hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 但有一個夢 不會死 記著吧
開啟左側

但有一個夢 不會死 記著吧

GX7569 發表於 2010-6-3 11:54 | 顯示全部樓層

原帖由 NEO_962 於 2010-6-2 17:20 發表
冇計, 始終呢段歷史連港苦都唔想提
初中中史唔夠時間教, 會考唔係必修, 而且又係放最後教, 考試局好日都唔出一題, 點叫d學生去學?

果陣中史堂有時間教都冇教
好似故意避開咁
還是唔係必修
果段歷史我都係自己睇番黎
PB7996,SJ7944,TC8986
Snoopy@FB8617 發表於 2010-6-3 12:59 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2010-6-3 11:47 發表
阿披實政府至少公開聲明左好多次,
仲安排俾人分批撤走,已經仁至義盡。
加上紅衫軍班人一樣有使用暴力,
唔可以一概而論。

以中共個 case 而論,開咗槍就
等於宣佈和平演變不可能。
而家只係睇幾時中國經濟唔掂,
到時可能就 ...
據知,中共一樣有叫佢地走
而學生入面亦有聲音話要走
只係柴玲果邊話唔走...

當然,我唔係話將兩者作出比較
但係,環觀整個世界
政府既軍隊對住自己人民開槍其實一早就有
12A 發表於 2010-6-3 14:33 | 顯示全部樓層
原帖由 DM17 於 2010-6-3 01:16 發表
學生有錯都好
中共開火殺自己人民,將整件事變成黑歷史
呢樣係事實,中共已經係最錯果個

係, 其實中央對傳媒都好不得多少
據有採訪六四的記者回憶,
公安曾經登酒店搜查記者的私人物品 (包括採訪資料)

直到現在, 大陸好些敢言的傳媒曾多次被整頓
九巴十六 與你在 GA5505 相見
12A 發表於 2010-6-3 14:41 | 顯示全部樓層

原帖由 NEO_962 於 2010-6-3 00:24 發表
當然, 媒體會報導, 但是TxB之類既傳媒根本冇講六四既經過, 只有政客高呼口號, 如何引起年輕人的興趣去看
實話: 小弟學校上年在早會上有講述相關事件, 是詳細地說,
中/ 世史科, 通識科, 其實都有責任去教授呢部份既事 ...

想睇政治新聞, 當然睇 cable
前兩晚六四雕塑同相關創作者被拒入境
CCTVB擺到好後先播, 篇幅又好短
但cable就重視好多, 放響頭條之餘
仲預備左新聞通識, 又請法律學者來解讀
詳細好多

認同, 教育係教同學明辨是非, 不平則鳴
如果在上者為求明哲保身, 避談六四
又怎可以身作側, 鼓勵同學關心時事
九巴十六 與你在 GA5505 相見
238X 發表於 2010-6-3 17:04 | 顯示全部樓層

回復 42# 的帖子

就係「據知」累事。
因為當時呢 D 細節無公開,
後來中共亦唔打算公開。
咁就已經足夠「判死刑」了。

另回 #45:
不要忘記,有線立場係反共。

P.S.
政治野係咪應該返 N 板度講?
我想入 admin A/C 搬文,
但我搬左實聽被人砌政治審查。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Anpretext 發表於 2010-6-3 17:35 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2010-6-3 12:59 發表
據知,中共一樣有叫佢地走
而學生入面亦有聲音話要走
只係柴玲果邊話唔走...

當然,我唔係話將兩者作出比較
但係,環觀整個世界
政府既軍隊對住自己人民開槍其實一早就有 ...
就算叫左, 唔走既就要用真槍實彈對付咩?
錯就係錯, 無謂轉移視線

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
Dennis34 + 3 講得好!中共當年用真槍實彈對付手無寸鐵學 ...

查看全部評分

238X 發表於 2010-6-3 17:53 | 顯示全部樓層

回復 46# 的帖子

咁泰國又唔見咁多人鬧?

講真,中共最衰係唔認錯,
但佢 (而家) 認錯、或者當時唔鎮壓,
又係咩後果,無人敢講。

被人民清算唔係講玩的。

我傾向相信佢係唔想搞到好似蘇聯咁,
但恐怕咁搞落去,佢下場會比蘇共更慘。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
3004-3601 發表於 2010-6-3 20:09 | 顯示全部樓層
六四, 平唔平反, 根本講唔到
因為中共唔肯講出事件既真相
就算當時學生真係有錯, 都係罪不至死

西史剛剛讀到孫中山既三民主義, 但係到宜家, (不計台灣)有邊樣係做得到?
KZ9314@YCC 發表於 2010-6-3 20:26 | 顯示全部樓層

只可惜聽晚要響上水考Oral,一定要遲去64晚會

公道自在人心
相信大家都有眼睇響64事件中誰對誰錯
我好希望可以響有生之年可以見到64被平反既一日

香港幾乎已是大中華地區中(不計中華民國),唯一一個仍有言論自由既地區
請大家好好珍惜我們擁有的自由,利用人民力量去迫使中共承認過失及為此道歉
nwfb1601 發表於 2010-6-3 21:05 | 顯示全部樓層

記得之前同個 fd 講開中國近代史,亦都有傾0下六四。

0個陣了解過成件事0既起因同埋過程之後,我地都好認同
,中共呢個管治團體,實在好恐怖。

對住呢個只會用錢同著數0黎轉移人民0既視線,從來唔肯
史實0既政府,咁......仲算唔算係一個負責任0既政府呢?

短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116