hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [舊相] 雞車 行 33A
返回列表 發新帖
開啟左側

[相機翻拍] [舊相] 雞車 行 33A

s2002190 發表於 2010-5-6 21:44 | 顯示全部樓層

原帖由 HV7025 於 2010-5-6 21:17 發表

「雞車」稱作勝利二型, 固然有根有據
我唔知中巴既人係咪叫佢地做「雞車」, 但至少九巴所有人都係咁稱呼

但「鴨車」只係後期既巴士迷引伸出來既稱呼
恕小弟孤陋寡聞, 至少o係Jubilant全面退役前, 小弟從未聽過有巴 ...

中巴叫冼腳雞
DW8306 發表於 2010-5-6 22:18 | 顯示全部樓層
九巴個別車長亦會稱勝利二型做大跣雞
看來不少車長認同勝利二型雨天容易跣軚
Orz 發表於 2010-5-6 22:55 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2010-5-5 23:39 發表

都話左貨車佬係叫Scania 諧音做"雞拿",呢個稱呼我都聽左二十年有多。

後期雞拿出多左旅遊巴,先出現咩台雞西雞,再變左而家既雞,貨運界係冇人叫Scania 做雞既。 ...

AH哈? 唔好意思囉師兄~
點解我聽親 D 揸過境車 (貨客運都好) 的司機都將 SCANIA 稱為做 雞 o既?
大雞, 細雞, 中港雞, 西雞乜雞都好啦
你估佢地唔知 "雞乸" 呢個 TERM 咩.............
點解? 簡稱囉.................. B10TL 本身夠叫做豬扒啦, 結果大把人咪又係簡稱叫佢做豬 ( < 完全唔見有人投訴架喎~)

成件事根本好MINOR, 完全唔明有D巴士迷點解都係甘執著,
"雞車"可以簡稱叫做雞, SCANIA 雞乸就唔可以簡稱叫做雞?
係咪專利巴士迷的天空就大D 呢?
coach-digi.com
DIH 發表於 2010-5-6 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 Orz 於 2010-5-6 22:55 發表

點解我聽親 D 揸過境車 (貨客運都好) 的司機都將 SCANIA 稱為做 雞 o既?
你估佢地唔知 "雞乸" 呢個 TERM 咩.............
點解? 簡稱囉............. ...

我諗係因為會引起混淆的關係。這不是食古不化。

為何沒有人指出「西雞」要叫「西雞那」?因為「西雞」這個組合只會聯想到一款車。
「豬扒」簡稱「豬」都冇問題,因為沒有另一款車叫做「豬」(至少香港的巴士沒有)。
但「雞車」或單字一個「雞」,在不同人心目中有不同解讀,有兩款車都可能叫「雞車」,
在這情況下,係咪應該先到先得,較早有這稱呼並被廣泛使用的繼續稱為「雞」,後來的一款盡量另找花名呢?
「金雞」、「大金雞」之類都可以架喎。

拋下書包:在科學界,生物的拉丁學名,同一生物可能不同時間有不同科學家改了不同的名,
後來兩者被認為係同一個物種,就會追溯最早使用者為正式學名。

渡渡鳥絕種了,你會見到一隻白鴿然後話佢係一隻渡渡鳥嗎?

arhang2001 發表於 2010-5-6 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 DM8817 於 2010-5-6 08:24 發表
其實雞稱呼還有另一間車廠就是對岸常用車款,GUY ,不要忘記中巴LV1係有GUY廠徽。還有勝利二型腳制有個G簡寫。

個d 叫佳牌亞拉伯UF,中置引擎,比其他前置引擎既Arab 4, Arab 5特別高頭大馬,所以當年稱之為"大雞",取大Guy 諧音。
arhang2001 發表於 2010-5-6 23:50 | 顯示全部樓層
原帖由 HV7025 於 2010-5-6 21:37 發表

是的, 「黑金剛」係指都普車身既N車
亞歷山大車身既係稱為「大泵把」
多年來九龍灣廠既車長同車務人員都係用呢兩個稱呼

仲有燒腳毛呢.
arhang2001 發表於 2010-5-6 23:51 | 顯示全部樓層

原帖由 Orz 於 2010-5-6 22:55 發表

點解? 簡稱囉............. ...

Sor-Li,我冇做巴士迷好耐啦。
Orz 發表於 2010-5-7 00:00 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-5-6 23:17 發表

我諗係因為會引起混淆的關係。這不是食古不化。

為何沒有人指出「西雞」要叫「西雞那」?因為「西雞」這個組合只會聯想到一款車。
「豬扒」簡稱「豬」都冇問題,因為沒有另一款車叫做「豬」(至少香港的巴士沒有)。
但「 ...

其實唔關配唔配字, 行內不嬲係會單用"雞"字去 represent scania.
例如: 我冇雞揸啦換左歐四MAN, 新車冇以前隻雞甘好力.
    你架雞係大雞 (11,000 OR 12,000CC) 定細雞 (9,000CC)......??

你最後的例子唔太適合, 白鴿同渡渡鳥我實在睇唔到有咩共同字眼.

scania 品牌知名度高, 行內 n 年前早已將 scania 呢個品牌稱之為雞乸 (或簡稱為雞)
只能講o既係 scania 太遲大規模甘進軍專利巴士界.
某d巴迷又接受唔到行內 (運輸界) 一向對 scania (AS, ASU, ASC 是scania 吧) 呢個品牌的簡稱.
coach-digi.com
EE9255 發表於 2010-5-7 01:11 | 顯示全部樓層
呢個話題講過幾多次?唔厭架咩?大家覺得會有結論?
iczer3 發表於 2010-5-7 18:28 | 顯示全部樓層

起碼好聽過叫歐5 Enviro 500 做底褲 :@
Enviro 500!