hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [可能係愚問]小弟唔係呢面版ge迷...但有一事想問.... ...
開啟左側

[可能係愚問]小弟唔係呢面版ge迷...但有一事想問....

garychau09 發表於 2010-5-7 20:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我想問呢....

觀塘線(向調景嶺方向)轉入油塘同將軍澳線(向寶林/康城方向)
中咪間有一段路ge...我想問仲有冇用到條路??
+如果可以的話...可唔可以開一D限量班次由則魚涌直達藍田呢??

請唔好插我

評分

參與人數 3aPower -8 收起 理由
dongfeng -3 標題與內容不符。
FBI2 -3 內文與標題不符
68A -2 標題與內文毫無關係。

查看全部評分

kevincch 發表於 2010-5-7 20:23 | 顯示全部樓層
你係咪想講晒草灣前觀塘線路段?

我都認為有必要,
尤其早晚繁時, 大部分取道東隧既乘客都係來往港島線同觀塘線
如果早繁可以重開北角 - 油麻地班次 (類似3+1/東鐵模式), SKIP左油塘站就起碼慳返5分鐘時間
晚繁可以唔使, 因為都係放工

但係咁樣就會削左將軍澳線班次 (因為過海段有觀塘線列車)
實際執行上黎都幾困難

HKiT@lk.Net - 樂在生活互動區
bbchung33 發表於 2010-5-8 18:50 | 顯示全部樓層
該路段在將軍澳線啟用前已停用
raden_hsk 發表於 2010-5-8 21:33 | 顯示全部樓層

原帖由 garychau09 於 2010-5-7 20:04 發表
我想問呢....

觀塘線(向調景嶺方向)轉入油塘同將軍澳線(向寶林/康城方向)
+如果可以的話...可唔可以開一D限量班次由則魚涌直達藍田呢??

請唔好插我 ...
鐵路唔係巴士,唔係你話開特車就開特車
要教好訊號系統同埋波口等等
而且東隧只係雙綫雙程,冇得超車

仲有呀,你知香港人唔睇指示咖啦,
如果有人要去將軍澳/寶琳/坑口/康城,但上錯左車,
咪要轉多兩次車?(我假設你繁時開,所以唔好話康城只係轉少1次)

[利益申報]我個人經常由東九龍前往港島

----
另外, 觀塘綫往調景嶺+將綫往寶琳 同東隧有咩關係?
DIH 發表於 2010-5-8 22:01 | 顯示全部樓層
原帖由 raden_hsk 於 2010-5-8 21:33 發表
另外, 觀塘綫往調景嶺+將綫往寶琳 同東隧有咩關係?

人地都話唔係呢邊迷,算啦~

即使經常搭地鐵的人,都未必分得清xx線往xxx正確應該點講。
jx6215 發表於 2010-5-9 00:06 | 顯示全部樓層
其實如果觀塘線過海人數比將軍澳線多
咁點解要觀塘線客轉車而唔係觀塘線直接過海?

就算係荃灣線都有類似既問題
過海既人觀塘線好似多過荃灣線(只是看當然不及數據準)
咁點解唔係荃灣線過海?

請指正~
raden_hsk 發表於 2010-5-9 01:01 | 顯示全部樓層

原帖由 jx6215 於 2010-5-9 00:06 發表

就算係荃灣線都有類似既問題
過海既人觀塘線好似多過荃灣線(只是看當然不及數據準)
咁點解係荃灣線過海?

請指正~ ...
第2點你係打錯定咩?
不過講真荃灣綫沿線過海嘅需求真係高過觀塘綫嘅

話時話,同一條東隧,都可以sell 3次 "一程鐵路過海"

1989年藍田,2002將軍澳,2009將南...

[不負責任言論]地產商要賣樓,唔理得多唔多人咖啦...
fourtong 發表於 2010-5-9 01:24 | 顯示全部樓層
原帖由 garychau09 於 2010-5-7 20:04 發表
我想問呢....

請唔好插我 ...

路軌仲未拆.
用途好似係用黎比列車掉頭用 (成個車頭轉向, 好似駕車咁三手掉頭)
藍田直達則魚涌, 好似訊號問題, 好難"配合" (官塘線列車, 藍田車頭入東隧, 變左將軍澳線列車車尾)
呢方面要高手詳細解釋, 我睇過其他討論提及過下, 不過我只係記得最皮毛果 d
ArnoldC 發表於 2010-5-9 02:42 | 顯示全部樓層
原帖由 jx6215 於 2010-5-9 00:06 發表

...

地鐵的官方說法是:由觀塘線過海的話無法在觀塘線和將軍澳線之間做到跨月台轉車。
DIH 發表於 2010-5-9 11:39 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2010-5-9 02:42 發表

地鐵的官方說法是:由觀塘線過海的話無法在觀塘線和將軍澳線之間做到跨月台轉車。

計返歷史,原本將軍澳線諗住只係觀塘線分支,觀塘線東段車站無預計做轉乘,
所以假如保留觀塘線過海,但將軍澳線獨立成線,藍田等車站係做唔到跨月台轉乘的,
可能地鐵衡量過之後,認為將軍澳人口更需要直接過海,就把將軍澳線過海,扭觀塘線過去調景嶺遷就。