hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 曾蔭權及政治團隊後日立法會補選不投票 ...
開啟左側

曾蔭權及政治團隊後日立法會補選不投票

12A 發表於 2010-5-15 21:51 | 顯示全部樓層

原帖由 Crotone 於 2010-5-15 21:40 發表
那麼,選白姐姐或238周生果D專打公投候選人算唔算反對公投呢?

仲有九龍西的6號, 新界東的國富家強
兩位係隱形左派, 支持公投的朋友請小心

國富家強在海報上說是追擊長毛
在選舉論壇上亦以此而開火
九巴十六 與你在 GA5505 相見
cky 發表於 2010-5-15 21:53 | 顯示全部樓層
原帖由 迷你多啦 於 2010-5-15 19:53 發表
其實佢早係十日八日前已經向外公佈話佢地有唔投票既念頭
今次曾蔭權既決定都幾合理

佢如果好似民建聯咁一早斬釘截鐵還好
宜家咪又係睇到佢晌度扭扭拎拎
佢想睇定 d 黎玩 play safe
殊不知越遲正式表態, 先至越 unsafe

仲有今日 D 官員, 全部刻意避開晒 d 記者
你唔去投票, 咪企定定重覆曾先生的言論, 再加一句係我自己的個人決定
交到貨, 都唔知幾好
仲有那班聲稱幫局長招呼立法會同記者的副局長和政治助理
得陳維安一個人叫做有少少回應
其他的消失晒?
難怪佳俾市民鬧呢班完全係徒錢
比起所謂 "搞搞震" 的議員更浪費納稅人金錢
譚耀宗呢 d 咪算識做咯
hkbw 發表於 2010-5-15 22:06 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2010-5-15 21:48 發表

自己決定咧
反對公投又去參加變相公投
青菜公公
明天
去海鮮團更實際

大家咁話啦, 聽日我就溫書團..

而家睇來睇去都係似民主派那些人怕太低投票率, 丟人現眼, 所以周圍話人好唔去投票者..

唔去投票, 好簡單, 就即係話俾大家聽, we don't really care...
就算平時立法會選舉低投票率, 班議員唔該都自己睇下自己同d選民既關係係咪真係衰到人地really don't care la..

補選唔去投票, 唔理你有幾多個解讀方法, 最基本可以解讀出來就係: 市民唔多認為應該有呢個選舉law...

呢次補選政府焗著依程序安排...民主派講到自己咁為民生, 就唔該唔好係呢d時候攪d咁既野出來..
用呢舊錢去做其他更有意義既民生改善工作, 好過係度亂花錢做埋d我個人認為極度冇意義既事啦..
殺雞焉用牛刀?!
12A 發表於 2010-5-15 22:55 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2010-5-15 22:06 發表

呢次補選政府焗著依程序安排...民主派講到自己咁為民生, 就唔該唔好係呢d時候攪d咁既野出來..
用呢舊錢去做其他更有意義既民生改善工作, 好過係度亂花錢做埋d我個人認為極度冇意義既事啦..

係講呢番說話前, 請留意過去功能組別議員在議會內的作為
呢班人一路浪費的 $, 比呢1.5億更為浪費

引自 明報專欄作家黃明樂 blog
http://wongminglok.blogspot.com

....
補選爭取的,是取消功能組別。多少年來,扭曲的制度耗掉多少公帑,又該怎麼算?

如果一億五千萬是浪費,那麼高鐵六百六十九億的超高造價是什麼?

政府增加注資迪士尼,把六十二億貸款轉為股份,又如何?

每年六千萬聘請副局長和政治助理,又是必要的麼?

....

事例,馨竹難書。這些,統統是在功能組別護航下通過的。倘若一億五千萬用於補選,
可以造成龐大的政治壓力,踼走一幫坐擁既得利益的大花筒,是划算還是不划算?
抑或,咱們寧願省顆糖,倒輸一間廠,仍然無怨無尤?

回應也同樣精彩

他們只強調投票是公民權利,但不指出投票同時也是公民的責任!
這簡直是在選擇性發放訊息,誤導市民!

特區政府不如從516起,呼籲全港市民開始
不用負任何公民責任吧:包括交稅!

個人意見
政府呢次話唔投票, 唔負公民責任, 教壞市民
下次叫人負起其他責任, 如愛國
就好難叫到人去做...

如果禮賓府僧人係唔認同補選, 就應該一開始唔好搞補選
等議席吉到2012, 好過而家搞完補選, 又 discourage 人投票

各位有良知的板友, 明天請如 7/9/2008 一樣, 到票站投票
支持五區公投的原議員, 唔該

評分

參與人數 1aPower +4 收起 理由
AL_71 + 4 gd point+agree with u

查看全部評分

九巴十六 與你在 GA5505 相見
edhong 發表於 2010-5-15 23:21 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
迷你多啦 發表於 2010-5-15 23:27 | 顯示全部樓層
orange 發表於 2010-5-15 23:31 | 顯示全部樓層

原帖由 迷你多啦 於 2010-5-15 23:27 發表

起高鐵係貴
但換來既係社會大眾既方便同有利長遠既經濟發展

但用成呢一兩億搞個補選
結果到頭來都係改變唔到原有既政制發展步伐
呢筆錢根本就係掉落鹹水海 ...

我支持起高鐵,但應該係06年就要動工,而家起一定貴到無人有

每年審計報告都發展政府不少無效益浪費公帑既行為,而家搞
補選使1.5億就話浪費公帑,如果咁講政府建議搞亞運預算300億
你又支唔支持?
益童學校,全民教育
on11358 發表於 2010-5-15 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 edhong 於 2010-5-15 23:21 發表

我係你不會說太多囉
現在給人拉扯說一些有沒有的
不投票更給人說成沒良知
不負責任
我以為現在已經活到過去
幸好不投票不會給人拉去睡牛柵咧 ...

特首話自己唔會投票,但無叫任何人唔投票,
相反討論區唔少人將唔投票講到罪大惡極,
意識型態上根本好似係迫你一定要去投票。
JT4686 發表於 2010-5-15 23:40 | 顯示全部樓層

回復 36# 的帖子

起高鐵 又貴又不化算
669億的高鐵,原材料價格急跌的兩年間,但成本就增多了成倍,鄭女士又沒交代清楚交待公帑的真正去向,如何信任你?
另外司法問題,一地兩檢沒解決得到,難道香港的地方被大陸公安管理?或是內地乘客或香港乘客在深圳先下車,過關,再上車?怎麼說都說不通吧
而且高鐵行380KM/H,而香港境內只可以行200KM/H,行不到高鐵水平的高鐵,要來有什麼用?
這樣的效率的高鐵,就要用成669億?

我個人就反對倒錢去高鐵了,倒不如用來回購The Link更好

hosito 發表於 2010-5-15 23:47 | 顯示全部樓層

回復 34# 的帖子

憑什麼斷定功能界別議員全部是浪費公帑, 毫無建樹的?會不會偏激了點?
議員是否盡職是蠻主觀的決定, 經常缺席的議員是失職, 但破壞議會秩序再離席的也不遑多讓。
另外我相信如果可以的話政府也不想舉行補選, 奈何立法會規例規定立法會有議席空缺就要補選, 才會被人利用。