hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 假如今天沒有港鐵 ..
開啟左側

假如今天沒有港鐵 ..

yunghin2004 發表於 2010-5-19 21:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

- 中巴會唔會仲繼續做緊巴士呢 ?
- 部份 3 字頭嘅過海兩味線仲會唔會喺到呢 ?
- 港島仲會唔會有熱狗呢 ?
- 港島巴士服務會唔會好過而家呢 ?
- 九巴部份接駁鐵路站嘅線會以邊到為總站呢 ?

歡迎大家繼續提問 / 解答小弟嘅 " 問題 "
682愛好者 發表於 2010-5-19 22:35 | 顯示全部樓層
"假如今天沒有港鐵 "......
連九廣鐵路英段也沒有電氣化嗎?
我只想到紅隧巴士站車流人流肯定會比現時少
巴士公司提供大量點到點新界至九龍的巴士服務
方便通勤客換乘目的地人流不及中環灣仔集中的隧巴
(例如小弟上學乘搭的109/113, 往來東區的巴士等等)
吐露港公路說不定變成屯門公路的翻版
全日擠塞, 三天一小意外五天一大意外
新增巴士專綫, 擴闊至10綫來回......
還有獅子山隧道, 將軍澳隧道也會極之擠塞......
簡單來說, 是DISASTROUS

12A 發表於 2010-5-19 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 yunghin2004 於 2010-5-19 21:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
- 九巴部份接駁鐵路站嘅線會以邊到為總站呢 ?

歡迎大家繼續 ...

去碼頭... 以前無地鐵時乘客坐船過海
九龍城碼頭同觀塘碼頭, 北角碼頭會再旺
尖沙咀碼頭巴士總站可以留低

ps 上次東廊, 東隧大塞車, 那天剛剛放左假
如果不是, 我會和太太一起落觀塘碼頭坐船去北角
再步行上班

九巴十六 與你在 GA5505 相見
E21A 發表於 2010-5-23 13:59 | 顯示全部樓層

巴士可能貴好多,因為無左最大敵人
JG3666@71K 發表於 2010-5-23 17:07 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2010-5-23 17:58 | 顯示全部樓層
其實今時今日無鐵路,呢個城巿既運輸效率好極有限。
依家話有鐵路,路面都已經咁塞,好難想像再多d私家車同巴士路面塞成點。

西區駛唔駛2個鐘去中環?
入紅隧駛唔駛2個鐘?
大西北去中環,3小時又得唔得?
世界很簡單 人類很複雜
bananasims 發表於 2010-5-23 22:34 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

唔同意,無港鐵就無今日香港咁既發展規模
要有今日咁既發展規模先至會塞車塞幾個鐘
~~~
AVD1 發表於 2010-5-24 16:57 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2010-5-23 22:34 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
唔同意,無港鐵就無今日香港咁既發展規模
要有今日咁既發展規模先至會塞車塞幾個鐘
我反而覺得樓主所講冇港鐵係 = 港鐵故障 (幾日都冇港鐵服務個 d 情景) ~

如果指香港冇今日 o既規模
E 個 topic 根本冇得講, 因為估計都好難估 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
bananasims 發表於 2010-5-24 17:06 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

不過如果幾日無港鐵服務,中巴唔會突然翻生,港島巴士服務改善
不過我都同意你所講,咁樣討論無日無之,所以都係 hold 返香港發展規模做 constant
~~~
AVD1 發表於 2010-5-24 17:26 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 2010-5-24 17:06 發表 http://hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
不過如果幾日無港鐵服務,中巴唔會突然翻生,港島巴士服務改善
不過我都同意你所講,咁樣討論無日無之,所以都係 hold 返香港發展規模做 constant ...
反而我會覺得如果港鐵壞到咁,
巴士公司頂唔頂得順都成問題

分分鐘旅遊巴公司都要出黎載客都頂唔順
而家香港都有七百萬人.. 最小一半都係會返工返學
雖然 e d 情況好難發生, 不過我覺得如果真係有 e d 情況, 睇黎港鐵公司都幾麻煩 (最小立法會唔會咁易放過佢 ) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1