hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) [相] 灣仔堅尼地道荒廢屋苑 - 嘉賢臺
開啟左側

[相] 灣仔堅尼地道荒廢屋苑 - 嘉賢臺

superbus 發表於 2010-5-21 21:18 | 顯示全部樓層

原帖由 thomas_tang01 於 2010-5-21 06:53 發表
今日嘉賢臺上咗報紙,一切疑問都解開了~
http://hk.news.yahoo.com/article/100520/4/i4vw.html

入面唔少內容都係呢度既板友搵出黎囉
怕且個記者都只係打個電話俾同珍總裁咁大把
Choi 發表於 2010-5-21 21:36 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2010-5-21 09:46 發表
睇黎各大地產商都應該會爭崩頭去買呢塊地去重建,要去既就好快D

不如考慮一併重建船街一帶吧。
當年常常徒步行上去挺僻靜的。
就是學生也捨該道二十多年了。
新造的人、如鷹展翅上騰。
kelvin109 發表於 2010-5-21 22:42 | 顯示全部樓層
咁啱近日明報都有報導喎(唔通睇到呢到d人討論,所以去探究呢?)

KMB-ATE1 發表於 2010-5-21 22:44 | 顯示全部樓層

原帖由 kelvin109 於 21/5/2010 22:42 發表
咁啱近日明報都有報導喎

http://hk.news.yahoo.com/article/100520/4/i4vw.html

灣仔新「鬼屋」大揭秘 嘉賢臺荒廢17年 富商憂收樓難沒出租
(明報)2010年5月21日 星期五 ...

上面68#已有版友po左條明報link出來。
KXEnviro | @KX675
AVW56 發表於 2010-5-22 00:51 | 顯示全部樓層
原帖由 kelvin109 於 2010-5-21 22:42 發表
咁啱近日明報都有報導喎(唔通睇到呢到d人討論,所以去探究呢?)

其實, 不如話明報係呢度抄

如站友所言, 細微資料如 "前身為銀行宿舍" , "現業主為同珍",
都係我地呢度有先ge

明報所作出的value-add, 只係向同珍求證同幾張相
h2o 發表於 2010-5-22 01:08 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2010-5-21 21:18 發表

入面唔少內容都係呢度既板友搵出黎囉
怕且個記者都只係打個電話俾同珍總裁咁大把

怕且佢都應該有去田土廳查過業主誰屬的
182170 發表於 2010-5-22 09:32 | 顯示全部樓層

呢棟樓宇現在真出名,除了報紙,連靈異節目也不放過……

某網上靈異電台介紹呢棟樓宇

YouTube 片段 1

Bush - 布殊仔
3ASV174 發表於 2010-5-22 13:40 | 顯示全部樓層
原帖由 h2o 於 2010-5-22 01:08 發表

怕且佢都應該有去田土廳查過業主誰屬的

呢個動作唔係唔駛親身上田土廳都做到架咩?
busfunfun 發表於 2010-5-23 15:25 | 顯示全部樓層
原帖由 182170 於 2010-5-22 09:32 發表
呢棟樓宇現在真出名,除了報紙,連靈異節目也不放過……

某網上靈異電台介紹呢棟樓宇

又話靈異節目
梗係夜晚先去啦
日光日白睇咩??
WM 發表於 2010-5-23 17:47 | 顯示全部樓層

原帖由 busfunfun 於 2010-5-23 15:25 發表

又話靈異節目
梗係夜晚先去啦
日光日白睇咩??

咁快又比人唱通街
之前十幾年座野就一直擺係度冇人講冇人理
而家一有論壇討論d報紙傳媒就即刻擺上枱講講講...
「天下文章一大抄」呢句話真係幾時都咁啱用

呢d荒廢建築未有人提起個陣就好地地,一有人開始提就通常都收唔到科
原本好完整,之後唔知點解就會越黎越多人去搞破壞
睇怕遲下又難免會淪為一個新war game場地...

講番呢座野既設計,好奇怪究竟佢整一個有密碼鎖既住客入口有咩用
隔離條樓梯一樣可以上到去上面,陌生人都可以無視對閘咁行上去
d單位又冇鎖,單位鎖匙又任攞
等同珍仲話遲d打算重新修葺出租單位
而家已經唱到街知巷聞,又荒廢豪宅,又鬼屋
咁「高」人氣,睇佢點收科
(今次同珍真係多得班傳媒唔少 )