hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 我真係好唔妥港鐵囉!
開啟左側

我真係好唔妥港鐵囉!

kisoby32817 發表於 2010-5-16 17:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我真係好唔妥港鐵囉!
(一)自港鐵吞左九鐵之後,港鐵的改變係零,完全沒有囉。但係九鐵部分呢,就不斷係咁港鐵化,那些指示牌變哂黑白,九鐵列車標志變成港鐵標志,廣播變左港鐵化。這其實係一種「港鐵霸權主義」,好似「普通話霸權主義」一樣,由於中國政治中心在北方,所以南方方言(例如粵語、閩語、江浙話)被推普打壓。其實,要統一,唔一定樣樣都統一囉,而且唔一定港鐵就係標準囉。點解D指示牌、廣播唔可以set一套新的、更好的去代替港鐵同九鐵呢,點解要將九鐵改成港鐵的「標準」就係統一?而家D黑白指示牌好靚咩?我覺得「下一站係XX」(九鐵)好過「下一站:XX」(港鐵)喎!「下一站係XX」先係完整句子黎啊!
(二)東鐵綫終點站改左做紅磡之後經尖東轉車真係好煩!西鐵綫夜晚108分鐘一班呀!港鐵的列車班次越來越疏落!港鐵的列車班次疏過九鐵,哎!
(三)「港鐵霸權主義」導致港鐵建新綫時,先建港鐵原有綫路,沙中綫的過海段本來兩鐵未合併前,因為唔想九鐵搶生意,所以押後到2019年通車。喂而家都合併左啦,點解仲係2019年通車架,仲話要押到2020年添!成十年之後啊!條北環綫咁重要,連接新界西同深圳,同連接新界西同新界東,咁緊要,點解唔優先處理,傾左幾年仲係傾傾傾!起觀塘綫延綫先?有冇搞錯!
(四)我覺得東鐵綫的車站真係要重建成新式車站,有冷氣、月台幕門等。D大陸人由深圳地鐵羅湖站去到港鐵羅湖站,真係嚇一跳,人地深圳地鐵咁新咁靚,港鐵好似仲係六十年代!最重要係羅湖、上水、粉嶺、落馬洲站,太近邊境,一定要重建,樹立先進的形象!

評分

參與人數 11aPower -31 收起 理由
KD7035 -3 無理取鬧
3asv6 -3 無理取鬧,胡說八道,以偏概全。 ...
ATR83 -3 無理取鬧,一派胡言
eric278 -3 惡意灌水 無理取鬧,胡說八道,荒謬 ...
ArnoldC -2 事實混亂,主觀偏激
Gx6903.. -3 無理取鬧,胡說八道,荒謬
teddybus -3 無理取鬧,不切實際。
tsoikc -2 以偏概全
2304 -3 無理取鬧,以偏概全
OTIS401 -3 胡說八道,像是未經思想過的歪理建議 ...
dongfeng -3 無理取鬧。

查看全部評分

樓主| kisoby32817 發表於 2010-5-16 17:54 | 顯示全部樓層
(一)人地廣州地鐵幾年後多幾條路綫落成啦!深圳地鐵2011年底由現在一條半(四號綫一期當半條)變成五條路線!港鐵呢?食左一噸豬油呀?   

評分

參與人數 3aPower -8 收起 理由
3asv6 -3 惡意灌水,推文。
Gary_B -2 無理取鬧 + 推文
dongfeng -3 惡意灌水,推文。

查看全部評分

HA7874~HC2110 發表於 2010-5-16 18:13 | 顯示全部樓層
原帖由 kisoby32817 於 2010-5-16 17:51 發表
我真係好唔妥港鐵囉!
(一)自港鐵吞左九鐵之後,港鐵的改變係零,完全沒有囉。但係九鐵部分呢,就不斷係咁港鐵化,那些指示牌變哂黑白,九鐵列車標志變成港鐵標志,廣播變左港鐵化。這其實係一種「港鐵霸權主義」,好似「普通話 ...

(一)
- 合併當然要統一架啦.... 如果九鐵吞左地鐵, 到時你咪又話地鐵列車logo變成九鐵logo...

(二)
- 當時九鐵定出紅磡係鐵路交匯運輸中心, 東鐵, 西鐵都以紅磡為終點站

(三)
- 北環線有幾重要呢???  可唔可以數據去支持???

