hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 曾蔭權及政治團隊後日立法會補選不投票 ...
開啟左側

曾蔭權及政治團隊後日立法會補選不投票

JT4686 發表於 2010-5-15 23:55 | 顯示全部樓層

回復 40# 的帖子

這樣就要看那些議員做的事是為誰了
功能組別的是為商界發聲,而民選的就為民發聲

都是觀點與角度而已
cky 發表於 2010-5-15 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 hosito 於 2010-5-15 23:47 發表
憑什麼斷定功能界別議員全部是浪費公帑, 豪無建樹的?會不會偏激了點?
議員是否盡職是蠻主觀的決定, 經常缺席的議員是失職, 但破壞議會秩序再離席的也不遑多讓。 ...

呢個直頭係五百步笑五步的行為

唔係由我地呢 D 小網民去講
咁多年來, 社會組織, 學術機構
做左幾多年報去數功能議員的不是?

社民連的 "議員" 只係識在議事堂搞事
佢地在法案委員會, 以至在社區上所做的事
比起那些有名的 "唔做野" 功能議員多 N 倍
如果話反功能組別的市民聲音只放眼在出席率或者舉手機器上
咁反過來, 同樣道理亦等同於建制派只把焦點放晌掟蕉上
DIH 發表於 2010-5-15 23:58 | 顯示全部樓層
原帖由 JT4686 於 2010-5-15 23:40 發表
起高鐵 又貴又不化算
669億的高鐵,你認為可以行到全速嘛?
行不到高鐵水平的高鐵,要來有什麼用?

我個人就反對倒錢去高鐵了,倒不如用來回購The Link更好 ...

150億(埋單時可能更多)的西港島線都係行唔到「全速」架。
係咪即係話,假如不惜工本,高鐵技術可以做到佢在香港境內行350km/h
(高鐵營運極速係350,380只係試車速度,我就唔想咁樣搵命博喇),就值得用700億?(已化整為零)
北大嶼山公路,速限係110或80,會對它的定線和造價有很大影響嗎?

高鐵的高造價大部份都不是為了令它快,而係為了避免影響濕地、郊野生態而使用隧道興建。
當然,對條鐵路而言,最大的考量是為免與香港市民通勤所需的西鐵互相糾纏,重蹈東鐵的覆轍。
菜園村是唯一受影響的人口聚落,就睇你覺得係由幾個地方受影響減到只剩一個,定係由完全沒有地方受影響突然爆一個出來喇。

更重要的是,就在2007年,泛民議員主動要求政府使用專用通道方案。
他們當中有很多人是律師,政黨中也有工程師,
無理由唔知道「連接新田和錦田的高架橋」和「連接新田和西九的隧道」哪一個較貴。

呢度唔係鐵路板,我都唔想再在這裡講鐵路,除非硬要將鐵路基建當作政治項目。
我承認這牽涉到政府的往績、誠信、民心所向等問題,但是誰讓高鐵在2007年起不成呢?
2007-2008年造價低,只是金融海嘯所致,趁低價便趕快上馬,這是投資或投機的行為,
一個負責任的政府不應該為了一時想省錢而妄顧程序急就章,假如當時真係速速上馬,
又會被批評為諮詢不足、趁低價剝削工人、但求低價不顧質素......等等。

反功能組別,乜都可以講,高鐵真係唔講好過講,高鐵唔同屏風樓可望而不可即,一程車都只係百零二百元,
一張大牛($500)已經可以來回,絕大部分香港市民都有能力使用,到時唔用係叫做抵制定係蠢呢?

今朝政壇新秀有人講得好:由幾時開始,大學生畢業後兩三年就話要買樓?
我父母都成40歲人,結埋婚生埋仔先置業,供居屋供了10年,
而家的大學生有乜咁矜貴,屋企有乜咁可怕,要短短幾年就自己買樓?
呢頭反對屏風樓,嗰頭急於買私樓,不覺得自相矛盾嗎?
係唔係其實想炒起層樓,將來轉售圖利?係的話,歡迎加入香港版大富翁。

以上除了高鐵票價及造價外,所有其他資料或意見全部都不是出自政府,是我自己的觀察和分析。

評分

參與人數 2aPower +7 收起 理由
MEMPHIX + 5 我係運輸公司東主都未有計劃買樓,你講買樓果 ...
bananasims + 2 講得好

查看全部評分

kychung 發表於 2010-5-16 00:03 | 顯示全部樓層

得罪咁講
由頭到尾我都只係覺得今次"公投"只係有D人響自己創造出黎ge幻想世界度自我陶醉
仲係咁叫更多人入黎一齊"high"
我不禁問
咁樣同一班人坐埋一齊索K有無乜野分別呢

評分

參與人數 2aPower +6 收起 理由
bananasims + 3 十分認同
DIH + 3 講得好!

查看全部評分

南粵急行 rail.kychung.com
orange 發表於 2010-5-16 00:10 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2010-5-16 00:03 發表
得罪咁講
由頭到尾我都只係覺得今次"公投"只係有D人響自己創造出黎ge幻想世界度自我陶醉
仲係咁叫更多人入黎一齊"high"
我不禁問
咁樣同一班人坐埋一齊索K有無乜野分別呢 ...

從政者從來都係理想主義者,既要馬兒好又要馬兒不吃草,
君不見政府不時會出d文件報告,話如果執行呢套政策會
帶來幾多效益,會惠及幾多市民,由石油氣的士到近期話搞
亞運,有幾多預測真係會準,當天氣都無法100%準確估計時,
自然明白公社搞公投同政府推行那些政策都係一樣
益童學校,全民教育
迷你多啦 發表於 2010-5-16 00:13 | 顯示全部樓層
迷你多啦 發表於 2010-5-16 00:22 | 顯示全部樓層

迷你多啦 發表於 2010-5-16 00:25 | 顯示全部樓層
JT4686 發表於 2010-5-16 00:28 | 顯示全部樓層

回復 44# 的帖子

今次公投原意比機會大家表達民意而已
之前又說2007年達至普選,現在什麼都見不到
雖然是浪費錢,但這是無辦法的辦法

上面高鐵的,解決不到提出的問題,一切免談

bananasims 發表於 2010-5-16 00:37 | 顯示全部樓層

回復 49# 的帖子

解決唔到領匯呢啲問題就無得起高鐵?
你以為條高鐵真係起比班“狗官”架?點解要整啲交換條件出黎?
唔好玩零和遊戲啦

有需要就起,無需要就唔起,同領匯呢啲問題無得捆綁
就算無領匯呢類問題,一個基建無效益既我都反對,反之亦然
條高鐵有唔少既有形同無形效益,淨係計有形效益根本香港好多基建都唔洗起
例子大把,好似嗰啲大欖隧道…獅子山隧道…大老山隧道…
呢度始終唔係 R1 唔再講

~~~