hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 曾蔭權邀余若薇電視辯論
開啟左側

曾蔭權邀余若薇電視辯論

kay 發表於 2010-5-21 10:45 | 顯示全部樓層

臨近政改表決應該仲多秘密野搞,
不過對於電視辯論,之前一d風聲都無,
唔通真係收埋得咁密?(另一邊普選聯就成日放風聲)

其實特首應該係想保留本錢,
話晒之前講過玩鋪勁,最後就翻叮方案,
話唔定同余若薇"玩鋪勁"理論上可以避免佢71之後要跛腳落台~

至於林公公......之前佢係城巿論壇同余若薇交過手,
應該唔會咁易再碰頭。
(仲記唔記得余若薇叫林公公個下......)
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2010-5-21 13:04 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
12A 發表於 2010-5-21 22:18 | 顯示全部樓層

禮賓府僧人的參與論

聽完僧人的參與論
個人感覺係佢好識玩弄文字,
呢番說話同鍾小姐當年講我好天真, 好傻 係無乜分別

參與論的參與係有道理, 成立到的話
下個月大家可以睇世界杯
我都可以講自己參與世界杯
但事實上, 我都係得個睇字

呢個辯論, 個人意見係, 一係唔請, 一係所有政黨都請 (包括禮義廉)
唔可以令佢成為僧人的talk show

仲有好揀唔揀, 點解要揀 617,
616端午節紅日曆, 立法會唔開會...
難道610另有活動, 僧人出唔到電視論壇
九巴十六 與你在 GA5505 相見
238X 發表於 2010-5-21 22:37 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

講真,無公眾參與,真正原因好簡單,
就係好似呢排城市論壇咁,
成日有一堆維園阿哥出來叫囂。
如果辯論入面俾公眾參與,
呢 D 噪音一定會掩蓋哂自己要講既野。

連我都識既道理,曾蔭權豈會唔清楚?
只不過呢個原因佢唔講得出口,
唯有隨便諗個原因推搪而已。

因為我認為呢個真正原因值得同情,
所以我完全無對佢口講呢個理由認真過。
唔知大家又點睇?

P.S.
李柱銘話,何俊仁有任務在身,
所以曾蔭權無叫埋佢去辯論係合理。
此見實與鄙人暗合也。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
AD18 發表於 2010-5-22 03:07 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2010-5-21 09:54 發表
其實如果曾生唔夠抽多過一個人,可以搵埋林公公,話晒佢都好落力係度「推銷」政改

叫林公公既話咁同送佢去死有乜分別
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
Snoopy@FB8617 發表於 2010-5-22 11:36 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2010-5-22 03:07 發表

叫林公公既話咁同送佢去死有乜分別
我又唔覺得林公公差
甚至咁講
佢lee D先係猛料到
一個唔覺成條骨插住係你果頭到都唔知...
帶左你去遊花園又唔覺...
DIH 發表於 2010-5-22 11:59 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-5-22 11:36 發表
我又唔覺得林公公差
甚至咁講
佢lee D先係猛料到
一個唔覺成條骨插住係你果頭到都唔知...
帶左你去遊花園又唔覺...

認同,被人叫林公公都唔係今朝的事,但佢依然屹立不倒,
證明此君EQ奇高,口才甚佳(未至於極佳)。

叫林公公出來,係等於叫曾生去送死,因為「高下立見」......
 樓主| Crotone 發表於 2010-5-22 22:48 | 顯示全部樓層
剛剛指曾鈺成願當電視辯論主持
http://hk.news.yahoo.com/article/100522/4/i5mo.html
小弟極之反對由他去做此主持,呢位仁兄根本不是中立。
我寧願由范太去做好過
One Door Closes Another Door Opens
238X 發表於 2010-5-22 23:04 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

即係好似劉阿斗咁,大智若愚,
只不過時不我予,若愚都變成真愚了。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
3ASV196 發表於 2010-5-22 23:15 | 顯示全部樓層

其實搵返城市論壇主持會好d....
3ASV196.KE7270