hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 沙田交通意外至少一死五傷(包括一部綠小) ...
開啟左側

[交通意外] 沙田交通意外至少一死五傷(包括一部綠小)

kay 發表於 2010-5-17 17:28 | 顯示全部樓層

沙田綠巴車禍死傷者被拋出車外
http://hk.news.yahoo.com/article/100517/3/i1yv.html
唔知政府會唔會嚴厲執行小巴扣安全帶呢個規定。
世界很簡單 人類很複雜
eric278 發表於 2010-5-17 17:36 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-5-17 17:28 發表
http://hk.news.yahoo.com/article/100517/3/i1yv.html

部份小巴未設高背座位,故此無法安裝安全帶。
故此若果嚴厲執行小巴扣安全帶,也要有相應配套,如提供資助予小巴車主或營辦商更換座椅。
還看香港公交
OTIS401 發表於 2010-5-17 18:46 | 顯示全部樓層
原帖由 81c 於 2010-5-17 14:42 發表

果個位置拆機,係因為路面擴闊。
之前往馬鞍山方向快線擴闊,用了往大圍方向半條線(最右邊轉右那條),
之後將最左方近隧道一段行人路/草地轉為行車線,
因此拆掉該位置的衝紅燈相機。

呢d道路擴闊工程唔知需不需要知會區議 ...

除了相機外
我覺得呢個位的燈號有D怪怪地...
明明係綠燈,但每次D車行到去就馬上轉紅燈
唔多人衝燈才奇怪,小弟都見過唔少巴士同小巴衝呢個燈位的...
eric278 發表於 2010-5-17 20:42 | 顯示全部樓層

請問65A小巴客量會否因而流失至主要競爭對手九巴83K?
(今日東張西望訪問部份乘客,不少指小巴經常開快車)
估計今次意外會對小巴乘客構成心理影響,寧願改乘較安全的巴士前往。
還看香港公交
kay 發表於 2010-5-17 20:57 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2010-5-17 20:42 發表
估計今次意外會對小巴乘客構成心理影響,寧願改乘較安全的巴士前往。 ...

電視新聞話夜晚d車先亂黎喎
世界很簡單 人類很複雜
cheuknam1245 發表於 2010-5-17 21:21 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2010-5-17 20:42 發表
估計今次意外會對小巴乘客構成心理影響,寧願改乘較安全的巴士前往。 ...

講真.. 邊有得驚
意外咩時間都可以發生  整定係你既你坐巴士的士飛機一樣死
你可以做既,就係架車如果有安全帶你就扣啦
或者揀部有安全帶既小巴先上啦

坐小巴都係想快o者.. 未必係車速快
停少d站上落時間少d已經可以快過巴士好多
83K同65A價錢一樣.. 通常d人都係見乜上乜
除非有d去大會堂/好運果頭就會搭65A, 去火車站就搭83k
不過大部份人(好似我咁)其實都冇咩所謂

65A快人多過慢人  但以小巴黎講65A/S/K班人已經算守規矩
只不過真係整定幾個月內佢地兩部車係同一位置出事..

fm1234 發表於 2010-5-17 21:32 | 顯示全部樓層

原帖由 blueblue 於 2010-5-17 17:18 發表
現時市面上的豐田小巴及的士, 大多在車禍中嚴重損毀, 可謂不堪一擊, 每年造成不少傷亡, 其實政府可立例加強小巴的士的車身硬度, 以保障市民安全.

其實網上都流傳另一種講法,就係車身損毀嚴重,先係對乘客最好既保障,太硬反而瀉唔到力,
乘客反而會因吸多o左力而重傷/死亡,好似Benz個個都話夠硬夠保護,有可能係剛剛相反。

唔知大家對呢樣點睇呢?
zoom...zoom...M6
JN6854 發表於 2010-5-17 21:43 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-5-17 17:28 發表

有報導指一共有三名乘客拋出車外 其中一名男乘客當場死亡...

原帖由 eric278 於 2010-5-17 17:36 發表
部份小巴未設高背座位,故此無法安裝安全帶。
故此若果嚴厲執行小巴扣安全帶,也要有相應配套,如提供資助予小巴車主或營辦商更換座椅。

東方即時新聞綜合報導就指就算舊車裝0左安全帶都未必能夠保護乘客
另一方面 乘客唔自律 有安全帶唔扣亦係其中一個因素
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
blueblue 發表於 2010-5-17 22:48 | 顯示全部樓層
原帖由 fm1234 於 2010-5-17 21:32 發表

其實網上都流傳另一種講法,就係車身損毀嚴重,先係對乘客最好既保障,太硬反而瀉唔到力,
乘客反而會因吸多o左力而重傷/死亡,好似Benz個個都話夠硬夠保護,有可能係剛剛相反。

唔知大家對呢樣點睇呢? ...

呢種係一種學說
但當你看看以往benz, bmw, volvo 撞車後乘客傷亡率同toyota 比你就明白了.
中華民國.精彩一百
3bx 發表於 2010-5-17 22:57 | 顯示全部樓層

搭乜都無得驚,巴士在附近道路一樣有發生過嚴重意外,
如2005年N281撞的士,及1993年89同85K相撞等。