hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 玩遊戲死機問題
開啟左側

玩遊戲死機問題

bananasims 發表於 2010-4-22 17:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我玩 Grand Theft Auto: Episodes From Liberty City,成日玩完一個任務(玩大約十分鐘咁上下)就會死機
有時候藍畫面,不過大部份時候都係一啲灰白灰白既間條,或者全白色,而聲音都會靜止(唔係好識講,例如有個人講緊 "gun",個揚聲器就會不斷播 "gun")

EPLC 同埋 GTA IV 既需求一樣,不過 GTA IV 從未試過有問題,非常暢順,反而 EFLC 就成日死
有啲長既任務根本玩唔到,因為次次玩到一半就死

Display Driver 我 update 晒
仲有無方法可以減輕,甚至解決個問題?

* 正版,有開 Games for Windows - LIVE connection
電腦:
Windows 7 Ultimate 32 bit
Intel Core i5 CPU 750 @ 2.67Ghz
4.0GB RAM
ATI Radeon HD 4800 Series

~~~
OTIS401 發表於 2010-4-22 18:31 | 顯示全部樓層
想問樓主用的係用Mac機,之後用Boot Camp黎裝Windows
定係普通PC黎?
 樓主| bananasims 發表於 2010-4-22 18:36 | 顯示全部樓層
PC
boot camp performance 好差
~~~
OTIS401 發表於 2010-4-22 18:38 | 顯示全部樓層

有冇試過reinstall個game?

(用ATI的機真係好多問題...)
 樓主| bananasims 發表於 2010-4-22 18:49 | 顯示全部樓層
無,要試下
不過安裝/移除搞一搞都兩粒鐘

敢問一下 ATI 卡係咪成日出事?
我買咗部機,一開 ATI Catalyst Control Center 都愕咗愕 完全係…唔識形容,好少野設定
其實我個 24" 16:9 mon 仲有個 margin,唔知又關唔關 ATI 事
~~~
OTIS401 發表於 2010-4-22 18:59 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2010-4-22 18:49 發表
無,要試下
不過安裝/移除搞一搞都兩粒鐘

敢問一下 ATI 卡係咪成日出事?
我買咗部機,一開 ATI Catalyst Control Center 都愕咗愕 完全係…唔識形容,好少野設定
其實我個 24" 16:9 mon 仲有個 margin,唔知又關唔關 A ...

老實講我都唔知...
曾幾何時有幾個用ATI卡的人成日壞呢樣壞果樣,問我點整
上網都睇過有唔少類似事件
我都係教佢地換driver,但一時得一時唔得,得既又唔知幾時又壞過

又曾幾何時聽過
用intel CPU的最好用Nvida,AMD的用ATI
相容問題會減少
 樓主| bananasims 發表於 2010-4-22 20:51 | 顯示全部樓層

重裝完都係咁
個 Event Log
- System

- Provider

[ Name]  Microsoft-Windows-Kernel-Power
  [ Guid]  {331C3B3A-2005-44C2-AC5E-77220C37D6B4}

EventID 41

Version 2

Level 1

Task 63

Opcode 0

Keywords 0x8000000000000002

- TimeCreated

[ SystemTime]  2010-04-22T12:43:51.232818900Z

EventRecordID 14507

Correlation

- Execution

[ ProcessID]  4
  [ ThreadID]  8

Channel System

Computer Moonbeam-PC

- Security

[ UserID]  S-1-5-18

- EventData

BugcheckCode 0
  BugcheckParameter1 0x0
  BugcheckParameter2 0x0
  BugcheckParameter3 0x0
  BugcheckParameter4 0x0
  SleepInProgress false
  PowerButtonTimestamp 0
System

- Provider

[ Name]  EventLog

- EventID 6008

[ Qualifiers]  32768

Level 2

Task 0

Keywords 0x80000000000000

- TimeCreated

[ SystemTime]  2010-04-22T12:44:01.000000000Z

EventRecordID 14503

Channel System

Computer Moonbeam-PC

Security

- EventData

20:41:57
  ‎22/‎4/‎2010

DA070400040016001400290039004E03DA070400040016000C00290039004E03600900003C00000001000000600900000000
0000B00400000100000000000000
~~~
 樓主| bananasims 發表於 2010-4-22 23:48 | 顯示全部樓層
似乎個問題係電腦過熱
請問點熱法先會導致部電腦熄機?

我用 CCC 夾硬將個風扇較到 100% 都玩得耐,無事
不過有無咩副作用?

~~~
cn2661_2d32 發表於 2010-4-23 07:45 | 顯示全部樓層
風扇長開大冇問題ge.
係嘈d同大塵

好可能係隻game本身有bug所以食住d資源係VRam唔識放.,
正常來講比如你行出左某個區域,之前某幾條街的structures應會解剖左唔再render出來
但有bugs就係你明明唔會睇到的地方佢照計埋.咁就死得人多.
點解咁估.因為你話GTA4冇事但EPLC有事,明顯你部機config有問題的機會冇咁大.

都係試下幫EPLC開Compatible Mode, run隻game果陣關晒d Aero Effect/DWC呢d Win7功能.可能會好d.
我用部Ati X2300 Notebook 玩UK Truck Simulator就係張card太廢,每入親城市就會Lag機到七采直到hang機
要不斷狂教Resolution 1024/768  1024/800  800/600咁,等佢每轉一次Resolution就會解放番Vram出來重新繪圖.
到set左Compatible mode關晒DW/Aero就好左好多

希望幫到你

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
bananasims + 3 多謝分享經驗

查看全部評分

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
 樓主| bananasims 發表於 2010-4-23 18:23 | 顯示全部樓層

大塵即係指個機相入面會有大啲塵?
另外,係咪去到七十度就會熄機?

其實 GTA IV 個城咁大仲要無 loading screen,放唔到 VRam 都幾大劑
我都懷疑佢有 bug 放唔到 VRam
因為 EPLC 比 GTA IV lag 咗唔少,要較低材質等等先至可以補償返
其他人亦都有同樣問題
不過就算降到 0 都係會死
Compatible Mode / Administrator Privilege, Aero effect 亦都通通試過都係死

不過,較咗 100% 風扇後,連續玩咗六個鐘都係無事,溫度最多只係去到 65 度(如果喺海上空嗰陣),喺啲路渣車都係 60 度
不過以上你教我既動作都令隻 game 比之前順咗唔少,不過都要再等 R* 出 patch
唔該晒!
~~~