hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 曾蔭權及政治團隊後日立法會補選不投票 ...
開啟左側

曾蔭權及政治團隊後日立法會補選不投票

HK104 發表於 2010-5-15 10:04 | 顯示全部樓層

根本佢地係想淡化補選,但佢又咁高調話唔投票。其實佢不如低調d,甚至玩失宗,例如去下外訪仲好。
中華巴士 DL20 ML77
dbat98D 發表於 2010-5-15 10:17 | 顯示全部樓層
係有心投票, 佢投唔投都唔會影響到
既然全香港人都甘憎佢, 又駛乜理會
甘肉緊要佢點點點即係干犯佢自由,
棧俾中國人有話柄
Anpretext 發表於 2010-5-15 11:48 | 顯示全部樓層
佢份聲明點解係都要擺"香港主流意見"上枱
唔投票咪唔投票囉...洗唔洗咁多原因呢
a396 發表於 2010-5-15 13:21 | 顯示全部樓層

無論曾生投唔投票都好, 我照投,
呢o的係我公民權利. 不過佢咁高
調話唔投票, 可能會激起某o的選
民改變意向(本來唔投o既就去投).
獨派交通迷同政治學人
Cutter 發表於 2010-5-15 14:53 | 顯示全部樓層
要鬧點都有得鬧的!

你估佢話去投票唔會搵到野鬧咩?
12A 發表於 2010-5-15 16:56 | 顯示全部樓層
http://hk.news.yahoo.com/article/100515/18/i0o8.html

陳太批評得對
我更加肯定的同大家講, 我會去投票

又 最新公佈不投票的政府人士 - 梁振英
九巴十六 與你在 GA5505 相見
 樓主| Crotone 發表於 2010-5-15 17:06 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2010-5-15 16:56 發表
http://hk.news.yahoo.com/article/100515/18/i0o8.html

陳太批評得對

相反,另一位曾生拒絕公開他是否會去投票
http://hk.news.yahoo.com/article/100515/4/i0m9.html
One Door Closes Another Door Opens
hkbw 發表於 2010-5-15 17:38 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2010-5-15 16:56 發表

陳太批評得對

睇完一堆又一堆既回應, 小弟只可以講既就係: 香港真可悲.

前政務司 司長陳方安生,批評行政長官曾蔭權及整個政治團隊,明日立法會補選不投票,是自由社會的大笑話,
亦很無稽,陳方安生說,未見過有政治領袖會杯葛選舉,影響公務員政治中立,令公務員擔心秋後算帳,她又指曾蔭權的公布方式,左閃右避。

先講陳太呢段我個人認為有口話人冇口話自己既說話.

甚麼叫自由社會? 就係人人都有自己既自由去選擇做唔做一件事.
你可以用軟功去說服別人, 但就斷不能用硬的方法去迫人投, 去鬧人投/不投.

曾蔭權不去投就係笑話, 那民主派鬧曾生既決定, 無限上綱, 甚至有點迫佢去投票之意,
這個, 和你拎著枝搶要佢去投票有咩分別? 咁樣有你講, 冇人講, 點止係自由社會的笑話?
個人認為, 民主派咁做法直頭係文明社會中的不文明.

未見過有政治領袖會杯葛選舉? 唔好玩啦..歐盟傾唔掂數都會成隊人拉隊離場啦..
仲有, 我地都未見過一班議員濫用補選基制去自行定性攪所謂既公投架..
要拎外國CASE來講, 你就去搵下有邊個地方既議員會厚面皮到辭完職又即刻去選返?!

影響公務員政治中立, 擔心秋後算賬? 個人認為, 呢個同97之前成堆人急急攪移民一樣---諗得太多了.
調返轉, 我一樣可以咁話: 公務員擔心不去投票他日會遭民主派秋後算賬/高官擔心不去投票會遭受民主派留難...

個人認為, 參與補選變相成為了一些極端人士的棋子. 與其俾人曲解自己的取態, 倒不如置之理.
同時, 個人認為, 有批判性思維的人, 自會考慮去投不去投, 無需這些人載歌載舞...
殺雞焉用牛刀?!
cky 發表於 2010-5-15 18:11 | 顯示全部樓層
政府一直只係話呢個投票特殊
但又唔肯死死氣話呢個投票違反法律

既然呢個投票的合法性不能質疑
咁實在沒有理由講話唔投票
否則, 仲講乜鬼公民教育同埋公民責任?

前面有板友講得對
行使投票權係每一個市民的責任
投俾邊個同埋拎左選票唔揀任何人係個人的決定

曾蔭權連咁都分唔到
枉佢話自己係乜鬼政治家
係政治家, 都係一個唔合格的政治家

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
a396 + 3 言之有理, 準確捕捉

查看全部評分

JT4686 發表於 2010-5-15 18:53 | 顯示全部樓層

回復 19# 的帖子

曾生,你出去外遊咪算了
這樣高調反而有反效果,明明本次投票合法,平時叫人盡公民責任的政府,阿頭竟然帶頭做壞事
怎麼都說不通吧