hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) Del
開啟左側

Del

樂仔〞 發表於 2010-5-27 19:23 | 顯示全部樓層

原帖由 091320906 於 2010-5-27 18:54 發表
K-train一調動就好似岩岩咁,
直頭響唔同路線行,
但行死左之後就一路都係咁,
每條線有佢既廠有佢既路軌,
正正常常架車根本唔會走,
所以一走咪有特見囉..

但輕鐵點同姐,
日日都係唔同派車,
架車識行識走,
今日行507
...

其實可以一日行哂 507 610 615 615P 614 614P
只要有條線甩班返唔切車 , 就會跳第二條線架車過去
最常見都係 507
horta 發表於 2010-5-27 19:26 | 顯示全部樓層
原帖由 091320906 於 2010-5-27 18:54 發表
如果要跟返呢度d人口吻,
興用巴士黎做比喻既話,
我夠可以話今日搭架58M爬左前面架58M頭,
再同前面連續四拖卡入葵芳地鐵站,
咁又算唔算係特見?
相信在b3版係冇人會話你,一幅正常不過的相片為何不可貼呢?
I love Fuji RVP vivid picture style!~
091320906 發表於 2010-5-27 20:00 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
horta 發表於 2010-5-27 20:14 | 顯示全部樓層

原帖由 091320906 於 2010-5-27 20:00 發表
佢果d相係用黎報所謂的"特見",
但特見又唔覺有幾特,
而且質素差劣無比,
又唔可以話係為分享既相,
呢d冇定位冇吸引力既相響B3唔會出現啦

看過幾個佢發的文章,都是用陳述句子如 (即日相)輕鐵第四代列車xxxx行駛xxx綫,從何看得出這是報特見?

加上,我經常在b3 c3版貼過比樓主更差的相,如色彩過份失真,但卻無比人報告違規,只是比人減分,證明差劣的相片也可存在
I love Fuji RVP vivid picture style!~
091320906 發表於 2010-5-27 20:24 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
horta 發表於 2010-5-27 22:08 | 顯示全部樓層
原帖由 091320906 於 2010-5-27 20:24 發表

我都真係唔明佢d相同佢d題目有乜值得你去幫,
一係叫佢企出黎回應,
如果唔係我都唔再覆喇

我不是在幫他,我只是害怕一d人以為自己的文章冇價值而冇勇氣post出來,結果令自己冇眼福
我認為萬物總有存在價值,無一篇文係完全冇用,有人減分同時必然有人欣賞。
我只希望所有版友不要被他人影響,埋沒天才。

OTIS401 發表於 2010-5-27 22:43 | 顯示全部樓層

原帖由 horta 於 2010-5-27 22:08 發表

我不是在幫他,我只是害怕一d人以為自己的文章冇價值而冇勇氣post出來,結果令自己冇眼福
我認為萬物總有存在價值,無一篇文係完全冇用,有人減分同時必然有人欣賞。
我只希望所有版友不要被他人影響,埋沒天才。 ...

問題只係樓主的態度奇怪
一時話等到「頸都長」,宜家又話慢慢等,轉軑都冇咁快
成個R1板都係所謂的特見,車序又唔知有咩好研究
除非佢係想將B版的文化帶來R版,我無話可說
係既話不如站方開設「輕鐵特別所見」的分板,滿足佢同其他板友的願望吧
幾十部新車同之後的輕鐵翻新,講成兩年都絕對冇問題
而且又可以分開這些特見文章,一舉兩得
gsrc0525 發表於 2010-5-27 23:05 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-5-27 22:43 發表

問題只係樓主的態度奇怪
一時話等到「頸都長」,宜家又話慢慢等,轉軑都冇咁快
成個R1板都係所謂的特見,車序又唔知有咩好研究
除非佢係想將B版的文化帶來R版,我無話可說
係既話不如站方開設「輕鐵特別所見」的分板,滿足佢 ...

其實可以唔駛開分板,
反正R板類似既主題都分別集中落某個topic度,
例如R1既前地鐵車務調動/R2既電車消息咁,
個topic開左成三四年都未鎖到,
我相信輕鐵既"特見"都可以咁做。

2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
KC3555 發表於 2010-5-28 02:35 | 顯示全部樓層
如果輕鐵整個路段,派車制度同九巴一樣,車都要輪字軌,
某日唔係邊部輕鐵行返自己字軌,咁樣就真係可以叫特見。
輕鐵來來去去得四代車,上晝同下晝可以唔同車行唔同字軌,
特見咁泛濫,就唔會叫特見,
況且之前港鐵被逼交出新車路線表指明頭八部新輕鐵行邊條線,
除非佢離開本線行610, 614/P, 615/P,否則暫時仲係特見,
出左1119同1120正式行,無既定路線表,就又唔叫特見。

我唔排斥任何輕鐵迷,但係日日成千上萬特見,每分每秒都係行蹤,
輕鐵特見數量比巴士還要厲害,呢D文只會浪費站務資源,甚至覺得噁心。

至於幾時行得,可能本板的老行尊會清楚,不過,樓主曾自以為本事,
屢次挑戰行尊們,質疑他們的消息來源。如果佢地知情,我諗都唔會係度報,
費事又比人質。

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
樂仔〞 + 3 絕對認同你既講法!

查看全部評分

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
thomas_tang01 發表於 2010-5-28 06:24 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2010-5-27 18:19 發表
1116 第一日出街行係行 923 , 跟本唔存在咩第一日行頭既事

sorry 啊,我改咗口好耐,1116 是"再一次"行單卡,

我又唔係做 LRT ,我唔知 1116 嘅行蹤,而且在此之前我真係未見過 1116 單卡...

我認我之前係講錯,你都唔洗咁追住我嚟話我錯ar ma??

原帖由 horta 於 2010-5-27 20:14 發表
看過幾個佢發的文章,都是用陳述句子如 (即日相)輕鐵第四代列車xxxx行駛xxx綫,從何看得出這是報特見?

所以我都只是引 1116 再一次有單卡果篇文章來說明這是特見,

唔係得我一個人咁講 ga,至少果篇文章 2# 同 10# 都係咁...