hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 HDMI 線問題
開啟左側

HDMI 線問題

bananasims 發表於 2010-5-21 20:59 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說今日個喇叭神神地,拎部主機出黎(個喇叭都係神神地,而家成日發怪聲,唔知有無人幫到我啦)
放返入去之後發現個 mon 無訊號,再拎返出黎發現條 HDMI 線個頭成個甩咗出黎 入面啲鐵線出晒黎,唔用得

我老豆就去咗旅行,我就唔想比佢鬧,所以我想買過條
1M 就得
大約幾錢?

同埋呢,條線甩頭既原因應該係地理位置問題
部主機後面就 immediately 係一部牆
條線一出黎要轉急彎,條線又要極之硬
一插落主機已經甩咗一半
有無一啲 HDMI 線一出黎就直角,令到條線唔洗屈?

~~~
hkaiw 發表於 2010-5-21 21:18 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2010-5-21 20:59 發表
我老豆就去咗旅行,我就唔想比佢鬧,所以我想買過條
1M 就得
大約幾錢?

現時一般所見有售的應該已經不用100元,例如這條 1.8 M 只售約50元:
http://hk.myblog.yahoo.com/mpins50/article?mid=12

喵...
 樓主| bananasims 發表於 2010-5-21 21:26 | 顯示全部樓層

不過我頭先搵有好多條 $180 等等既,點解會貴啲?
另外,睇有個 blog 話 HDMI 同 VGA 畫面無乜分別,只係聲靚啲,咁又係咪?
因為我個 mon 唔駁聲的

又無直角又無螺絲真係好敗筆

~~~
hkaiw 發表於 2010-5-21 21:37 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 2010-5-21 21:26 發表
不過我頭先搵有好多條 $180 等等既,點解會貴啲?

影音接線愈貴,音質及畫質都會較好,視乎線材質素而定。
原帖由 bananasims 於 2010-5-21 21:26 發表
另外,睇有個 blog 話 HDMI 同 VGA 畫面無乜分別,只係聲靚啲,咁又係咪?
因為我個 mon 唔駁聲的

因為 HDMI 線可以同時傳送音效及影像,所以好像數碼電視機頂盒通常只需接駁一條 HDMI 線便可以;不過某些高級藍光影碟機會分開兩條線傳送,以減少雙方的失真。

喵...
 樓主| bananasims 發表於 2010-5-21 21:43 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

如果無聲的話,我索性唔買算了
用條 VGA 代替應該發現唔到…
~~~
hkaiw 發表於 2010-5-21 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2010-5-21 21:43 發表
如果無聲的話,我索性唔買算了
用條 VGA 代替應該發現唔到…

這樣要視乎電腦是否支援了,通常較新的電腦應該已經支援,尤其是原廠桌面電腦、Notebook 等:
http://www.e-zone.com.hk/tips.php?tipsid=4177

喵...
2500 發表於 2010-5-21 22:17 | 顯示全部樓層

直角HDMI線係Sham Shui Po Apliu Street一定有售 (價錢有平有貴)
可以參考
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1123847071
HDMI與VGA既最多分別係的輸出解像度
VGA得720P
HMDI有1080P
 樓主| bananasims 發表於 2010-5-22 08:44 | 顯示全部樓層
唔該晒!希望買咗返黎又唔會爛
希望買返黎之後個音質同舊既無分別
因為都唔知舊既價錢如何 條線都唔係我買

今次到個喇叭問題
連接喇叭同埋主機條綠色線好奇怪,一掂到隻手,個喇叭就會發怪聲,同埋隻手就好似觸電咁
如果插好晒,個喇叭就發出一啲聲,好似企喺條街錄音嗰啲聲
不過,電腦一有聲播就無晒呢啲雜聲,可惜係極極極細聲
搞到我要用耳筒聽
另一個一模一樣既喇叭又係咁樣
唔知會係咩問題?
如果係喇叭壞的話,兩對六百蚊以內又有無好介紹?

~~~
 樓主| bananasims 發表於 2010-5-22 15:57 | 顯示全部樓層
買咗條 HDMI 線,條線易屈好多
請問金頭同埋易唔易屈係咪會對音質同畫質有影響?
~~~
2500 發表於 2010-5-22 17:02 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 22/5/2010 15:57 發表
買咗條 HDMI 線,條線易屈好多
請問金頭同埋易唔易屈係咪會對音質同畫質有影響?

金頭吾代表係好野(可能係電導D金色上去)
音質同畫質睇你駁落D乜野到(32"或以下果D真係無明顯分別)
同各人既要求係吾同
除非有D影音專家去驗屍