hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士掛牌資料精華 (B11-21) 2010年6月份退役巴士討論 ( 附7月份新改動 ) ...
開啟左側

2010年6月份退役巴士討論 ( 附7月份新改動 )

FBI2 發表於 2010-6-8 13:03 | 顯示全部樓層

原帖由 admin23 於 2010-6-8 11:06 發表
網址:http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=517397
分板:B0
回文編號:#11
違規站友:id= HJ8032: )
違反規章:站規第30條 (不得公布與事實不符之消息)
判決:  暫停貼文權七天 (至2010年6月15日)
理由:     ...

駛唔駛咁重手呀? 架車已經甩牌封車,只是未除牌,人家只是好心報料,就算停都唔駛停三十呀? 粉嶺板友評分事件咁嚴重又係停三十,個人覺得有點量刑不均等.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
GK9636 發表於 2010-6-8 13:52 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2010-6-8 13:03 發表

駛唔駛咁重手呀? 架車已經甩牌封車,只是未除牌,人家只是好心報料,就算停都唔駛停三十呀? 粉嶺板友評分事件咁嚴重又係停三十,個人覺得有點量刑不均等. ...

係咪因為部車比較敏感的問題?

前文同樣有指出問題的FD9560, FP6003就冇事, FP8329就出事
GK9636@ATENVIRO
CPY 發表於 2010-6-8 14:52 | 顯示全部樓層
ben2004 發表於 2010-6-8 15:34 | 顯示全部樓層

原帖由 CPY 於 2010-6-8 14:52 發表

貼文者(EE9255)說「好似」,有不肯定的成分,只屬個人推測,這是可以接受。

而且站友GU9338(#13)於貼文一刻(即6月7日16:00)指出FP8329仍未除牌,
故此小弟有非常足夠理由執行站規。

不過,小弟承認對現時178部熱狗的異動 ...

你好似公私不分, 胡亂執法喎 ( 有不肯定的成分, 只屬個人推測 )
bbahwing 發表於 2010-6-8 15:45 | 顯示全部樓層
8/6/2010
AA22 FP6003
S3BL424 FP8329
AL94 FE324
已於今天(8/6)除牌
來源:傳統車輛登記號碼網上服務

評分

參與人數 1iPower +2 收起 理由
admin66 + 2 多謝提供資料(僅限於AL94 FE324)

查看全部評分

Wright---AVW16 發表於 2010-6-8 16:23 | 顯示全部樓層
原帖由 AP149 於 2010-6-7 20:30 發表

FP997應該係6月6號除牌的

運輸處在星期天會辦工嗎?
hkbw 發表於 2010-6-8 16:53 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2010-6-8 13:03 發表

駛唔駛咁重手呀? 架車已經甩牌封車,只是未除牌,人家只是好心報料,就算停都唔駛停三十呀? 粉嶺板友評分事件咁嚴重又係停三十,個人覺得有點量刑不均等. ...

FBI2 兄, 請睇清楚少少啦

板主係引用第30條罰佢七日, 唔好一睇到三十就當三十日吧..?!

至於重唔重手...7日, 見人見智啦..
殺雞焉用牛刀?!
FBI2 發表於 2010-6-8 17:24 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2010-6-8 16:53 發表

FBI2 兄, 請睇清楚少少啦

板主係引用第30條罰佢七日, 唔好一睇到三十就當三十日吧..?!

至於重唔重手...7日, 見人見智啦..

係,我今日上班繁忙,睇錯左...為此向有關板務人員致歉.
如果是7天,都尚算合理.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
EE9255 發表於 2010-6-8 20:05 | 顯示全部樓層
原帖由 CPY 於 2010-6-8 14:52 發表

貼文者(EE9255)說「好似」,有不肯定的成分,只屬個人推測,這是可以接受。

而且站友GU9338(#13)於貼文一刻(即6月7日16:00)指出FP8329仍未除牌,
故此小弟有非常足夠理由執行站規。

不過,小弟承認對現時178部熱狗的異動 ...
不是個人推測, 只係唔記得係呢兩日入面邊日

仲有退役同除牌本身就有不同意思, 如果廠入面係已經封車只是仍未除牌,
咁部車都有離開載客行列, 有退役的意思, 除非 FP8329 仲有出黎行街,
如果唔係, 咁都要罰人停版, 咁有料真係唔好 post 上黎

on11358 發表於 2010-6-8 20:12 | 顯示全部樓層

原帖由 EE9255 於 2010-6-8 20:05 發表
不是個人推測, 只係唔記得係呢兩日入面邊日

仲有退役同除牌本身就有不同意思, 如果廠入面係已經封車只是仍未除牌,
咁部車都有離開載客行列, 有退役的意思, 除非 FP8329 仲有出黎行街,
如果唔係, 咁都要罰人停版,  ...

不如將標題改名做2010年6月份除牌巴士討論吧。