hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [附例執行組]無法無天為了交數學生職員一樣捉 ...
開啟左側

[附例執行組]無法無天為了交數學生職員一樣捉

前KMB員工家屬 發表於 2010-4-26 12:04 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

恕我多口講句, 這個版的質素一日比一日差, 同這個板的板主的管理方式有極大的關係

每次有人貼這些無謂, 搗亂的post, 總是無人理會的. 即使有投訴過, 情況亦是一樣.

回覆主文, 正常一個MTR職員, 都不會願意在這個討論區表明自己身份, 免得煩麻

但樓主不單公開表明自己的職員, 更要表明自己是經理級, 但經理級的職員, 真是

會在車站跟那些小職員吵架嗎? 我真的佩服, 佩服.

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
兜子 + 3 agree

查看全部評分

板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
 樓主| 都城嘉慕MCW 發表於 2010-4-26 12:06 | 顯示全部樓層
兜子 發表於 2010-4-26 12:10 | 顯示全部樓層
後來我以港鐵[車站經理]的身份同他們說信不信我叫我呀媽黎出警告信比你LA,他們環串好鬼驚,好LA我說我正式以港鐵[車站經理]的身份來告訴他們我係你上司

其實呢,我又唔明你係職員咪比個職員證 / 有關証件比人睇咪得lo..
呢件事如果真係好似你咁講既話,我覺得你對人d態度都幾差wo..
無理由做得車站經理咁高級,都唔明人地既處境架..
加上,劣到如此的態度,如果你真係車站經理既話,老實講你唔配囉..

第二,我又唔明,你又做得咁高級 (尚未證實),又點解要叫你呀媽出警告信? 咁威既話叫人炒埋佢呀ma..
http://www.mtr.com.hk/chi/investrelation/governance.php#05
你呀媽唔通係梁陳智明 / 楊美珍 ?

第三,
事原作天係深水埗港鐵站,同朋友去完街坐港鐵回家路上,我人帶著港鐵職員證乘車期間,特惠車程亮起,後來有二名[附例執行組]的職員出示職員證比我看,話要我出示車票,他們環大聲夾硬要我比500,之後我說5好意思我係港鐵職員,他們不相信之間,我話叫我的同事黎,他們並不理會我,後來我以港鐵[車站經理]的身份同他們說信不信我叫我呀媽黎出警告信比你LA,他們環串好鬼驚,好LA我說我正式以港鐵[車站經理]的身份來告訴他們我係你上司,之後我的情況同樣出現係我的學生朋友的身上,之後他們就比我話X街LA之後他們就死下死下柑樣LA

車站經理d中文差到可以咁既地步,究竟你點入ex-KCR / MTR架呢?
唔好同我地呢d人講「你打慣」,
個「還」字點都唔會打個「環」字掛?個「昨」字又點都唔會打個「作」字掛?

亦都唔好同我地呢d人講你打錯,
唔該你睇下自己打左幾多次..

(係咪真係靠人事關係人去做野就真係唔知喇)

撇除你呢個咁「高級」既職位,對果個職員有咩唔滿意,咪投訴囉..
駛唔駛用呀媽去撻人呀?

一句講哂,
睇完咪算囉各位...
 樓主| 都城嘉慕MCW 發表於 2010-4-26 12:24 | 顯示全部樓層

hkaiw 發表於 2010-4-26 13:24 | 顯示全部樓層
我覺得樓主的處理手法應該可以好一點,其實如果遇上查票時,便應該即時出示職員八達通卡給查票人員,如果查票人員懷疑有關身份時(不論是持有學生、殘疾人士還是職員與家屬的八達通卡)便應該向港鐵職員求助以求清白。

另外從不少報章所見,不少查票人員的態度差劣,有不少其實不是港鐵職員而是外判。
喵...
E231-8000 發表於 2010-4-26 14:06 | 顯示全部樓層
用阿媽個車站經理朵黎撻人

巧威威呀小朋友?
 樓主| 都城嘉慕MCW 發表於 2010-4-26 14:48 | 顯示全部樓層

樓主| 都城嘉慕MCW 發表於 2010-4-26 14:49 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2010-4-26 15:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
兜子 發表於 2010-4-26 16:12 | 顯示全部樓層

原帖由 E231-8000 於 2010-4-26 02:06 PM 發表
用阿媽個車站經理朵黎撻人

巧威威呀小朋友?

師兄,佢係話自己係車站經理
佢呀媽係可以出警告信比呢班check飛職員既       一個職員..

唔緊要,我即管睇下一個車站經理如何繼續製造笑話。
我成日都搭馬鞍山線既,就睇下有人講大話,定係真有其人囉..