hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [鐵路相片-港鐵]已港鐵化的輕鐵站及售票機 (售票機在#35 ...
開啟左側

[鐵路相片-港鐵]已港鐵化的輕鐵站及售票機 (售票機在#35)

sunnylau 發表於 2010-6-5 02:57 | 顯示全部樓層

原帖由 091320906 於 2010-6-5 02:41 發表
咩叫輕鐵大興?!
大興係一個地方黎,
"經大興"指經果個地方,
但輕鐵冇一樣野叫"輕鐵大興",
只有大興南同北姐,

同埋,
我坐緊既係輕鐵,
輕鐵站擺"輕鐵"兩隻字但又唔寫"站",
呢d唔通叫畫蛇斬尾 ...

其實我覺得應該係要加番個「站」字上去,語句會通順一點
甚至我覺得如果要格硬delete一個站字,我寧願delete西鐵果個(即「經(MTR Logo)屯門 / 輕鐵良景站」)
或者「經(MTR Logo)屯門 / (LR Logo)良景站」
總好過叫「輕鐵良景」,感覺不倫不類,好似講到一半未講完一樣

同埋大家睇番澤豐站果張相,你都會見到就算港鐵化後都不見得統一:
610只是寫「經大興」(但沒有「輕鐵」二字)
751的「經輕鐵市中心」就有「輕鐵」二字

不過我覺得個排版靚左同整齊左
ps.岩岩想到有一個問題,係以前KCR年代都已經有,
就係話「經輕鐵大興站」,但其實成個輕鐵系統入面無大興站,只有大興南同大興北站

091320906 發表於 2010-6-5 03:32 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
AVW56 發表於 2010-6-5 08:12 | 顯示全部樓層
原帖由 兜子 於 2010-6-4 23:41 發表

咁又唔見你批評KCR都有輕鐵兩個字,
你都多餘。

你咁緊張做咩?

港鐵公司唔係好鐘意徹底除去前朝特色, 將大港鐵主義放入前九鐵網絡架咩?
點解今次港鐵公司會咁好人改都唔改, 直接跟返前朝格式?

呢D唔係叫好人, 係叫求其, 前朝寫得唔好, 咁港鐵公司既然要大改, 點解唔順便執返好?
唯一答案係, 港鐵公司自己都傻下傻下, 唔知應該點做.

九鐵已成過去, 而家的經營者係港鐵,
呢幾塊牌都係港鐵做出黎GE, 唔批評港鐵, 咁批評邊個?
sunnylau 發表於 2010-6-5 08:40 | 顯示全部樓層

原帖由 091320906 於 2010-6-5 03:32 發表
來源?

前朝整指示牌係會諗人地點睇,
起碼睇落去順眼又易明,

而家,
只係著眼於所謂"統一"
統一又要統返地鐵格式,
最弊地鐵本身冇輕鐵架嘛,
之前整天水圍某站果個有各路線既方箱,
而家又好似冇聲色咁,
做野做到半桶 ...

來源:
輕鐵兆禧站,月台往屯門泳池方向(稍後附加相片)

不過,我想說前文提及的「整齊了」,只是說各站的燈箱內顯示路線和經XX的部份
以安定站為例,部份路線有,目的地的中英文資訊就會放於左邊
但如果無經XX的話,目的地的中文就會放於左邊,英文就會放於右邊
但新版就統一,目的地放左邊,經XX放右邊

我同意你的不同站有不同演繹方法,感覺好似趕時間,或者係成個project好似有十幾個人去design
只可說是,design班人沒有用心去諗,點先係最user-friendly既設計
lsc04d11 發表於 2010-6-5 11:04 | 顯示全部樓層
唔要輕鐵兩個字,淨係寫經大興/經良景...
好似講緊一個地區,不過呢個都成立...

但如果寫  良景站,又搞到佢好似變左一個港鐵站,良景站只是港鐵站的小分支,輕鐵站而已...又好似將輕鐵站全部「升呢」..,.

