hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如何改善98A班次不穩定問題?
開啟左側

如何改善98A班次不穩定問題?

GA6072 發表於 2010-5-30 00:39 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2010-5-30 00:15 發表

我而家寧願坐車去到觀塘遊樂場
然後再行上警署叫五飛
好過企響觀塘市中心等死一架 98A

觀塘市中心,夾夠五人上秀暉樓,2.5km 21蚊

EE9255 發表於 2010-5-30 00:48 | 顯示全部樓層
點解呢個話題講極都有?仲要係講極都唔悶,次次都最少吹十幾頁…真係好佩服…
樓主爬下文應該就會有好多唔同方面既意見睇到啦

評分

參與人數 2aPower +1 收起 理由
kwyeung + 3 Good points. I want to say this for a lo
~誰@359~ -2 你嫌呢個topic悶人地就唔講得? ...

查看全部評分

superbus 發表於 2010-5-30 01:09 | 顯示全部樓層
原帖由 EE9255 於 2010-5-30 00:48 發表
點解呢個話題講極都有?仲要係講極都唔悶,次次都最少吹十幾頁…真係好佩服…
樓主爬下文應該就會有好多唔同方面既意見睇到啦

咁廢事俾人話推舊文,咪開過一篇新文囉
不過呢個話題到最後,只會變成某幾位板友既天馬行空路線理論研發區
~誰@359~ 發表於 2010-5-30 01:26 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2010-5-30 01:09 發表

咁廢事俾人話推舊文,咪開過一篇新文囉
不過呢個話題到最後,只會變成某幾位板友既天馬行空路線理論研發區

其他板友都唔參與,最終就一定得返幾個人講野
參唔參與係個別板友既選擇,但就千祈唔好話點解篇文得返幾丁友
不過我明既,如果回親都係嫌某某topic講到爛
又或者嫌篇文變左某幾個人既country club,咁真係回唔回都罷,country club好過

鐘意又好唔鐘意又好,大家都係講返98A吧啦
免得事後又畀人指指點點
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2010-5-30 01:39 | 顯示全部樓層
原帖由 KZ1103 於 2010-5-30 00:00 發表

以我每日收工搭車經過所見(夜晚非繁時,約10:00pm)
明顯見到98A都係有脫班問題出現,幾乎晚晚都會見牛鐵同觀市都有條長龍
如果93K埋站的話,起碼可以將一部份客清走,但係黎緊架98A多數都會響成個觀塘上客上到九成滿以 ...

長龍引申既問題係好容易會因為上客而導致拖卡
早幾日去左上水站果頭,睇住前車273B都未食到大半條人龍,後車AVC就到
98A既情況或者都係咁,除左路面、車既問題
上落客都係一個因素(其實唔只98A,296A更加容易)
或者o係觀塘道東行、創紀對面附近有一個可以適合停泊幾分鐘既位
等98A可以變相定時出車,可能可以改善到
字大只顯得人自大
GA6072 發表於 2010-5-30 02:03 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2010-5-30 01:39 發表

長龍引申既問題係好容易會因為上客而導致拖卡
早幾日去左上水站果頭,睇住前車273B都未食到大半條人龍,後車AVC就到
98A既情況或者都係咁,除左路面、車既問題
上落客都係一個因素(其實唔只98A,296A更加容易)
或者o係觀塘道 ...

下繁98A拖卡既原因,係98A太長,D車性能一有D唔同,就好易拖卡
用98A正線玩定點開車
可以有咁既情況發生:
前後車一齊到牛頭角,前車過鐘,後車岩岩夠鐘開,又係要拖卡走

小弟覺得,辦法有二,
一係98A玩ABC跑道制
一係下繁用98A D車攝落95M屈銀
HR2174 發表於 2010-5-30 02:05 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

咁講法
98A 如果真係搬到去雅麗道做總站
似乎真係唔錯啵

由雅麗道做發車點
咁樣班次實會穩定得多
不過技術上暫時都唔可行

其實個四班特車有冇可能直接寫以雅麗道為起點
等d有心搵位坐的客可以預先上哂車先再轉落黎?

咁樣起碼分左堆客去上左另一架車
而唔會搞到其他班次爆得咁緊要
係脫班的情況底下
至少有車埋站個陣上到車

至於
有人話脫班問題去到夜晚都有
呢個問題似乎難解決d ...
始終由坑口出到觀塘差唔多半個鐘
調完頭都成 35 - 40 分鐘
上斜慢左d 或者停多一兩個燈位
係將軍澳上多一陣客
都好易令到班次不穩...
但係始乎叫九巴係晚間開特車又唔多可行
GA6072 發表於 2010-5-30 02:11 | 顯示全部樓層
原帖由 HR2174 於 2010-5-30 02:05 發表
咁講法
似乎真係唔錯啵

由雅麗道做發車點
咁樣班次實會穩定得多
不過技術上暫時都唔可行

等d有心搵位坐的客可以預先上哂車先再轉落黎 ...

有ga,13M/95M早就做左,而且而家興停車要熄匙....
~誰@359~ 發表於 2010-5-30 02:11 | 顯示全部樓層
原帖由 GA6072 於 2010-5-30 02:03 發表

下繁98A拖卡既原因,係98A太長,D車性能一有D唔同,就好易拖卡
用98A正線玩定點開車
可以有咁既情況發生:
前後車一齊到牛頭角,前車過鐘,後車岩岩夠鐘開,又係要拖卡走

小弟覺得,辦法有二,
一係98A玩ABC跑道制
一係下 ...

所以出去果程預個時間要比正常時間長之餘,仲要留兩三分鐘用作牛頭角上客用
講真,如果有預多時間都過鐘,過到去後車個準時開車時間,真係冇得好搞,硬食
字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2010-5-30 02:15 | 顯示全部樓層

原帖由 HR2174 於 2010-5-30 02:05 發表
咁講法
似乎真係唔錯啵

由雅麗道做發車點
咁樣班次實會穩定得多
不過技術上暫時都唔可行

等d有心搵位坐的客可以預先上哂車先再轉落黎 ...

其實一定有幫助
諗下,如果我將排長龍既站擺o係成條線中間
咁一架車既行車時間就好容易受果條龍既長度影響
一個唔該,你食多D,後車食少D,拖卡容乜易
但如果將排長龍既站變成總站,因為總站總會早幾分鐘上客
結果車程受上客人數既影響就可以減低,at least少一個站先
thats why我上面話搵位擺夠鐘
雅麗道唔係唔OK,只係出去果程個時間可能會拖長起碼5分鐘
同埋市中心東行既98A車流量會變相增加一倍…
字大只顯得人自大