hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士掛牌資料精華 (B11-21) 2010年6月份退役巴士討論 ( 附7月份新改動 ) ...
開啟左側

2010年6月份退役巴士討論 ( 附7月份新改動 )

CPY 發表於 2010-6-9 10:57 | 顯示全部樓層

EH9097 發表於 2010-6-9 12:46 | 顯示全部樓層
9/6/2010
FD8592
FD8502
FD8794
FD9160
FD9758
FD9808
已於今天(9/6)除牌.
來源:傳統車輛登記號碼網上服務.

評分

參與人數 1iPower +12 收起 理由
admin66 + 12 多謝提供資料 (差不多死剩一部FD車牌AL) ...

查看全部評分

12A 發表於 2010-6-9 12:56 | 顯示全部樓層

封車紙

我個人認為, 如果係將近退役的車輛出了封車紙,
又想貼上來的話, 最好講清楚係尚未除牌, 同埋貼原本的到期日
等各位自行決定如何處理

因為過往的確有將退役車輛係提早出過封車紙,
例如前70掛牌EH2790, 因壞車而提早退下火線, 無再出街做生意
唔知道的板友就好可能見車輛未除牌, 仲響度捕行蹤
但如果貼出來的話, 大家就可以睇資料後才行事

最安全的做法, 就係在官方渠道查證後, 發現已除牌,
print screen, 之後貼上來...
九巴十六 與你在 GA5505 相見
ben2004 發表於 2010-6-9 18:22 | 顯示全部樓層

原帖由 CPY 於 2010-6-9 10:57 發表

姑勿論你的言論是出於針對小弟還是其他目的,我可以向您保證,
有關決定是根據站規第30條發出,絕對與此車性質無關。

我不會阻止其他人用極其負面的角度詮釋是次停板安排,
若您認為本人「公私不分」、「胡亂執法」的話,請 ...

多謝你咁長篇大論回應我
我想帶出o既重點係 :
1. 有d野唔係話加o左「好似」呢個字就乜都講得出
例如我話 MM4353 「好似」行 271
原來係 MM4313 至o岩, 差一個數字, 我都有唔肯定o既成份, 咁又得唔得 ?
有d重要o既消息, 唔可以加個「好似」就等於拎住免死金牌
一般離講就算係錯o既資料都唔可以因為有「唔肯定o既成份」而可以亂 up

2. 起呢個情況, 我諗未必好多版友分得清咩叫除牌咩叫封車咩叫退役
一個巴士 ( 特別係熱狗 ) 係咪正式退役可能對某d版友好重要
但係連站方呢篇文章都搞唔清退役應該係指除牌同封車o既時侯
咁都要停版 7 日係咪太過嚴
又或者咁講, 部 FP8329 好可能 7/6 當日封車
以沙廠近期退車o既做法, 部車再出離行o既機會都唔大
但係版主閣下第二日就「急不及待」將有關版友停板之
事實亦都證明, 部車 8/6 起經除o左牌

咁起站方自己都講唔清楚
而又影響唔到人, 只係所用字眼 ( 封車, 除牌 ) o既問題
呢個情況
需唔需要停版 7 日咁嚴重 ?

評分

參與人數 3aPower +12 收起 理由
DE2889 + 2 有道理
307 + 5 一矢中的。
ATE24 + 5 Good point!

查看全部評分

4600 發表於 2010-6-9 20:27 | 顯示全部樓層
是日所見, FD9758, FP4583, FD5587, FD5962, FD6118已泊將軍澳廠
EE9255 發表於 2010-6-10 00:51 | 顯示全部樓層
原帖由 CPY 於 2010-6-9 10:57 發表

姑勿論你的言論是出於針對小弟還是其他目的,我可以向您保證,
有關決定是根據站規第30條發出,絕對與此車性質無關。

我不會阻止其他人用極其負面的角度詮釋是次停板安排,
若您認為本人「公私不分」、「胡亂執法」的話,請 ...
你都九唔搭八, 講真大把版友響九巴做,
唔係講緊封車紙咁簡單, 架車係咪退, 大把人知啦,
要等除牌消息o既, 你不如執左呢篇文佢, 叫晒 d 人去運輸署查咪得囉

冇事冇幹又爭住去停人版, 人地做錯咩呀? 架車有繼續行呀?
報料影響到邊個?

評分

參與人數 3aPower +10 收起 理由
FD1146xGA5145 + 2 I love this point!
AP149 + 3 講得好
ATE24 + 5 Good point!

查看全部評分

bbahwing 發表於 2010-6-10 12:12 | 顯示全部樓層

10/6/2010
S3BL421 FP6583
已於今天(10/6)除牌
來源:傳統車輛登記號碼網上服務
12A 發表於 2010-6-10 14:14 | 顯示全部樓層
原帖由 ben2004 於 2010-6-9 18:22 發表

2. 起呢個情況, 我諗未必好多版友分得清咩叫除牌咩叫封車咩叫退役hkitalk.net! F5 ]6 z$ v# k% _! }7 u6 N
一個巴士 ( 特別係熱狗 ) 係咪正式退役可能對某d版友好重要
但係連站方呢篇文章都搞唔清退役應該係指除牌同封車o既時侯

咁都要停版 7 日係咪太過嚴
又或者咁講, 部 FP8329 好可能 7/6 當日封車- |, K/ e6 K( b* y
以沙廠近期退車o既做法, 部車再出離行o既機會都唔大
但係版主閣下第二日就「急不及待」將有關版友停板之
事實亦都證明, 部車 8/6 起經除o左牌

再舉一個例子, 有熱狗行車証係星期五到期, 當日仲有出車
當晚有板友在類似文章指車輛行車証已到期, 但原來當日無順手除牌
係隔左個週末, 下星期一先正式除牌
咁CPY兄有無權在那個週末去告有關板友放流料

所以我覺得大家要搞清楚呢三個stage
1. 行車証到期日 (因為到期日前同後對判決有影響)
2. 封車
3. 除牌
九巴十六 與你在 GA5505 相見
admin23 發表於 2010-6-12 20:20 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2010-6-10 14:14 發表
再舉一個例子, 有熱狗行車証係星期五到期, 當日仲有出車
當晚有板友在類似文章指車輛行車証已到期, 但原來當日無順手除牌
係隔左個週末, 下星期一先正式除牌
咁CPY兄有無權在那個週末去告有關板友放流料

本人現正與admin39商討有關「退役」、「除牌」、「貼封車紙」的定義,
以避免是次爭拗在日後重演。

而個別站友對本人是次判決的批評,亦已經記錄在案,加入在商討議程中,
包括您上述提及的一些特殊個案問題。

歡迎其他站友提出任何是次判決的意見或批評,本人會以開放的態度處理是次事件。
站務文章
S3N304-FY4034 發表於 2010-6-14 16:19 | 顯示全部樓層

9/6/2010
AL94 FE324
已於9/6除牌
來源:傳統車輛登記號碼網上服務