ 於 2010-4-25 23:56 發表

果班新居民一係落觀塘道塞,一係去新清水塞,點都死
成大個區仲要得兩個隔九丈遠既出入口,兼夾唔近地鐵站,上落山冇可能唔搭車
交通一定係大問題…可能到時會有大家久違既新區新巴士線 ...
[i]影像.從心[/i]