hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 粉嶺 - 赤柱 [已完成]
開啟左側

粉嶺 - 赤柱 [已完成]

chan6723 發表於 2010-5-19 11:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟於後日 (21/5) 約了一班朋友 (約 15 人) 去蒲台島,
打算搭 10:00 赤柱開出的船入去。

我想問有咩方法係又快又方便?
我只諗到: 東鐵 > 112 / 116 > 綠小 40 (6X / 260 始終比較慢)
仲有冇其他方法?

同埋如果去蒲台島, 大約可以玩幾耐?
搭 16:30 船返赤柱是否合適?

JX9097 發表於 2010-5-19 12:25 | 顯示全部樓層
先搭277X去九龍灣/觀塘
咁啱有606就上,冇就搭港鐵
去到西灣河/筲箕灣再轉14入去
唔知咁又O唔OK呢?
brianlhm 發表於 2010-5-19 21:19 | 顯示全部樓層
373A->260/6X
6X都唔係好慢姐
dydx 發表於 2010-5-19 21:24 | 顯示全部樓層

原帖由 brianlhm 於 2010-5-19 21:19 發表
373A->260/6X
6X都唔係好慢姐

21/5係公眾假期,冇373A
682愛好者 發表於 2010-5-19 21:28 | 顯示全部樓層
還有一個算是直接又不太昂貴的方法推薦:
粉嶺>>[東鐵綫]>>紅磡>>[隧巴171]>>香港仔隧道>>[步行]
>>黄竹坑新圍(連結往GOOGLE MAP)>>[小巴40/52/城巴73*]>>赤柱
*留意同站的6X和260還沒有分段呢
JN6854 發表於 2010-5-19 21:55 | 顯示全部樓層
682愛好者 0個條應該係最快最直接
但係好話唔好聽就係多數要焗等73
小巴要分散好幾班車先夠載15人

如果唔係就改搭170/107入到香港仔大橋落車行入漁暉道搭52
(上多一個客就開車直入赤柱 小巴公司真係多謝都0黎唔切
更可能見你15個 站長都廢事載多個就叫你班車直入赤柱 中途不停)

放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
682愛好者 發表於 2010-5-19 22:21 | 顯示全部樓層

原帖由 JN6854 於 2010-5-19 21:55 發表

如果唔係就改搭170/107入到香港仔大橋落車行入漁暉道搭52
...
原來是一行15人, 我看漏了......
不過去香港仔轉車似乎太轉折......
73假日15分鐘一班, 樓主張就一下吧XD (逃)
bkeie1986 發表於 2010-5-19 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 JN6854 於 2010-5-19 21:55 發表

...

107比170快...
brianlhm 發表於 2010-5-19 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 dydx 於 2010-5-19 21:24 發表

21/5係公眾假期,冇373A

我都唔記得後日係假期添
其實係香港仔轉52同係銅鑼灣轉40都係差唔多
不過紅隧口去銅鑼灣比去香港仔嘅車密
所以去銅鑼灣應該比較方便
 樓主| chan6723 發表於 2010-5-19 23:55 | 顯示全部樓層

原帖由 brianlhm 於 2010-5-19 23:12 發表

我都唔記得後日係假期添
其實係香港仔轉52同係銅鑼灣轉40都係差唔多
不過紅隧口去銅鑼灣比去香港仔嘅車密
所以去銅鑼灣應該比較方便

我想問假日早上 40 同 52,邊架車會易上車?
同埋駛唔駛大排長龍?我怕到時排隊排成半個鐘,
咁就真係搭 73 好過喇…

另外,忽發奇想:可唔可以去到黃竹坑,打俾
52 小巴個站頭,叫佢開架吉車去香隧口載我地
入赤柱?

277X > 606 > 14 一定唔會諗,第一程搭火車容易
集合好多,同埋最大原因都係…606 同 14 都係車疏,
606 仲要慢…

當日應該會有 15-16 人,所以剛好打爆一部小巴