hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 大家在學時有否補習呢?
開啟左側

大家在學時有否補習呢?

superbus 發表於 2005-12-25 01:12 | 顯示全部樓層

[ref=452653]ktbt[/ref]  在 2005-12-25 12:39 AM 發表:

預科畢業就係做低技術,呢個想法好明顯係社會狀況迫人會咁稔。
事實上係咪真係咁呢,又好明顯唔係囉。

言歸正傳,以前班入面有一批補Geog 係補0個兩公婆,有一批係補Linda Lau,
我係後者,因為我覺得前 ...

據聞 Linda Lau 0的 notes ,好多都係 out-"c" (唔記得咗點串#???)
仲有小弟仲係中六七時代
我0地讀 Geog 0既同學想托我0地0既 Geog miss 去攞 Linda Lau 0的 notes 黎溫書
但最後好似係不了了之#
60M 發表於 2005-12-25 01:13 | 顯示全部樓層
[ref=452522]S3BL103[/ref]  在 2005-12-24 22:46 發表:

好可惜我們係 exam-oriented 呢, 如果入唔到大學,對我來說簡直係人生的末路, 因為家人不斷俾壓力我一定一定一定要考入University, 如果唔係就會叫我出來社會工作......今時今日響香港,又冇大學學位,得預科畢業,唔通要我出來整車/倒垃圾咩!?
我都認為我係一台考試的機器,每日好mechanically咁操pastpaper,務求A-Level考得好,直接考入大學......家人仲唔會供我讀咩副學士,家境又唔係咁好,唔似得一些巴迷朋友的父母供他們去外國讀書......所以,我只好學孔乙己,范進咁成為考試下的產物, 萬大事以考試為重....冇計.....

要怪就只好怪香港考試制度:「一試定生死」.......
我當然唔想日後出來社會工作只做低技術階層,最好係專業人士吧....唔通真係我個friend咁出來渣巴士咩!? 我唔係睇低巴士行業,只不過想日後生活穩定, 賺愈多錢愈好吧~~~~  

究竟你係想單單打打定問人意見?

冇大學學位就要整車/倒垃圾?

的確, 學歷係重要, 但唔係一切丫

睇到你呢篇文, 我只係睇到好重 o既商業味道

係咁話學校教得你唔好, 而補習就點好點好...

話自己家境唔係咁好, 但係一個月拎幾千蚊出黎補習

[ Last edited by 60M on 2005-12-25 at 01:16 ]
kenny_hou 發表於 2005-12-25 01:59 | 顯示全部樓層
小弟由F1到F7都有補英文
只有傻大包先可以同小蛮永遠在一起
ronaldlau 發表於 2005-12-25 10:00 | 顯示全部樓層

[ref=452608]arthur[/ref]  在 2005-12-25 12:01 AM 發表:

小弟係臨會考前既study-leave先去補現代既中英數。

除左中文,我係覺得有用之外,其他2科我覺得自己做左水魚多d。

之前係冇補過習。

intensive 根本係比水魚讀 ga la~
ronaldlau 發表於 2005-12-25 10:04 | 顯示全部樓層
[ref=452681]superbus[/ref]  在 2005-12-25 01:12 AM 發表:

據聞 Linda Lau 0的 notes ,好多都係 out-"c" (唔記得點串#???)
仲有小弟仲係中六七時代
我0地讀 Geog 0既同學想托我0地0既 Geog miss 去 Linda Lau 0的 notes 黎溫書
但最後好 ...

小弟以前個 Geog. Sir 都話 Linda Lau 已冇在中學教,
因此好多o野都脫離了現今的 syllabus,
並叫我o地唔好買佢的書 wor~
相反佢說那夫婦都好少少law~
 樓主| S3BL103 發表於 2005-12-25 11:41 | 顯示全部樓層
 樓主| S3BL103 發表於 2005-12-25 11:53 | 顯示全部樓層

ktbt 發表於 2005-12-25 12:50 | 顯示全部樓層
[ref=452897]S3BL103[/ref]  在 2005-12-25 11:53 AM 發表:

e....? 情況唔似我們學校喎,事實上,點解我會補習呢,其實係已經請教了上屆師兄師姐的意見,他們大多數補習,都有唔錯成績,當然都要回家重溫notes啦,仲有做pastpaper~~ 有位師兄補完Samuel仲有A-grade呢~~

Sa ...

我自己當年都有做好多past paper 俾Linda Lau 改。
佢上堂從來無叫過我地買佢出0既A-Level Geography Notes,
我有買佢其中一本,發覺除左程度太淺,好多內容的確係out of syllabus。
不過佢regular course notes 0既野就貼切A-Level 範圍同深入好多,0岩志
在囉高Grade 0既人。

Section A 0既Map reading 亦係Linda Lau0既強項,佢教0既野雖然係超過
考試0既要求,但咁樣可以令我地考0個陣得心應手。
相反,以我所知Samuel 教Map reading 好鍾意用佢出0既Map reading書黎
教。與其0係街度都買到,點解仲要上佢堂呢? (我都有買Samuel 一本Map
reading,d問題同Linda 0既Map reading notes比較係淺好多)

另外,我另一個唔buy Samuel 0既原因係好多補Samuel 0既同學都考得唔
係咁好,佢地到F.7 仲問我地補Linda 0既一派借notes 影印。

BTW,我想問下依家regular 幾多錢一個月?

[ Last edited by ktbt on 2005-12-25 at 13:02 ]
18092001 發表於 2005-12-25 13:05 | 顯示全部樓層
[ref=452886]S3BL103[/ref]  在 2005-12-25 11:41 AM 發表:

你話我係唔係單打,
倒不如問下你自己係咪有心挑起罵戰吧......
冇大學學位唔一定等於要整車/倒垃圾, 你唔好歪曲我意思  ,
不過冇大學學位,響今時今日係搵唔到一份好工,
我唔考入大學,唔通真係要學一些人出來整車/倒垃圾乎?

你又可以放心, 如果你真係要整車/倒垃圾
你都唔會仲讀落去啦, F5 一早已經出左黎啦, 係咪?

既然你屋企負擔得到你去補習
你就要盡力啦, 但又唔需要迫到自己咁緊張

好工定義, 每個人有唔同諗法
你又唔可以話冇學位就搵唔到好工
有學位係一個優勢, 但係我經驗話我知搵工好講際遇
有學位既人, 唔一定搵得多過冇學位既人
至於話前途, 有好多野都唔係你掌握/預計之中
總之盡左力, 過到自己就幾好啦
garyfirst 發表於 2005-12-25 13:05 | 顯示全部樓層

留心一D:
Linda Lau 的 notes 大多都係 marking scheme..........
尤其是係有中英對照的部份......

不過,佢識好多在大學出 CE/AL Geog 卷的 Professors,應該都會掌握現時的 Syllabus 的.......

P.S. 補 Geog 仲有另一位選擇:英皇 的 HT Lai (他正在新界西南某名校任教)

[ Last edited by garyfirst on 2005-12-25 at 13:08 ]
hkcoach.info