hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 求影東鐵綫靚位
開啟左側

求影東鐵綫靚位

JX9097 發表於 2010-5-6 11:27 | 顯示全部樓層

原帖由 前KMB員工家屬 於 2010-5-6 11:22 發表
講起過了150分鐘才出閘, 其實好睇個staff點做, 同埋乘客有沒有合理解釋

如果只是過了幾分鐘, 有些不會罰, 放過您就算, 亦有些收您該線的最高收費. ...

其實只要唔好表現理虧
通常職員都唔會"難為"乘客
busfunfun 發表於 2010-5-6 11:46 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-5-6 11:27 發表

其實只要唔好表現理虧
通常職員都唔會"難為"乘客

唔關職員放唔放
係系統要收你$$$$$
所以過了150分鐘就==
多謝曬
Mos_Lok 發表於 2010-5-6 13:11 | 顯示全部樓層
原帖由 busfunfun 於 6-5-2010 11:46 發表

唔關職員放唔放
係系統要收你$$$$$
所以過了150分鐘就==
多謝曬

51蚊唔係閘機收架...
過左時限之後部機只係唔比你出
要去客服搞搞張卡
如果遇著個staff心情唔好咪要比囉
busfunfun 發表於 2010-5-6 14:51 | 顯示全部樓層

原帖由 Mos_Lok 於 2010-5-6 13:11 發表

51蚊唔係閘機收架...
過左時限之後部機只係唔比你出
要去客服搞搞張卡
如果遇著個staff心情唔好咪要比囉

唔係閘機收咪姐係個系統要收LOR
我上次同個STAFF講
佢話係個SYSTEM要收你$$$$$
所以冇情講WO>_<
JX9097 發表於 2010-5-6 15:10 | 顯示全部樓層
原帖由 busfunfun 於 2010-5-6 14:51 發表

唔係閘機收咪姐係個系統要收LOR
我上次同個STAFF講
佢話係個SYSTEM要收你$$$$$
所以冇情講WO>_

咪就係唔好表現得自己理虧+睇staff心情囉
理論上staff又好少會"為難"乘客
只要解釋合理兼理直氣壯,多數都由得你
KMB-ATE1 發表於 2010-5-6 16:24 | 顯示全部樓層
   (e)  不得在 未獲港鐵公司書面同意並受依照港鐵公司所施加的 條款及條件規限的 情況下, 使用任何錄音或錄影或拍攝器材以進行訪問或 拍錄或 製作影片 或 錄像。
        without the prior approval in writing of the Corporation, and subject to such terms and conditions as the Corporation may impose, use any voice recording or video recording or camera equipment for the conduct of interviews or taking or making of films or videos.
《香港鐵路附例》,28H<粗言穢語>

附例中並沒有禁止拍攝照片行為(根據英文版本,只禁止拍攝錄像)。小弟曾向龜鐵有關方面求證,得到的答案是在車站內拍照,如過程中沒有影響車站運作或對其他人造成滋擾,龜鐵一般不會作出干預。
KXEnviro | @KX675
bananasims 發表於 2010-5-6 16:33 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

我試過兩次超時,一次上水一次就中環

我只係扮唔知話出唔到閘…
中環嗰次就話下次唔好超時,無收我錢
上水嗰次就有收到 $25.5

同埋原本既車費都仲要比
~~~
Mos_Lok 發表於 2010-5-6 17:37 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 6-5-2010 15:10 發表

咪就係唔好表現得自己理虧+睇staff心情囉
理論上staff又好少會"為難"乘客
只要解釋合理兼理直氣壯,多數都由得你

無錯
合併前遊地鐵河遊左3個幾鐘(原限90分鐘)
同個staff講等人佢都話下次唔好就放行
以前地鐵同而家港鐵作風都係差唔多咁小家...所以呢d野好睇staff心情
Megabus 發表於 2010-5-6 20:11 | 顯示全部樓層
你點對人   人點對你lor...

好多人串串貢,過左時仲以為自己大晒好有道理咁咪一定收硬你...

正所謂放你就人情,唔放你就道理...人地都係打工
 樓主| MP7622 發表於 2010-5-6 22:31 | 顯示全部樓層

咁請問除左車站外
有冇靚位影東鐵綫?