hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 高清iPhone 4亮相 水貨最快下月到港
開啟左側

高清iPhone 4亮相 水貨最快下月到港

AL_71 發表於 2010-6-8 09:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

【明報專訊】千呼萬喚的新一代「iPhone 4」,於本港時間今天凌晨在美國三藩市舉行的蘋果新產品發布會上,由總裁喬布斯介紹正式亮相(圖)。喬布斯表示,iPhone 4是自從iPhone在2007年推出以來,最大的一次躍進,而其最矚目之處,就是破天荒引入「視網膜顯像」(retina display),其超高解像度堪稱「手機之王」。本港有商家表示,iPhone 4G最快下月初有水貨到港。

厚9.3mm 全球最薄智能手機

iPhone 4的機身為9.3mm厚,比3GS薄24%,是全球最薄的智能手機。機身設計特徵,包括有靜音掣,機前有鏡頭,機背主鏡頭則附以LED閃燈,不銹鋼機身,機前機背均用上玻璃。但最突破的是,用上視網膜顯像。喬布斯表示,一般顯示屏幕用像素pixels計,但retina的解像度,是像素的4倍,每吋像素326ppi,而300ppi已是人類視網膜的上限。「當你用過retina display後,你就不會選擇走回頭」。他表示,從沒有手機擁有這種屏幕。

因新一代iPhone的原型機早前意外落入公眾手中,令不少功能早已曝光。在視像和攝影方面,iPhone機身正面新增鏡頭,供視像通話之用;機背拍攝鏡頭像素大幅提升,鏡頭面積亦增大,並附設閃光燈,另機頂新增一個咪高峰,可用來協助減少通話時的背景雜音。據網上流傳消息,iPhone 4G的一大賣點,是有超高解像度熒幕,熒幕解像度大幅提升至每吋320像素,可能達到960×480,遠比3GS高,堪稱智能手機界的「高清之王」。

和iPad一樣,iPhone 4G將改用微型sim卡,其操作系統為OS4,支援多功處理,能同時執行多個程式。外觀方面,機上的電源、靜音和音量按鍵均是金屬造,並設有獨立的按鍵控制音量。

位於旺角先達的手機店G World Mobile店主劉志剛表示,已有不少熟客對第4代iPhone表示有興趣,並向他問價,估計蘋果月底在美國公開發售後,本港最快下月初有水貨。另一家在先達的數碼動力iPhone支援站,負責人林先生表示,大部分玩開iPhone的「蘋果迷」,都熱切期待新手機登場,但最擔心新貨到港後未必能立即解鎖,他相信到7月中本港行貨發售後,才會掀起真正熱潮。

Source:
http://news.mingpao.com/20100608/gcc1.htm

More on:
http://www.apple.com/iphone/

終於有multitasking功能,同埋有高清Video拍攝
係時候儲錢買la

歡迎討論
OTIS401 發表於 2010-6-8 11:00 | 顯示全部樓層
個樣真係同流左出黎果部差唔多樣...
AVD1 發表於 2010-6-8 13:16 | 顯示全部樓層
講左, 部機睇落真係唔錯,
之前個三部 iPhone 都冇一部吸引到我,
但係今次部 IPhone 4 就真係吸引到,
無論係外形同埋功能上都好好 ~

講真, 起外國買 iPhone 都唔算貴,
最麻煩係上台三年個下 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
NC8285 發表於 2010-6-8 21:00 | 顯示全部樓層

真係同之前流出個部差唔多wo
不過今次呢部無論外型同功能方面都正過之前個三代好多,好似好吸引咁..............
唔知佢會賣幾錢呢!?
ATE24 發表於 2010-6-8 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 NC8285 於 2010-6-8 21:00 發表
真係同之前流出個部差唔多wo
不過今次呢部無論外型同功能方面都正過之前個三代好多,好似好吸引咁..............
唔知佢會賣幾錢呢!?

預計都係賣番 16GB 5388 32GB 6288,睇死佢都唔會減。
公器公用 香港早要有品
AVD1 發表於 2010-6-9 13:32 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2010-6-8 23:03 發表

預計都係賣番 16GB 5388 32GB 6288,睇死佢都唔會減。
其實我反而想知多數人係會買 16GB 定 32GB ?
因為我自己如果買都唔知應該入邊款好, 32GB 其實都唔係貴 16GB 好多 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
jleong 發表於 2010-6-9 22:47 | 顯示全部樓層

特地為它,
由PCCW「回歸」3香港!
(猶記得兩年前由3香港轉台到PCCW後不久,
聽到IPhone「落戶」3香港的消息,
那時的心情...... )
OTIS401 發表於 2010-6-12 11:05 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-6-9 13:32 發表
其實我反而想知多數人係會買 16GB 定 32GB ?
因為我自己如果買都唔知應該入邊款好, 32GB 其實都唔係貴 16GB 好多 ~

有能力的話,當然係買32GB
App Store的apps都可以玩到你上哂癮,同埋愈積愈多,遲D又唔會夠位放
同埋佢話就話係16同32GB,但實際上個OS已經佔左一點幾GB
即係得14同29GB左右

如果只係買番黎威下既,沒有實際用途
16GB是不錯的選擇
bananasims 發表於 2010-6-12 11:21 | 顯示全部樓層
其實用咗咁耐 iPod Touch 同用咗陣 iPhone,根本無 Multi-Tasking 係唔會有問題
因為我寫過 iPhone Apps 有認證過既 Apple Developers Connection 既帳戶,有得下載 iOS 4.0
玩過後完全唔覺得呢個有用,反而拖慢咗成部機

咁老實講句,如果你唔入相的話,根本上 16GB 一定夠用
歌當三千首都係 9GB(我都係百幾首咋…)
不過我啲相萬三張已經霸咗 14GB(已壓縮)
Apps,我裝咗成百幾個都係 3.XGB

我用 iPod Touch 32GB 既原因唔係因為 8GB 細
而係 32GB 硬件同 8GB 都唔同
8GB 咁個通訊錄都會 lag 一 lag,32GB 就一咁即彈
都係嗰句,Apple 野好快就 outdate,除非你真係好大洗同埋好耐洗,買 16GB 好…

~~~
OTIS401 發表於 2010-6-12 11:31 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 2010-6-12 11:21 發表
我用 iPod Touch 32GB 既原因唔係因為 8GB 細
而係 32GB 硬件同 8GB 都唔同
8GB 咁個通訊錄都會 lag 一 lag,32GB 就一咁即彈

當時蘋果Upgrade itouch時,只係up左32同64GB的版本
8GB的仍然係用舊野,但32同64係用全新CPU(唔係A4)
小弟亦問過人借部8GB同32GB版黎用,前者的速度就黎想爆粗

最近的BTS offer,應該係清舊版itouch同macbook貨的
唔係既話點會咁大贈送,買macbook送itouch
(其實補錢升去32GB也是可行的)
可惜小弟沒有用Macbook的需要,又唔係大專生
唔係既話都會考慮入我的notebook選購名單