hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 但有一個夢 不會死 記著吧
開啟左側

但有一個夢 不會死 記著吧

NEO_962 發表於 2010-6-2 23:19 | 顯示全部樓層

原帖由 LN9267 於 2010-6-2 22:41 發表

在2005年開始的會考中史新課程中,
乙部中的改革開放與對外關係這部分向來不被重視,
重點反而放在五四運動、大躍進和文化大革命。
大躍進, 第二個五年計劃果d衰左, 就話係天災, 文革就係撥亂反正,
差唔多既野:
五四(民國)就係愛國運動, 六四(中共)就係動亂
五四班學生仲激啦, 大動亂乎? 統治危機了...
是非黑白乜都係最大果粒黃星星講晒
Snoopy@FB8617 發表於 2010-6-2 23:23 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2010-6-2 17:20 發表
冇計, 始終呢段歷史連港苦都唔想提
初中中史唔夠時間教, 會考唔係必修, 而且又係放最後教, 考試局好日都唔出一題, 點叫d學生去學?
我諗要真係想知既話
就算咩題目都好
學生都會自己上網去搵
因為書本入面俾既野本身就唔會詳細
12A 發表於 2010-6-2 23:38 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2010-6-2 22:41 發表
在2005年開始的會考中史新課程中,
乙部中的改革開放與對外關係這部分向來不被重視,
重點反而放在五四運動、大躍進和文化大革命。

我無讀過有關課程
舊課程倒是應付過
敢問, 乙部上限是否仍為清初
而下限則是1997

如上限範圍正確, 考試題目分佈是如何
例如清, 民國, 共和國佔的比例是怎樣
老師會否建議你們讀個別部份
(六四不屬舊課程, 當年下限是文革
而老師就叫我們落重藥在清史)

正題
六四既然不是官方中史, 國/公民教育課程的正餐, 會輕輕帶過
學生能否學習到正確事實, 就要取決他們/老師的心
如果學生願意主動上網(如支聯會網站/ youtube) 去睇番件事
老師願意上堂抽時間去介紹件事實, 討論, 分享
六四的正確歷史就可以留給下一代, 爭取民主的工作就可以薪火相傳

有朋友三月出席過學校老師私下舉辦的六四分享會
之後感觸不少, 並痛罵中國政府作為
更決定後日會去燭光晚會
此例可見老師對六四的態度, 對學生都有深遠的影響

老實說, 平反六四不是我最主要爭取的, 我的要求如下
要求中國政府以公正持平的態度處理六四事件, 坦承面對, 承擔應有責任

要求中國政府吸取六四事件教訓, 完善監察及發表意見/申訴的機制,
讓毒奶粉, 豆腐?工程等這些在不完善監察制度下的產物得以減少
讓申訴者得到公平對待, 不會受到無理關押
九巴十六 與你在 GA5505 相見
12A 發表於 2010-6-2 23:47 | 顯示全部樓層

原帖由 happykeroro 於 2010-6-2 01:31 發表
唔好話九十後, 都有唔少人根本當這段歷史無到

軍曹兄
對, 如果你有心重看當年的報紙
就會發現有不少聯署遣責中共的人
現在已經不提六四...

今日立法會開會, 有討論六四
建制咪求其派兩個人落來, 湊夠人數開會
其他人咪閃哂, 當中包括藍黨中人, 當年就係有份聯署
21年後, 有中共護蔭, 有權有財, 咪唔當六四係中共一件錯事

呢d簽左名, 現在又否認中共錯誤的人, 真的好禮義廉
大家支持平反六四的人, 下次投票前要留意下有無呢d人
唔好投給這些講一套做一套的人

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
111 + 1 totally agree wif u

查看全部評分

NEO_962 發表於 2010-6-2 23:53 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-6-2 23:23 發表
我諗要真係想知既話
就算咩題目都好
學生都會自己上網去搵
因為書本入面俾既野本身就唔會詳細
當然, 教科書既野唔會太detail, 但係當學校都唔講, 特別係親中學校 ( 有幸小弟學校既老師主動會講事實比我地知 )
學校作為一個啟蒙既地方, 我諗高中唔係必讀, 初中點都要講多d呢件事既事實掛
12A 發表於 2010-6-3 00:02 | 顯示全部樓層
原帖由 NEO_962 於 2010-6-2 23:53 發表
當然, 教科書既野唔會太detail, 但係當學校都唔講, 特別係親中學校 ( 有幸小弟學校既老師主動會講事實比我地知 )
學校作為一個啟蒙既地方, 我諗高中唔係必讀, 初中點都要講多d呢件事既事實掛 ...

其實我朋友正是讀親中學校
雖然圖書館有這類書, 老師肯(請專人返來) 講, 將六四成為專研題目
但學校立場就... 六四簽名, 有搞, 不過係最後幾個上課日先搞
相關展覽好短就完結, 有幾多人留意到都成問題

(紅磚記早在復活節前後已有相關展覽;
四大院就有展覽, 擺左超過一個星期;
而學生會有就近日不愉快事件出公開信回應)

如果關注六四係某d團體的政綱, 做到咁 hea
真的好難收到貨
Snoopy@FB8617 發表於 2010-6-3 00:15 | 顯示全部樓層

原帖由 NEO_962 於 2010-6-2 23:53 發表
學校作為一個啟蒙既地方, 我諗高中唔係必讀, 初中點都要講多d呢件事既事實掛 ...
即係咁
年年六四都會一定會有報導
報紙、電視、網上等等等都有
而你叫間學校講六四時
咁應該點講呢?
NEO_962 發表於 2010-6-3 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-6-3 00:15 發表
即係咁
年年六四都會一定會有報導
報紙、電視、網上等等等都有
而你叫間學校講六四時
咁應該點講呢?
當然, 媒體會報導, 但是TxB之類既傳媒根本冇講六四既經過, 只有政客高呼口號, 如何引起年輕人的興趣去看
實話: 小弟學校上年在早會上有講述相關事件, 是詳細地說, 中/ 世史科, 通識科, 其實都有責任去教授呢部份既事實...
LN9267 發表於 2010-6-3 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2010-6-2 23:38 發表

我無讀過有關課程8 {9 C. M7 ?0 e) V3 F2 l+ _7 Y5 m
舊課程倒是應付過
敢問, 乙部上限是否仍為清初
而下限則是1997hkitalk.net, R! X  F0 H7 h

如上限範圍正確, 考試題目分佈是如何
例如清, 民國, 共和國佔的比例是怎樣( C2 ~0 ?& Z4 M/ F2 W+ Y2 w* N: k. ], A
老師會否建議你們讀個別部份
六四不屬舊課程, 當年下限是文革www.hkitalk.net+ N% i& P$ ~0 @  `+ R* i
而老師就叫我們落重藥在清史)

乙部上限是列強的入侵(如鴉片戰爭)至改革開放與對外關係(至1999年)

至於考試題目分佈(大概):
列強的入侵
圖強運動
民初政局
國共分合
大躍進、文化大革命
改革開放與對外關係

由於2005年開始的會考新課程取消了MC,
所以只設一份卷,甲部乙部各設六題,
毎部分選答兩題。

由於可以選答的關係,考生可以選擇不温某部分(改革開放與對外關係最少人答)。

至於六四,教科書有來龍去脈,並沒有使用動亂這些字眼。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
leslie 發表於 2010-6-3 00:43 | 顯示全部樓層

無忘中華 LF245 / BT6421

我沒有圖, 諸君請進中華巴士紀念館

L. Chan - 我們堅持才有希望!