hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 水泉澳
開啟左側

水泉澳

barking 發表於 2010-6-6 11:04 | 顯示全部樓層

原帖由 Wright---AVW16 於 2010-6-6 10:03 發表
交通方面,以現時既政策,可能又係得好似273B既物體出市中心

講真, 若我係九巴, 淨係畀我開呢D雞肋線, 我都唔想做
3ASV174 發表於 2010-6-6 16:29 | 顯示全部樓層
其實以居住環境計,
呢個地方真係唔會差。

至於交通,
睇完太陽篇報導,如果我係沙田居民,
第一件事就係o係下屆區會選舉踼走呢位楊議員。

明知水泉澳o係山上面,叫人新增單車泊位?
邊個會咁樣踩單車上山?
私家車泊位不足?大哥,呢度起公屋咋,你估呢度起多座名城咩?
有幾多公屋居民有能力渣私家車?不如問:渣得私家車,有幾多人合資格住公屋?
到時不幸真係起到個停車場大大個,又變天恆同逸東翻版,
大家記得翻佢舊帳。

唔該o的議員講o野前用下個腦。

基本上只要區議員唔好山頭主義,
俾 E42 同 87A 拉上去,再加條九巴短途線出市中心,同其他線做轉乘,
咁交通已經算唔錯。1
12A 發表於 2010-6-6 17:07 | 顯示全部樓層

由水泉澳一例延伸到對個別政黨人士的不滿

原帖由 3ASV174 於 2010-6-6 16:29 發表

至於交通,
睇完太陽篇報導,如果我係沙田居民,
第一件事就係o係下屆區會選舉踼走呢位楊議員。

唔該o的議員講o野前用下個腦。

基本上只要區議員唔好山頭主義,
俾 E42 同 87A 拉上去,再加條九巴短途線出市中心,同其他線做轉乘,
咁交通已經算唔錯。1

起停車場方面, 水泉澳不是計劃中將會興建環保公屋的地區
理應係鼓勵居民私用集體交通工具 (例如巴士), 亦都要限制當區的車流
起停車場的話, 係反其道而行, 鼓勵居民/訪客使用私家車往上址
造成環境污染, 有違當日發展環保公屋的理念

87A那兒, 係同隔離區黃黨人士爭緊
因為佢地係爭取緊將87A拉落沙田圍

但我支持開路線出鐵路站, 除了基本的去沙田圍鐵路站/ 沙田鐵路站
亦都可以同81M, 82K, 82M, 88M 重組計劃一併考慮,
重組一條由當區開出, 出九龍區鐵路站的路線
解決現有問題之餘, 亦都解決水泉澳對外交通的問題,
再者, 方便的交通又鼓勵到居民使用公共交通工具, 出外
對防止環境污染, 社區問題係有幫助
同時我並希望有關方面提供優惠,
減低當區的基層人士的交通費負擔

題外話, 呢位楊議員係咪綠色力量人士
係的話, 呢班人質素真的算吧啦

同一個黨, 隔離區的議員前幾年反對取消 82M,
結果82M到今時今日仲係度吊盬水...又支援唔到其他路線
(個合併計劃固然係有問題,
而家85A不時都會脫班, 82M就無生意
所以係唔應該搵一條自己都做唔來的路線去做埋無客線的生意
因此我係反對以85A入九龍塘來代82M)
但問題係, 為何呢班多數黨, 勢力遍佈沙田各大小區的議員,
唔可以宏觀地睇問題, 提出有建設性的重組計劃
衰d講任由巴士服務個別地區就重疊, 個別地區就服務不足
呢到前前後後都有不少有關 81M, 82K, 82M, 88M 重組計劃
為什麼呢班人之中, 無人建議過將部份路線轉型, 改為接駁東涌線
去改善現有的問題

(呢度細節留番C1再討論)
九巴十六 與你在 GA5505 相見
cheungtszfung 發表於 2010-6-6 17:30 | 顯示全部樓層

應該幾年前沙田區RDP條281K計劃(水泉澳<>沙田市中心)就係同水泉澳公屋有關
ksmbh 發表於 2010-6-6 20:14 | 顯示全部樓層
其實照睇273B既運作情況,
密密手做唔停,
每車計揾錢能力又唔低...

照睇水泉澳都應該有條
新線(巴士或小巴)去市中心
一條落沙田圍站(電梯線)

或者考慮下將83X拉埋過黎
經多石街上轉全日
換89D全日唔入廣源....
fm1234 發表於 2010-6-6 23:02 | 顯示全部樓層
原帖由 PC39516 於 2010-6-6 08:42 發表
順便問下博泉徑嘅盡頭有乜野??

博泉徑嘅盡頭只係一個迴旋處U-turn
zoom...zoom...M6
DK5416 發表於 2010-6-6 23:19 | 顯示全部樓層

原帖由 fm1234 於 2010-6-6 23:02 發表

博泉徑嘅盡頭只係一個迴旋處U-turn

前面仲有條水務署通道,落左欄路既柱
PB602 發表於 2010-6-7 23:35 | 顯示全部樓層
原帖由 barking 於 2010-6-6 11:04 發表
講真, 若我係九巴, 淨係畀我開呢D雞肋線, 我都唔想做

短途駁腳先好搵, 客源集中, 客流量大, 用車少, 回車快, 位位收3.3, 不知幾和味. 無錯, 出九龍可以收5.8一位, 但行車時間長幾倍, 邊有短途咁好搵. 你話282好做, 定係87B好做? 又睇下嶼巴38, 特登買批新車去服侍呢條線添.
Wright---AVW16 發表於 2010-6-8 17:21 | 顯示全部樓層
其實我覺得就算拉87A上去都冇乜大作為,始終要去到大圍先上獅隧,應該唔會太受居民歡迎。倘若改為離開博康村後直上獅隧,又會到新翠村個邊嘈,同埋做唔到同88K既轉乘
bobbycheng 發表於 2010-6-18 17:26 | 顯示全部樓層