hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵6月13日票價調整詳情
開啟左側

港鐵6月13日票價調整詳情

~~Knysna~~ 發表於 2010-5-25 19:40 | 顯示全部樓層

原帖由 mtr 於 2010-5-25 15:01 發表

咁野整出黎又點?
以前鼓勵市民用八達通付款,do一do就入到閘,而家反而大倒退,鼓勵市民搭車可以自已選擇付費方式?
我相信一般市民搭車前都唔會理呢個表,咁港鐵就可以大條道理咁收多八達通使用者多$0.1,計埋以前既幕門付加費, ...

如果閣下想搭平車,但又要用八達通,不防試下寫信去MTR,叫佢晌售票機加設八達通付款功能
SSBT 發表於 2010-5-25 20:21 | 顯示全部樓層
原帖由 ~~Knysna~~ 於 2010-5-25 19:40 發表

如果閣下想搭平車,但又要用八達通,不防試下寫信去MTR,叫佢晌售票機加設八達通付款功能

港鐵今次真係唔應該 ..
有咩理由八達通會快過單程飛?
不過最慘係學生,
買飛又要買成人飛,
揀都冇得揀..
=0=
ahbong 發表於 2010-5-25 20:49 | 顯示全部樓層
原帖由 mtr 於 2010-5-25 19:35 發表

港鐵究竟係以人為本定係以錢為本?
用開八達通既人點會無神神去花時間停低去買單程票??仲要去花時間check下自已去既目的地有無中招?
原本鼓勵乘客使用電子貨幣減少單程票使用之麻煩,而家港鐵做緊乜野?簡直國際笑話!一票兩價!?岩有此理!!
仲有學生無得買單程票,硬食多一毫$0.1,咁樣同屈無乜分別。

學生車費表,本來已經與小童/長者八達通卡車費表及小童/長者單程車費表分開,我真係唔明咩叫硬食多$0.1,兩個優惠,本來就唔係同一項優惠。
mtr 發表於 2010-5-25 20:51 | 顯示全部樓層

原帖由 ~~Knysna~~ 於 2010-5-25 19:40 發表

乜你覺得呢件事好好笑咩?
點解唔可以用簡單d既方法去平息呢個問題?較單程車票貴既八達通車程減$0.1令車費相同真係比加八達通機買單程車票難做?

呢個少少既車費問題唔好好處理,大財團港鐵只會繼續玩轉小市民,小市民只好繼續做羊牯!

(唔好話比我聽用八達通較用單程車票省時,所以貴$0.1 好合理等等既說話)
~~Knysna~~ 發表於 2010-5-25 22:48 | 顯示全部樓層
原帖由 mtr 於 2010-5-25 20:51 發表

乜你覺得呢件事好好笑咩?
點解唔可以用簡單d既方法去平息呢個問題?較單程車票貴既八達通車程減$0.1令車費相同真係比加八達通機買單程車票難做?

呢個少少既車費問題唔好好處理,大財團港鐵只會繼續玩轉小市民,小市民只好 ...

初初八達通比八達通平的原因,係鼓勵用儲值票的人轉用八達通,另到儲值票可以加快淘汰

要記住,八達通平過單程票不是必然,點解單程票貴過八達通唔見d人話唔合理,某d人竟然講到八達通平過單程票係理所當然

ahbong 發表於 2010-5-25 23:07 | 顯示全部樓層
原帖由 ~~Knysna~~ 於 2010-5-25 22:48 發表

初初八達通比八達通平的原因,係鼓勵用儲值票的人轉用八達通,另到儲值票可以加快淘汰

要記住,八達通平過單程票不是必然,點解單程票貴過八達通唔見d人話唔合理,某d人竟然講到八達通平過單程票係理所當然 ...

八達通的地鐵車費比儲值票平的原因,係因為儲值票有尾程優惠,即餘額$0.1都可以搭最貴的路程,而八達通則沒有。

h2o 發表於 2010-5-25 23:35 | 顯示全部樓層

原帖由 ~~Knysna~~ 於 2010-5-25 22:48 發表

要記住,八達通平過單程票不是必然,點解單程票貴過八達通唔見d人話唔合理,某d人竟然講到八達通平過單程票係理所當然 ...

是否有必要為兜而兜呀? 如果我反問: "儲值票車費比單程票平的原因又係咩", 咁又點答?

係, 官方口中從來都冇承諾八達通一定比單程票平, 甚至冇官方解釋點解八達通從來都比單程票平. 但咁多年的慣例來到此時此刻因為咁的原因打破, 只可講一句:

我真係接受唔到囉!
ahbong 發表於 2010-5-26 00:30 | 顯示全部樓層
原帖由 h2o 於 2010-5-25 23:35 發表

是否有必要為兜而兜呀? 如果我反問: "儲值票車費比單程票平的原因又係咩", 咁又點答?

預繳式消費會比逐次消費平,其實需要什麼解釋?乘客預繳了車費而同時損失了利息,如果沒有誘因怎會有人用?
h2o 發表於 2010-5-26 01:32 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2010-5-26 00:30 發表

預繳式消費會比逐次消費平,其實需要什麼解釋?乘客預繳了車費而同時損失了利息,如果沒有誘因怎會有人用?

"可能 MTRC 覺得八達通過度成功, 所以要刪減誘因, 甚至係部分車程反向地提供改用單程票的誘因囉." 你覺得咁講合理嗎?

以前係誘因, 而家都一樣係, 點解而家會突然冇咁需要, 可以向後退?
Choi 發表於 2010-5-26 11:51 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2010-5-26 00:30 發表

如果閣下用自動增值的話,就是約莫兩個月之後找數了
新造的人、如鷹展翅上騰。