我覺得最港鐵化都係天富站....
真係當左705,751,761P線係荃灣綫、將軍澳綫等...

好似都有板友貼過,...

AVW56 發表於 2010-6-5 12:42 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2010-6-5 11:04 發表
但如果寫  良景站,又搞到佢好似變左一個港鐵站,良景站只是港鐵站的小分支,輕鐵站而已...又好似將輕鐵站全部「升呢」..,.

我唔覺得係咩升呢或降級.

根本上輕鐵系統同重鐵系統向來都係兩樣截然不同的東西,
輕鐵系統, 根本就應該要獨立出黎,
係輕鐵系統內, 站名應該可以直接稱呼.
當然, 係重鐵系統內, 如果有與輕鐵相關的告示, 咁先需要加輕鐵2字於站名前.

仲有, 如果輕鐵站係港鐵站的分支,
咁應該叫港鐵輕鐵良景站, 或者香港鐵路輕鐵良景站.
[S]teven 發表於 2010-6-5 13:26 | 顯示全部樓層

點解唔順手改到好似天富咁?
busfunfun 發表於 2010-6-5 19:10 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2010-6-5 11:04 發表
唔要輕鐵兩個字,淨係寫經大興/經良景...
好似講緊一個地區,不過呢個都成立...

我覺得最港鐵化都 ...

升呢有咩問題??
JA5674 發表於 2010-6-5 20:01 | 顯示全部樓層
其實「輕鐵良景」這個問題, 早已出現在西鐵綫天水圍站(WRL-TIS)。
如果大家有去過WRL-TIS的話, 會知道可以由E出口前往輕鐵天水圍站,
或由C出口前往輕鐵天耀站。

所以WRL-TIS是有兩款指向不同的輕鐵車站的。
如果大家記得九鐵年代的是寫「輕鐵天水圍站」和「輕鐵天耀站」的。

但在港鐵公司更換指示牌後, 這兩個指示牌卻改為:
「輕鐵 - 天水圍」和「輕鐵 - 天耀」。

同樣與現在情況一樣, 刪除了「站」字。

其實很多時候, 港鐵更換前九鐵的指示牌時,
會刻意在一些細微的細節上作出更改。
其實一個例子就是「輕鐵 - 天水圍」了。

相信港鐵是不想別人說他「為換而換」。
但無奈地港鐵偏偏把整個指示牌變得糟了。

我不明白為什麼要把「站」字刪去,
如果真的要刻意作出修改, 我寧願變成「輕鐵 - 天水圍站」。
總好比現在, 不明白港鐵運作, 或不是該區居民,
相信可能會不明白, 如果有「站」字, 相信乘客會更加易明。

雖然統一指示牌是港鐵會做的, 而且某程度上統一可以更方便乘客。
但希望港鐵不要因為面子問題, 令到指示牌更不清楚。
受害的固然是乘客, 但想深一層,最終受害的卻是港鐵。

在這次更換輕鐵各站的指示牌中, 我只可以說「唔換好過換」。
如果更換後可以比之前的好, 我會接受。
但現在這樣子, 真的要說:「我接受唔到囉!」

我建議把「輕鐵市中心」改成:
1. 輕鐵市中心站 或
2. 市中心
我相信會更加清楚明白。

另外途經的港鐵站, 希望把Logo可以橫跨中英文,
現在英文一行會有錯覺, 以為是經Light Rail Siu Hong Station (因為前面有Light Rail XXX)
雖然西鐵綫和輕鐵兆康站也會經, 但有些輕鐵、西鐵綫的站名有不同, 可能便會出現混亂了。

希望港鐵真的要從乘客角度出發, 更換時希望可比舊的更加易明、清楚。
否則仍然給人「為換而換」的感覺。
九廣鐵路100周年
aaa839 發表於 2010-6-6 14:09 | 顯示全部樓層

市中心不如改番名叫屯門市中心咪得 - -