hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) 新加坡巴士(舊文存檔) 愚問 - 新加玻影巴士需知~
開啟左側

愚問 - 新加玻影巴士需知~

FD_8592 發表於 2010-6-3 08:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

之前都有人問過,不過篇文唔知去左邊
係新加坡影巴士係咪要申請批文先影得??
有冇地方唔比影巴士??

待覆~謝~
AL_29 發表於 2010-6-3 09:23 | 顯示全部樓層
盡量避免係總站影
因為有可能會俾人趕
之但係你唔係太張揚咁影其實都可以既

其實好多個總站入站/出站位都有靚位影
街上面都係
都係果句...唔好好似d小朋友見到特見咁亂跑亂走
基本上冇咩大問題

你可以睇下呢個板d板友貼既相參考下
petcity 發表於 2010-6-3 22:11 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| FD_8592 發表於 2010-6-4 00:41 | 顯示全部樓層

再愚問...d 司機同警察都識講廣東話或是其他語言??
因為上次去馬來西亞,個司機係當地人....講同聽都係馬拉文...
orange 發表於 2010-6-4 01:22 | 顯示全部樓層
原帖由 FD_8592 於 2010-6-4 00:41 發表
因為上次去馬來西亞,個司機係當地人....講同聽都係馬拉文...

一半一半,講廣東話識聽但要講番英文/國語補充,始終新加坡本土有不少
其他國家人居住,如馬來人,印度人等
益童學校,全民教育
orange 發表於 2010-6-4 01:32 | 顯示全部樓層
去新加坡影車只要唔好將香港影車模式搬過去就無事發生

記著無申請唔好入總站,企總站外已經影到唔少相,任何時候
不可進入泊車區,企係街邊影相企一陣就要走,四圍走開唔好
三五成群,遇上警察/國防要合作,講明自己只係遊客影車為興趣

遊客區影相無人理會,但進入住宅區或一d敏感地區就要小心

提外話:見到軍車不可拍攝,佢地有權開槍,所以免得過唔好影
益童學校,全民教育
AL_29 發表於 2010-6-4 09:18 | 顯示全部樓層

原帖由 FD_8592 於 2010-6-4 00:41 發表

見到印度人揸大巴你冇理由同佢講廣東話下話
如果係華僑基本上講廣東話/國語都問題不大
HV7025 發表於 2010-6-4 09:39 | 顯示全部樓層
o係新加坡, 對華人講華語(普通話), 馬來亞,印度人講英文, 一定唔會有問題
粵語o係牛車水都無問題
但其他地方唔係個個都識粵語(應該好多唔識添)
但如果對方係識既, 又知你係香港人, 通常都會用粵語回答

至於影相, 同樓上各位講法一樣, 只要唔o係terminal內影相既話, 基本上無乜問題
我o係新加坡影左五日, 都未被人「周」過
而新加坡路面寬闊, 亦無咁塞車, 街上都有唔少好位影相

不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
JZ3968 發表於 2010-6-6 17:50 | 顯示全部樓層
唔好意思, 順便問埋, 如果搭巴士又有無咩要特別注意?
當地人係咪都好守規矩, 車上亦好有禮儀? D師傅好唔好人的?
另問各位通常會用甚麼方式付車費?
Thks.

VOLVO‧MV6593 發表於 2010-6-6 21:15 | 顯示全部樓層

原帖由 JZ3968 於 2010-6-6 17:50 發表
唔好意思, 順便問埋, 如果搭巴士又有無咩要特別注意?
當地人係咪都好守規矩, 車上亦好有禮儀? D師傅好唔好人的?
另問各位通常會用甚麼方式付車費?
Thks. ...

佢地通常用一張叫"Ez-link"既儲值卡
(類似8仔既卡)
於上落車時拍卡,扣除車資...

其實就好似你搭輕鐵咁...