(四)
- 我想問下你, 點樣可以係一條運作中, 而且客量非常龐大ge鐵路去拆左個車站再起過新呢??? 而家屯門公路重建都要晚晚封路, 等到2013年就完工, 你所謂的"重建成新式車站", 如果一整都唔知要幾耐...
- 仲有, 落馬洲站都唔算新???  你俾冷氣寵壞了
- 你都好得意, 愈近九龍果d 站唔"重建成新式車站", 反而愈北ge 地方就要重建...

(五)
- 朋友, 香港的鐵路服務發展左幾耐?? 大陸又發展左幾耐呀?? 點可以比呢??  香港的鐵路服務已經接近完善...

cky 發表於 2010-5-16 18:51 | 顯示全部樓層

東鐵線係地面車站, 整幕門都仲有理由, 整冷氣做乜?

同埋, 你用深圳地鐵站同東鐵線站比
咁點解唔係用同樣係地面車站的廣深鐵路黎比? 個個站都好似你咁講, 靚都 "dum" 一聲?

睇得出發文者所謂唔妥港鐵, 又係一個只因不滿九鐵被人 "吞併" 而所發的文章
 樓主| kisoby32817 發表於 2010-5-16 19:14 | 顯示全部樓層
越北的車站(尤其係第一印象係來自羅湖、上水、粉嶺)越多大陸人黎,當然要翻新,就算唔重建,都要適量翻新下啦!我覺得東鐵線的站應該重建到似西鐵線的站就差唔多了。西鐵線新界部分夠係地面車站囉,都有冷氣同幕門!    
238X 發表於 2010-5-16 19:21 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

重建?咁咪要封站幾年?
你有無諗過實施起來幾大難度呀?

人地係由頭起過個站來架大佬...
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
kay 發表於 2010-5-16 19:28 | 顯示全部樓層

樓主短時間在R1同B2出呢類文,用意何在?
世界很簡單 人類很複雜
OTIS401 發表於 2010-5-16 19:43 | 顯示全部樓層
原帖由 kisoby32817 於 2010-5-16 17:51 發表
我真係好唔妥港鐵囉!
(一)自港鐵吞左九鐵之後,港鐵的改變係零,完全沒有囉。但係九鐵部分呢,就不斷係咁港鐵化,那些指示牌變哂黑白,九鐵列車標志變成港鐵標志,廣播變左港鐵化。這其實係一種「港鐵霸權主義」,好似「普通話霸權主義」一樣,由於中國政治中心在北方,所以南方方言(例如粵語、閩語、江浙話)被推普打壓。其實,要統一,唔一定樣樣都統一囉,而且唔一定港鐵就係標準囉。點解D指示牌、廣播唔可以set一套新的、更好的去代替港鐵同九鐵呢,點解要將九鐵改成港鐵的「標準」就係統一?而家D黑白指示牌好靚咩?我覺得「下一站係XX」(九鐵)好過「下一站:XX」(港鐵)喎!「下一站係XX」先係完整句子黎啊!
(二)東鐵綫終點站改左做紅磡之後經尖東轉車真係好煩!西鐵綫夜晚10點8分鐘一班呀!港鐵的列車班次越來越疏落!港鐵的列車班次疏過九鐵,哎!
(三)「港鐵霸權主義」導致港鐵建新綫時,先建港鐵原有綫路,沙中綫的過海段本來兩鐵未合併前,因為唔想九鐵搶生意,所以押後到2019年通車。喂而家都合併左啦,點解仲係2019年通車架,仲話要押到2020年添!成十年之後啊!條北環綫咁重要,連接新界西同深圳,同連接新界西同新界東,咁緊要,點解唔優先處理,傾左幾年仲係傾傾傾!起觀塘綫延綫先?有冇搞錯!
(四)我覺得東鐵綫的車站真係要重建成新式車站,有冷氣、月台幕門等。D大陸人由深圳地鐵羅湖站去到港鐵羅湖站,真係嚇一跳,人地深圳地鐵咁新咁靚,港鐵好似仲係六十年代!最重要係羅湖、上水、粉嶺、落馬洲站,太近邊境,一定要重建,樹立先進的形象!

