hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 沙中線 - 地區人士反應
開啟左側

沙中線 - 地區人士反應

樓主| DIH 發表於 2010-5-22 12:10 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2010-5-21 16:15 發表
我想問沙中線會點樣影響空氣質素?

我估佢個意思係,大磡村舊址大量樹木會被砍伐,失去市肺作用;
工程完成後又可能*出現屏風樓,使龍翔道的交通廢氣谷晒去星河明居(佢係星河明居嘛)。

*在我沒有主動查詢的情況下,我都得知沙中線車廠上蓋不一定會起樓,
好似係港鐵在諮詢時講明現時政府沒有計劃在車廠上蓋有發展(始終是九鐵產物)。

假如當初快刀斬亂麻,起馬鐵後即刻起埋沙中線,唔好搞咩競投咩合併,
可能而家我已經有沙中線搭喇(不過可能用了下路走線)。
barking 發表於 2010-5-22 12:56 | 顯示全部樓層
看來星河明居, 龍蟠苑等居民, 已經當咗大磡村遺址的一片綠悠悠係寶
佢地想最好乜都唔起, 由得塊地生草
mtr 發表於 2010-5-22 20:57 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-5-22 12:10 發表

*在我沒有主動查詢的情況下,我都得知沙中線車廠上蓋不一定會起樓,
好似係港鐵在諮詢時講明現時政府沒有計劃在車廠上蓋有發展(始終是九鐵產物)。

你發夢港鐵話比你聽沙中線車廠上蓋不一定會起樓?你講完=無講
 樓主| DIH 發表於 2010-5-23 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 mtr 於 2010-5-22 20:57 發表

你發夢港鐵話比你聽沙中線車廠上蓋不一定會起樓?你講完=無講

之前無搵返資料,係我疏忽,而家搵到:
http://www.mtr.com.hk/chi/projects/future_scl.html
頁底第6項。

我只是說「不一定起樓」,不是「一定不起樓」。
當然,以港鐵作風,唔起先奇。
Ka-Lun 發表於 2010-6-6 05:19 | 顯示全部樓層
住宅區對車廠及骨灰樓等項目的排斥

以小弟所面對的經驗來講,鐵路車廠、電車/街車車廠、墳場、及骨灰樓等全都是不受市民歡迎的建築,尤其是於現有的住宅區加入這類建築市民的反對聲音就更大,因這些不受歡迎的建築會不但令居住環境變差,而且仲會令受影響居民之物業貶值。

所以本人明白樓主因住在鑽石山,所以他就算支持沙中綫盡快啟用,他仍反對於鑽石山加車廠。

去年因某發展商建議於小弟屋企附近起骨灰樓,我家人及好多街坊都齊齊反對這項目,再加上其他不明朗因素,我家人甚至於上個聖誕/新年搬家。看翻轉頭,我們發現真是冇搬錯屋,因小弟舊家賣出時,多倫多市府是因應市民反應而反對骨灰樓項目,令這項目暫時擱置,所以就可用較高價賣出舊家,但上個月省政府就批准發展商於小弟舊家附近起骨灰樓,令我們覺得若唔搬屋的話,小弟的屋價就肯定貶值!

不知你們鑽石山那邊有無人因加車廠而搬家呢?

把住宅項目建於現有車廠或墳場附近又如何呢?

不過掉翻轉頭,若果現有車廠或墳場附近等地加建住宅,市民一般都不會太反對,可能因車廠或墳場等可稍為壓低樓價,令這些物業可以似較平價錢買入。

例如杏花邨未發展前就已經有港島綫的車廠,小西灣社區亦建於柴灣墳場附近,而興建杏花邨及發展小西灣時又唔覺有反對聲音。

沙中綫若要加車廠應加在哪處?

就算八鄉及大圍車廠加埋都未能滿足東西走廊的列車需求,為何 MTR 不把車廠建於現時人煙較少的啟德空地呢?本人認為啟德站東南面因較遠離現有發展區,該處應較適合建車廠。當啟德車廠(包括隔音設施)建成後,之後引入的發展就唔會有咁大迴響。

不過一旦沙中綫項目不斷拖延,同時啟德社區已發展成形,之後才建啟德車廠的話,住在啟德新區的居民也一樣會反對車廠。所以速建沙中綫就可以診啟德未發展前於該處引入車廠,否則,加建車廠的阻力就更大了!
想社會和諧?請還政於民!
053h4 發表於 2010-6-6 11:45 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| DIH 發表於 2010-6-6 12:50 | 顯示全部樓層

原帖由 Ka-Lun 於 2010-6-6 05:19 發表
所以本人明白樓主因住在鑽石山,所以他就算支持沙中綫盡快啟用,他仍反對於鑽石山加車廠。

我是不希望出現屏風樓,及對無心插柳的一片青綠將會消逝感到可惜,又未至於反對在鑽石山建車廠。
其實我也是基於和你差不多的見解,認為在啟德建車廠對港鐵公關而言會更易做。
不過,我諗啟德龍津橋的保育價值重要過大磡村石屋。

我不是本質上反對在鑽石山設廠,只是對可能出現屏風樓感到擔憂。
我呢區真係好好風,由大老坳至蒲崗村道學校村、石礦場、龍蟠街、大有街、而至啟德平地,
係一條「風之谷」,吹北、東北風時風勢明顯比市區強,而且不論夏天冬天都陽光充沛,
實在不想有一堆屏風樓影響空氣質素,更不想有一大排黑影搞到成個社區一片灰暗。

不過,我那從事工程專業的舅父話,早在20-30年前,大地產商已經在本區劃晒「地盤」,
此實乃兵家必爭之地,港鐵唔起都有大把人想起。
LN9267 發表於 2010-6-6 13:36 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-5-20 23:00 發表

車廠之前話在啟德既,但既然港鐵寧棄荒蕪的啟德而要挑戰難度用鑽石山,總有佢的理由。
我就只想港鐵唔該搞得好好睇睇,有乜計劃唔好收收埋埋,我屋企唔係菜園村,
我唔想又有一班唔知頭唔知路的熱血青年話要保衛大磡村

後加:
1. 我都唔想大磡村古蹟有事,我想大磡村至少撥一部分變成公園
2. 我不相信港鐵有不惜工本保護古蹟的心
3. 在此寄語港鐵,想沙中線能盡快動工的話,請釋出誠意,解決大磡村這個難題

我覺得是港鐵認為沙中線是一個很難處理的項目,
因為沙中線渉及的區域多,要達成共識很難。

相反,西港島線和南港島線(東段)便容易處理得多。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
syleung 發表於 2010-6-11 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 jimmy_lam 於 2010-5-21 11:06 發表
點解地區人士反而唔關注一下最遺臭萬年既鑽石山站換乘問題?

有咩問題?
OTIS401 發表於 2010-6-11 22:45 | 顯示全部樓層

原帖由 syleung 於 2010-6-11 22:29 發表

有咩問題?

估計
相信是和做不到同層轉乘
或者係慈雲山的接駁問題