hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 但有一個夢 不會死 記著吧
開啟左側

但有一個夢 不會死 記著吧

NEO_962 發表於 2010-6-2 17:20 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2010-6-2 00:52 發表
同意
我們絕對要點重視這段歷史, 吸取教訓
不要讓有心淡化過去的人用意得逞

所以大家除了去維園外, 亦應把握機會,
向新生代 (特別是九十後) 講解正確的歷史
等事實, 真相可以傳到下一代
不會給人遺忘

ps 有無人有 ...
冇計, 始終呢段歷史連港苦都唔想提
初中中史唔夠時間教, 會考唔係必修, 而且又係放最後教, 考試局好日都唔出一題, 點叫d學生去學?
HV9990 發表於 2010-6-2 18:57 | 顯示全部樓層

廿一年.
5480 發表於 2010-6-2 20:29 | 顯示全部樓層
happykeroro 發表於 2010-6-2 20:40 | 顯示全部樓層

原帖由 JT4686 於 2010-6-2 02:25 發表
不如這樣說,阻力太大時,加上現實緣故
不是不想做,而是做不到,所以才不聞不問

只好自己方面做好,正視歷史

係香港入面, 係不能定不為
大家應該清楚嘛?
12A 發表於 2010-6-2 21:19 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2010-6-2 17:20 發表
初中中史唔夠時間教,
會考唔係必修, 而且又係放最後教, 考試局好日都唔出一題, 點叫d學生去學?

之前同太太, 其他教友一齊飲茶
討論起六四事件
有讀中三的教友講起中史課本
是一句處理好六四事件...就是形容為動亂
背後的訴求完全不提

所以新生代好可能解讀事件為動亂, 而非學運
我地要更加努力糾正佢地的想法

如果唔係無人再去悼念, 正視六四就好大件事

ps 唔夠 a-power 加比樓上貼左HS8964的朋友
要等一輪先可以再加

九巴十六 與你在 GA5505 相見
volvo_chan 發表於 2010-6-2 21:25 | 顯示全部樓層
真是巧合,頭先正是坐中HS8964@277X入聯和墟。

六四晚會我就唔會去啦,只求佢地唔好夜媽媽大量制造嘈音就得,住銅記果頭班居民接近個個星期都要受遊行/集會/政治宣傳滋擾,真係唔好受!

PS:個人感受,唔好插我

至于你信不信,我反正信了
12A 發表於 2010-6-2 21:35 | 顯示全部樓層

原帖由 Lawliet 於 2010-6-2 03:45 發表

所謂阻力咪又係黨中央
到呢刻都唔刻承認過錯
仍然選擇隱瞞上一代眾所周知既恥辱
點做國民榜樣

香港暫時都重可以講64
國內一講?
顛覆國家政權罪
洗定8月15等坐牢喇 ...

所以就覺得好諷刺
中央一方面批評日本刪改歷史書, 否認南京大屠殺,
將侵略淡化為進入
但另一方面就犯上同樣錯誤, 逃避承擔六四事件的責任
才令中國人憤怒

好些人認為國家經濟富強, 就可以冷處理這事
好對不起, 我是非常不認同, 事件固然和經濟發展有關, 例如是反貪, 反倒賣
但更重要的六四就是抗爭, 捍衛核心價值,
重提八十年前, 甚至上百年前已經倡導的自由, 民主思想
如果我地冷處理, 就是放棄這些核心價值, 也愧對先賢, 以及他們所作的努力
受害的只會是我們

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
nickhei + 1 大6一直玩弄LOGIC

查看全部評分

九巴十六 與你在 GA5505 相見
MM3119@102 發表於 2010-6-2 22:25 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2010-6-2 21:25 發表
真是巧合,頭先正是坐中HS8964@277X入聯和墟。

六四晚會我就唔會去啦,只求佢地唔好夜媽媽大量制造嘈音就得,住銅記果頭班居民接近個個星期都要受遊行/集會/政治宣傳滋擾,真係唔好受!

PS:個人感受,唔好插我 ...

我反而驚果晚會落雨...如果落雨,我諗我未必會去到
so, 希望天公造美
LN9267 發表於 2010-6-2 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2010-6-2 17:20 發表
初中中史唔夠時間教, 會考唔係必修, 而且又係放最後教, 考試局好日都唔出一題, 點叫d學生去學?

在2005年開始的會考中史新課程中,
乙部中的改革開放與對外關係這部分向來不被重視,
重點反而放在五四運動、大躍進和文化大革命。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
edwin118p 發表於 2010-6-2 23:05 | 顯示全部樓層

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
純白6343 + 2 令相!!~

查看全部評分