hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵加強打擊入閘後飲食
開啟左側

港鐵加強打擊入閘後飲食

JX9097 發表於 2010-5-18 14:31 | 顯示全部樓層

原帖由 JE1262 於 2010-5-18 13:32 發表
港鐵高層講過飲水,食藥係可以的,唯喂BB飲奶是當飲食的

但港鐵一向都announce "Eating or drinking is not allowed on trains or in the paid areas of stations"
照理解不論飲水,食糖都應該算係eating/drinking
但咁又唔計,似乎標準有點兒模糊
JA5674 發表於 2010-5-18 15:37 | 顯示全部樓層
不過最攞命係個新聞稿TOPIC
「漢堡包說:唔好食我住呀」...

真係唔知佢想點..
邊有人咁樣拎來做新聞稿TOPIC.....
九廣鐵路100周年
68A 發表於 2010-5-18 15:47 | 顯示全部樓層
smal 發表於 2010-5-18 16:34 | 顯示全部樓層

Such a ridiculous rule!! That's why I gave up riding MTR unless necessary.......... I love my Star Ferry~~
老二做PR, GER 走晒, Inevitable
68A 發表於 2010-5-18 16:55 | 顯示全部樓層
Ms.Potato 發表於 2010-5-18 17:09 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-5-18 12:13 發表
前幾個月,馬鐵已經多左幾個人
係車上走黎走去,捉一些在車上飲食的人
我覺得實屬正常,因為每逢放學時間
馬鐵上一定有好多學生係度食魚蛋、飲思樂冰.............

不過呢,我就覺得有時做得太激
見過有人係車上飲一口豆漿 ...

思樂冰都ok,反而魚蛋就真係唔可以接受,

如果真係要捉人,可唔可以唔好捉飲食,

捉大大聲講野或者周圍走、玩人呀?我覺得呢類人仲騷擾囉。
JX9097 發表於 2010-5-18 17:21 | 顯示全部樓層

原帖由 68A 於 2010-5-18 16:55 發表
唔捉係人情,捉係道理。

以「隻眼開隻眼閉」的角度,
飲食始終於唔好太過份,
最怕就係食烚雞蛋果D人,
食到蛋黃果D味散出黎仲慘過放屁。

同埋唔好整到周圍都係 ....... ...

蛋都仲好d
果皇先"勁"
bananasims 發表於 2010-5-18 18:16 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

我就唔同意「唔好整到週圍都係」

無人食野可以 guarantee 到一定唔會整到週圍都係
食三文治、麵包、餅乾一定會有碎,唔少都係肉眼睇唔到
架車 chok 一 chok 汽水已經倒晒出黎
我就唔信有人整污糟咗立即拎紙巾去抹

我覺得唔係話喺 MTR 做客人都要受氣
成個 MTR 又唔係得你一個客,都要諗下其他人的嘛

即使成程車我都好肚餓,我都會忍下口
費時整污糟人地同地方

除非係 BB 餵奶同食藥,我反對車內飲食

~~~
68A 發表於 2010-5-18 18:29 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2010-5-18 18:58 | 顯示全部樓層

原帖由 坤仔 於 18-5-2010 01:26 PM 發表

如果飲水都唔得既話
咁我寧願搭返巴士/小巴

巴士同小巴其實都唔可以飲食ga...........
小巴司機仲驚你整污糟添...巴士就唔會因為咁而捉你卦.....但上車時擺哂款要開餐既,有d司機都會勸喻勿於車上飲食或阻止上車..