hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 三菱正式在港推出i-MiEV電動車
開啟左側

三菱正式在港推出i-MiEV電動車

kelvin109 發表於 2010-5-21 22:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

JN6854 發表於 2010-5-22 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 kelvin109 於 2010-5-21 22:54 發表
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100521/00407_031.html

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=14052741

成差不多40萬買架細車,而且 ...

譜及X → 普及O

而家0的電動車預0左貴 但係都會有公司買
(因為之前廠商自己都話要大量生產先可以降低成本、從而降低售價)
遲0下MyCar拎到TD出批文都會有得賣 報價廿萬以下(包冷氣)
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
fm1234 發表於 2010-5-22 11:05 | 顯示全部樓層
我睇新聞講既介紹,都唔太差,差爆可行160km,差半個鐘又回到8成
(如果唔係用哂先差,咁分分鐘可差滿) ,食一餐飯既時間都夠。所以
依家就最緊要睇差電配套搞成點。

想問下呢架車既極速 同埋 可行160km係咪指開埋冷氣?
同埋想問下電動車係咪同普通車一樣?如果地板電 係咪會食電D?
zoom...zoom...M6
ME32 發表於 2010-5-23 11:38 | 顯示全部樓層

原帖由 JN6854 於 2010-5-22 00:36 發表

譜及X → 普及O

而家0的電動車預0左貴 但係都會有公司買
(因為之前廠商自己都話要大量生產先可以降低成本、從而降低售價)
遲0下MyCar拎到TD出批文都會有得賣 報價廿萬以下(包冷氣) ...

事實上電車個結構仲簡單,麻煩都只會係control方面
真係唔明點可能貴過汽油車咁多...

p.s. mycar衣類玩具應該只可以行low end,應該唔會有好大發展空間
p.s.2 mycar而家有部cargo版既prototype,唔知遲下會唔會玩大部o的
GH374 發表於 2010-5-26 20:30 | 顯示全部樓層
ml27 發表於 2010-6-1 01:38 | 顯示全部樓層
原帖由 fm1234 於 2010-5-22 11:05 發表
我睇新聞講既介紹,都唔太差,差爆可行160km,差半個鐘又回到8成
(如果唔係用哂先差,咁分分鐘可差滿) ,食一餐飯既時間都夠。所以
依家就最緊要睇差電配套搞成點。

想問下呢架車既極速 同埋 可行160km係咪指開埋冷氣?
同埋想 ...

開晒燈冷氣同音響, 滿電只有100km,
地板油當然食電D la, 因為輸出大左嘛

不過部車真係好好力, 絕對唔輸蝕比普通車,
上到100km/h仲可以繼續去
I'm 佬...巴士佬
HB00610 發表於 2010-6-1 18:27 | 顯示全部樓層

在香港, mycar的實用性實在太低。

運吉出牌條款係, 限速過50km/h的路唔行得。

如果係機場入面或者車廠入面行,都仲無乜大問題

但係呢架車正常香港家庭係無可能用得著

我住屯門計, 唔好話拎架車出元朗天水圍/荃灣呢d奢侈玩意, 淨係屯門, 都已經有差唔多一半地方去唔到!!!

講佢係玩具, 已經好客氣。

tkf_2005 發表於 2010-6-2 00:10 | 顯示全部樓層
原帖由 ME32 於 2010-5-23 11:38 發表

事實上電車個結構仲簡單,麻煩都只會係control方面
真係唔明點可能貴過汽油車咁多...

p.s. mycar衣類玩具應該只可以行low end,應該唔會有好大發展空間
p.s.2 mycar而家有部cargo版既prototype,唔知遲下會唔會玩大部o的 ...

頭水係食水深d,同埋食正環保一詞,特登吊高黎賣,但係話哂用電平過用油,好快回本o者...

我覺得以佢e家個spec,同市場接受能力黎睇,再加埋the link旗下所有場加哂充電裝置,

個價去到廿幾萬到,係香港應該足夠賣個滿堂紅...

希望快d係今年內加大產量到年產5千,e家都係年產少於2千...
cn2661_2d32 發表於 2010-6-2 00:48 | 顯示全部樓層
頭批緊係盡快回本架啦.
R&D用得咁多唔係錢咩.想個technology回左本喇wor,到時緊係賣得平啦.
君不見以前電腦野未成熟,賣部desktop 286成2萬, 大哥大成萬銀.
家下咪又係1千蚊部腦,3舊水部電話
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
fm1234 發表於 2010-6-2 19:56 | 顯示全部樓層

睇鄰板,見警隊o個部已出,唔知隸屬邊間局?
zoom...zoom...M6