hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 寶林去金鐘只需 28 分鐘
開啟左側

寶林去金鐘只需 28 分鐘

JX9097 發表於 2010-4-25 23:36 | 顯示全部樓層

原帖由 B.B.B. 於 2010-4-25 10:40 發表
以前690 成日有22xx,而家冇晒

以前690係同619 share批22XX
自從690 cut去交廣同埋967開辦之後
就兩條線都冇哂22XX
係近期619先有番81XX
victor888 發表於 2010-4-25 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2010-4-25 12:46 發表

N293用ADS真係最適合不過,我個人就唔覺有咩問題

尋日坐果架ADS@692,2340交廣開,0017到尚德落車,車速都可以接受,師傅都算好肯去,
我最快果次試過坐HB723@692,0015已經到尚德,0025去到坑口北落車,全程只需45分鐘。

PS:而家以6 ...

唔出奇
黃色公司而家都trade 25A/C D NL262 做690下晝non-peak hours,既可以令25A/C 可以用大車,690又可以慳隧道費
不過九巴用單層要cut 人工,呢樣有可能會係阻力之一
victor888 發表於 2010-4-25 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 傷情路 於 2010-4-25 18:43 發表
將來港鐵既版圖係咁擴大
好多既地區既巴士線都好能好似將軍澳既咁不敵港鐵

新界大西北出九龍南:Yes
新界大西北出香港島:May not
西鐵係快,不過等東涌線,再轉港島線的過程就會拖慢行程,咁點解唔坐969、968,甚至村巴呢?
dennislokawai 發表於 2010-4-26 00:38 | 顯示全部樓層

原帖由 fokck 於 2010-4-25 02:41 AM 發表

應該無 690S 喎,691S 就有,仲要係新巴獨營。

690P 朝早去程好難快喎,因為東區走廊塞車分分鐘
仲慢過行電車路。回程我未搭過,如果係去翠林康盛
有機會可以快過港鐵轉車既....
...

依家我朝朝都搭第一班690P返工,
快定慢好睇咩日子,
平時返工返學既時間多數要45-50分鐘先返到總站,
學生放假既日子多數40分鐘就OK,
而星期六因為無嘜車所以30-32分鐘左右都行完了。

*以翠林上車計
youtube.com/c/dennislokawai
MP6513 發表於 2010-4-26 00:44 | 顯示全部樓層
原帖由 KZ1103 於 2010-4-25 02:43 發表

應該係691S,無記錯的話係晨早特快去金鐘...

以前細個搭690過海,回程坐691係標準搭法

之前暑假試過連續幾日朝早搭690P過海,
頭兩班真係可以好快,第三班開始會受東廊塞車影響....

問題係搭得第三班690P,你去坐港鐵 ...

唔係講笑
之前試過某星期六搭第三班690P
新都城上車, 冇塞車下, 29分鐘去到交廣  
咁樣既 $13.40 就扺搭喇
︴傑_仔﹏ 發表於 2010-4-26 02:36 | 顯示全部樓層
原帖由 傷情路 於 25/4/2010 18:43 發表
692到而家行過40xx/55xx未?
而家見692都係行番以前691既派車,,
10xx,,30xx,,33xx,,50xx

55XX就行過..40XX就吾肯定..不過時不時都有第4批超豪同12XX
傷情路 發表於 2010-4-26 02:38 | 顯示全部樓層

原帖由 KZ1103 於 2010-4-25 23:23 發表

此言差矣...
朝早黎講,第二班690P已經開始要企
響藍田上到頂閘都唔出奇

小弟每次搭690P係藍田都唔係太多客
反而690係藍田就勁啦,,
可能係藍田D人搭開MTR或603掛
小弟唔太清楚
但係690P係藍田既客真係唔多

傷情路 發表於 2010-4-26 02:39 | 顯示全部樓層
原帖由 HM4053 於 2010-4-25 23:31 發表
N293唔係九龍灣派車的咩?
出車邊輪到將廠出手?

唔係講緊日間線咩?
如果唔係,,對唔住,,我get錯題
3bx 發表於 2010-4-26 10:59 | 顯示全部樓層
原帖由 victor888 於 2010-4-25 23:49 發表

新界大西北出九龍南:Yes
新界大西北出香港島:May not
西鐵係快,不過等東涌線,再轉港島線的過程就會拖慢行程,咁點解唔坐969、968,甚至村巴呢? ...

搭港鐵時間相對穩定,繁忙時間搭巴士比較難做到。
superay 發表於 2010-4-26 12:38 | 顯示全部樓層

廣告中是用K-train來做宣傳
想不到該款列車,投入服務7年,先直正行走將軍澳線
PS: 今日是K-train投入服務7週年,2003-2010