hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 大家會唔會成日揀車坐/等下班?
開啟左側

大家會唔會成日揀車坐/等下班?

citybus1501 發表於 2010-5-3 18:15 | 顯示全部樓層

自己一個人+唔趕時間先會咁做:
1.聯營過海線見九巴時間唔上,搭MTR或其他新城時間路線
   例如:102九巴時間,112新巴時間上112
2.密車線例如8P,112唔上細車(#14xx/33xx)
3.ATR唔上
4.102,8X唔上#830打後批8頭龍
5.盡量坐舊車(例如#3xx,VA,LA)/新車(#55xx,81xx)/配置毛毛椅或冇頭枕既車(#951打後批9頭豪,10xx,11xx)

傷情路 發表於 2010-5-5 19:43 | 顯示全部樓層
同班迷朋友一齊/自己+唔趕時間先會咁做
1. 等緊某掛牌車黎
例:: 有次遊河想搭ASU,,咪等到佢黎為止
2. 班次密既路線,,會等到某車型
例:: 98D唔想L chair既豬,,等F chair既豬或白豪
3. 班次密+客量高既線
例:: 98C/98D太多人要企/冇想坐既位,,等下一架

其實我既第三點,,唔係巴迷都應該會咁做
除非D人趕時間
........ 發表於 2010-5-5 21:57 | 顯示全部樓層
1.任何3+2唔上
2.城巴單層Man夏天唔上
3.8P,118等密車通常等第二班,而且行前一個站上
(eg.8P 維園行去sogo上,118 家樂坊行去銀行中心上)
4.疏過15mins(eg.606),古怪班次(eg.17-29mins)或容易脫班的車(eg.8X)唔會特意去等

12A 發表於 2010-5-5 22:08 | 顯示全部樓層

只有兩點

1. 知道熱狗時間的話會夾時間坐車, 有時就會等下班, 坐熱狗

2. 長途線見3+2可能唔上, 坐舒服點的2+2 (可惜返外家是不行, 因為277X都有不少3+2)
九巴十六 與你在 GA5505 相見
peterkwan 發表於 2010-5-9 12:03 | 顯示全部樓層
九巴:
1) 66 一定熱狗先上, 冷馬唔上
2) 6/6A 一定熱狗先上
3) 33A/37 無所謂 (因為轉乘出九龍, 冷熱唔洗錢), 以前多數等 37都 唔坐 33A, 但依家 37 疏左先
有咩車上咩車.
4) 30X, 如果係平日 around 7:30pm 美孚既話多數會等 935 柯打車先上, 238M 柯打多數唔上. 其他
時間就見車上車 (因為等+搭得一班 30X 來, 搭30 都返到去).
sam0904 發表於 2010-5-13 23:30 | 顯示全部樓層
新記682

見3A/10XX/30XX就一定等下班
世界の色の夢を見ている
流星☆雨 發表於 2010-5-14 00:07 | 顯示全部樓層

E31/38/37/S64
因為得E31有E線>逸東 BBI DISCOUNT
平時習慣左等死E31

車方面
E42
有時間的話只上直梯
唔上HT6624(唔知係車長還是部車唔得 之前呢部車十次有九次都係遲左到總站)
tony223 發表於 2010-5-14 00:30 | 顯示全部樓層
1.)欖隧轉車返屋企盡量會等263M唔上68X,因為263M較舒服同快
2.)搭269D盡量遷就元朗廠時段搭,因為元朗廠司機通常開得較沙田廠司機快
ksmbh 發表於 2010-5-14 00:37 | 顯示全部樓層
隧道巴有得揀就唔上九巴好似旺角去天后
撞正九巴時段102就上新巴112
反之亦然.....
c98q79 發表於 2010-5-14 06:28 | 顯示全部樓層

我一定一定唔上3AD
G牌龍唔上
H牌龍唔上
F牌龍實上
ADS...睇下點
ATR頭批唔上
膠豬唔上
睇黎城隧線我有排等