hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 我想乘坐新輕鐵
開啟左側

我想乘坐新輕鐵

lukasfok 發表於 2010-5-8 16:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我明天到新界想乘坐新輕鐵.

請問何時有新車開啊? (邊部都得)

Thank You
HOMAN 發表於 2010-5-8 18:44 | 顯示全部樓層
原帖由 lukasfok 於 2010-5-8 16:33 發表
我明天到新界想乘坐新輕鐵.

請問何時有新車開啊? (邊部都得)

Thank You

你去天逸, 天富, 頌富, 天榮, 銀座, 天湖, 天慈, 或者天水圍站等啦, (天榮/天水圍站過其他月台會比較煩)
705, 706, 751, 是但一條線都會有新車架啦,
就算見到MISS左, 705, 706大約等25分鐘就一個循環架啦
ate_58x 發表於 2010-5-8 18:57 | 顯示全部樓層
屯門都有 ...505,507 不過可能會等耐d
cy211 發表於 2010-5-8 19:30 | 顯示全部樓層

一係去天西; 一係去屯市 等啦 ..
呢兩個分別係屯門同天水圍區見到最多新輕鐵ge地方
-
thomas_tang01 發表於 2010-5-8 21:44 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

屯市?不如去安定...
屯市有 4 個月台,當有 4 期列車進入其中一個月台的,
而你又不在那一個月台上的時候,你未必能趕到去那個月台,因為路程太遠吧~
如果在安定,站在月台北面過路處旁觀察左右兩方有否 4 期列車進入月台,
有的話就行到那個月台,那就不用怕趕不上~
安定有 505, 507 和 751,不過都係天水圍會多 d 第 4 期列車......
lrt505 發表於 2010-5-8 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 thomas_tang01 於 2010-5-8 21:44 發表
屯市?不如去安定...
屯市有 4 個月台,當有 4 期列車進入其中一個月台的,
而你又不在那一個月台上的時候,你未必能趕到去那個月台,因為路程太遠吧~
如果在安定,站在月台北面過路處旁觀察左右兩方有否 4 期列車進入月台,
有的 ...

安定好容易食柱,屯門站都得

市中心方面,企係1、2月台之間既過路處可以影北行車,另外3、4月台既車可以埋站時影,兩者來往唔超過10秒(南行車落橋可以係1、2月台位觀察)

Example

(誤會左)想坐車方面,可以企係3、4月台之間既過路處。當有新車落橋,可以埋位上月台;當有北行新車,應該老早已經見到,所以應該追得切

坤仔 發表於 2010-5-8 22:56 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

樓主想搭新車
未必係要影既
HA7874~HC2110 發表於 2010-5-9 01:04 | 顯示全部樓層
原帖由 坤仔 於 2010-5-8 22:56 發表
樓主想搭新車
未必係要影既

都係一個建議姐....
T-LRT迷 發表於 2010-5-9 01:16 | 顯示全部樓層
最衰而家係有「拖卡」呢個變數係度,講唔到比你聽507,705706既新車行咩車序

但係505751應該不變,車序分別係 003 (或者     3 )以及 175
兩線新車都係單卡(應該係1113/1114)

至於拖卡,我只係估到假日繁忙時間(1100-1959)既情況
507可能係024 /   24或者027 /   27(因為兩者係507拖卡車序)

705/706情況複雜D,因為兩線既新車變成拖卡,唔知佢行邊條線
如果係705,車序會係133 / 135
如果係706,車序會係142 / 144

拖卡是1111-1115/1112-1116

cy211 發表於 2010-5-9 10:29 | 顯示全部樓層

原帖由 T-LRT迷 於 2010-5-9 01:16 發表
最衰而家係有「拖卡」呢個變數係度,講唔到比你聽507,705同706既新車行咩車序

但係505同751應該不變,車序分別係 003 (或者     3 )以及 175
兩線新車都係單卡(應該係1113/1114)

至於拖卡,我只係估到假日繁忙時間(1100- ...

咁睇, 區內人問ge, 俾個車序佢都算合理

區外人, 俾個車序佢唔通叫佢等車序黎上車咩;
俾個出沒時間佢, 應該會實際過睇車序.
-