1.見仁見智
2.咁東涌線的班次又係咩黎?
  同埋如同樓上所說,前九鐵已經定出紅磡係鐵路交匯運輸中心
  西鐵經紅磡駁沙中線再駁馬鐵已經係九鐵當年的大計,尖東歸西係一定會發生的事
  之後的東鐵過海,如果係尖東過的話點起?
  90度轉彎過海?你估玩simcity咩...
3.見下文
4.咁既建議同重新起過成條東鐵冇分別,請問港鐵從哪裡來這筆可能會過百億的資金來重建呢?
  人地深圳地鐵咁新咁靚,係因為佢的歷史仲短過東鐵n倍
  另外大部分的港鐵站冇咩點大翻新過,係咪又要翻新哂全個system的車站呢?
  同埋落馬洲站咁新的車站都要重建,你都幾環保喎...

另外
http://hkitalk.net/HKiTalk2/view ... 4206&highlight=
九鐵一向是間垃圾機構:
(1)
九鐵肥上瘦下,高層惟利是圖,嚴重超薪,人格又cheap。
(2)
..........
……………………
港鐵取代九鐵,實為乘客之福 ,可惜的是……

是不是自相矛盾?

原帖由 kisoby32817 於 2010-5-16 17:54 發表
(一)人地廣州地鐵幾年後多幾條路綫落成啦!深圳地鐵2011年底由現在一條半(四號綫一期當半條)變成五條路線!港鐵呢?食左一噸豬油呀?   

人地廣州大過香港幾倍,亞運又就黎開幕
當然起多左好多線...

相反香港,又唔可以話全部責任都係港鐵度
市民意見,專貴議員的偉論隨時又可以使一條好簡單的市區線一拖再拖...:L

兜子 發表於 2010-5-16 20:04 | 顯示全部樓層
原帖由 kisoby32817 於 2010-5-16 07:14 PM 發表
越北的車站(尤其係第一印象係來自羅湖、上水、粉嶺)越多大陸人黎,當然要翻新,就算唔重建,都要適量翻新下啦!我覺得東鐵線的站應該重建到似西鐵線的站就差唔多了。西鐵線新界部分夠係地面車站囉,都有冷氣同幕門!     ...

多餘,
你同我講五六七十年前同而家比 (EAL vs WRL) 無得比架喎

1)起EAL果陣,冷氣都唔知有未,幕門更加唔駛講..
2)越北既車站 =/= 越多大陸人 尖東/尖沙咀果d遊客區,大陸人唔通會少得過北區? 唔好當東鐵線係大陸人專用鐵路先得架..
3)起WRL根本係一個新建設,個個站都係新建,又經過詳細既規劃、定線,加上當時既技術,車站有冷氣同幕門根本係大勢所趨、
   相反EAL呢? 個個站都用左唔短時間..
4) 唔該提重建果陣,首先要諗
     a) 新定線如何? 如果閣下只係諗住原址重建,唔該適當地安排大量資源來往北區同東鐵沿線。 (莫非閣下想部分巴士線復活?)
     b) 有無咁既逼切性去起?  而家北區既站係咪舊到唔用得?
          車站再簡陋都唔會因為太焗而不適。
     c) 就算閣下唔係諗住原址重建,係第度另建新站,唔該搵左塊地先仲要呢塊地要方便到而家居民..

........縱然我知以上各點同你講都waste time版友,唔該客觀少少喇..

HA7874~HC2110 發表於 2010-5-16 20:09 | 顯示全部樓層

原帖由 kisoby32817 於 2010-5-16 19:14 發表
越北的車站(尤其係第一印象係來自羅湖、上水、粉嶺)越多大陸人黎,當然要翻新,就算唔重建,都要適量翻新下啦!我覺得東鐵線的站應該重建到似西鐵線的站就差唔多了。西鐵線新界部分夠係地面車站囉,都有冷氣同幕門!     ...

朋友...
1. 西鐵站果d係架空, 唔係地面....
2. 香港唔係得羅湖同福田口岸..... 大陸人唔會只係搭火車黎香港

**香港唔係只有大陸人黎香港旅遊 , 仲有其他國家ge人....

原帖由 kay 於 2010-5-16 19:28 發表
樓主短時間在R1同B2出呢類文,用意何在?

當有人俾機會我地加下 i power