hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 沙中線 - 地區人士反應
開啟左側

沙中線 - 地區人士反應

Ka-Lun 發表於 2010-6-20 04:09 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-6-5 22:45 發表
啟德社區的保育面續有可能大增
原因係龍津橋的發現

原帖由 DIH 於 2010-6-5 23:50 發表
我諗啟德龍津橋的保育價值重要過大磡村石屋。

多謝你們的提點,之前我因唔知啟德原來有條「龍津橋」,更加唔知它的歷史價值,所以才無知地建議於啟德建車廠。

原帖由 DIH 於 2010-6-5 23:50 發表
我是不希望出現屏風樓,及對無心插柳的一片青綠將會消逝感到可惜,又未至於反對在鑽石山建車廠。...

我不是本質上反對在鑽石山設廠,只是對可能出現屏風樓感到擔憂。
我呢區真係好好風,由大老坳至蒲崗村道學校村、石礦場、龍蟠街、大有街、而至啟德平地,
係一條「風之谷」,吹北、東北風時風勢明顯比市區強,而且不論夏天冬天都陽光充沛,
實在不想有一堆屏風樓影響空氣質素,更不想有一大排黑影搞到成個社區一片灰暗。

不過,我那從事工程專業的舅父話,早在20-30年前,大地產商已經在本區劃晒「地盤」,
此實乃兵家必爭之地,港鐵唔起都有大把人想起。

So far,我只知東涌綫之小蠔灣車廠上蓋無起樓,這純粹因為小蠔灣無鐵路站所致。其餘的大部分車廠上蓋都已經起o左好多「屏風」。

一旦鑽石山建了車廠後,叫地產商唔好於該處起樓,就好像叫貓唔捉老鼠唔吃魚咁。不過,若鑽石山車廠上蓋起綠色屋頂(即用草蓋的屋頂以助夏季降溫)或公園的話,這樣或者能迫使地產商唔好於車廠上蓋起樓。但以一個向商界傾斜的社會來講,想新車廠上蓋唔起「屏風」恐怕都幾難!
想社會和諧?請還政於民!
a_drew 發表於 2010-6-20 10:48 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-6-12 23:55 發表

係咪星河X居?
又難怪佢會反對,比著我係果度的居民都會反果座垃圾屏風...

不過講到尾,佢都係無聊議員一名
隔音屏障...甚麼隔音屏障...?不熟該區
通風井...唔整冇問題,搭車焗到死
車站同管通通風差都唔關港鐵事 ...

好心佢la, 以某些人邏輯星河名居本身又係屏風樓
 樓主| DIH 發表於 2010-6-20 17:13 | 顯示全部樓層
原帖由 a_drew 於 2010-6-20 10:48 發表

好心佢la, 以某些人邏輯星河名居本身又係屏風樓

屏風a反對未出現的屏風b,只係屏風a自己後面冇人反對罷了。
238X 發表於 2010-6-20 17:52 | 顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

屏風 A 後面好似係山、隧道入口同埋墳場。

我諗山上的樓受影響不大吧。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| DIH 發表於 2010-6-20 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-6-20 17:52 發表
屏風 A 後面好似係山、隧道入口同埋墳場。

我諗山上的樓受影響不大吧。

正是,星河明居最高層都高不過慈雲山最低的部分:學校村。
星河明居後面只係山同隧道入口,無墳場,但不排除有少量山墳。
所以咪冇人投訴星河明居係屏風樓囉。
PB602 發表於 2010-6-20 22:56 | 顯示全部樓層
市區度度都話唔可以起樓,令市區新樓供應少,難怪市區樓價點跌都跌唔落去。如果新樓起喺大西北,又話通勤時間長、車費貴、交通唔方便。
238X 發表於 2010-6-21 11:59 | 顯示全部樓層

回復 36# 的帖子

一個「健康」的城市好似應該係最有支付能力果 D 住得最遠,
但在香港,似乎剛好相反。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
053h4 發表於 2010-6-21 12:14 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
3ASV196 發表於 2010-6-21 18:45 | 顯示全部樓層
原帖由 bbchung33 於 2010-6-12 23:21 發表
屏風樓既問題係要同地政總署投訴
始終係由地政總署負責規劃用地
咁同「地鐵」有何非常直接的關系呢?

其實應該係規劃署/城規會比較合理....
3ASV196.KE7270