hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 每天搭車熟悉的面孔
開啟左側

每天搭車熟悉的面孔

Fun_FC 發表於 2010-5-17 12:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

唔知大家返工返學會唔會經常見到熟悉的面孔呢?
小弟自己就見到唔少,有時都想say個hi。

有同事說佢搭晨早特別線,每日的乘客大同小異,他們雖然不認識,但車內的人會發揮首望相助精神,會叫醒睡著忘記下車的乘客呢!
bananasims 發表於 2010-5-17 22:19 | 顯示全部樓層
叫人落車呢啲就比較有趣
都係第一次聽

我無乜經歷…
我日日坐火車只係見到同一個婆婆執報紙…
以前小童價坐 72X 都係見到一個哥哥日日坐同一班,不過無坐好耐了,我升咗預科佢都應該升埋大學

另外都順便介紹下,外國有人發明咗一個網站尋找日日返工返學既「同伴」,幾個禮拜前加入咗港鐵 + 輕鐵 (無巴士)
http://www.submate.com/
~~~
KC3555 發表於 2010-5-17 23:26 | 顯示全部樓層
十年前我朝朝坐頭班962,坐樓下所有人都係個班人,都係坐同一個位,然後日日吹水吹到港澳碼頭。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
gordon 發表於 2010-5-18 00:11 | 顯示全部樓層

我早上坐E11返工, 總有幾位女士同車, 試過在晚上旺角沙嗲王食晚飯遇見其中一個, 大家望左大家幾眼.

以前返0830時, 坐0712在天后開的E11(開Cityflyer的), 每早在西隧口等車, 總會有個靚女同車, 或者都會在970見到佢, 她下午約6時回程會坐E11或者E23, 因她住薄扶林道, 但現在刻意坐番0712的E11都唔見佢了.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
Anpretext 發表於 2010-5-18 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2010-5-17 23:26 發表
十年前我朝朝坐頭班962,坐樓下所有人都係個班人,都係坐同一個位,然後日日吹水吹到港澳碼頭。
坐同一個位咁得意
我搭返學車好少同一班人, 因為83S太密, 唔會話真係一定要搭果班
3asv6 發表於 2010-5-18 01:57 | 顯示全部樓層
"牛"過幾次53,0的客同個司機孰晒0甘滯.
坐近司機位0的客同個司機有傾有講.好有坐
小巴feel.以前雙層時代係米都會0甘?
未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
KC3555 發表於 2010-5-19 01:04 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 2010-5-18 00:21 發表
坐同一個位咁得意
我搭返學車好少同一班人, 因為83S太密, 唔會話真係一定要搭果班

係呀,
以前記得加埋我有九個人在龍門居,富健花園同新屯門中心三個站上車,
都係坐樓下,近落車門非橫排走廊位及中軸橫排前面的窗口位,星期一至五風雨不改,
都係個九個人(包括我)坐定那個位,朝朝早都互叫早晨,然後就有一個打開份報紙,
兩個人開始講尋日新聞。跟住我地幾個就搭訕。一直去到港澳碼頭我就落車。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....