hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 上海世博+武廣高鐵之旅: 第四集: 乘坐卧鋪列車由上海往 ...
開啟左側

上海世博+武廣高鐵之旅: 第四集: 乘坐卧鋪列車由上海往武昌

前KMB員工家屬 發表於 2010-6-14 11:07 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

第四集: 乘坐卧鋪列車由上海往武昌

行程第4天的夜晚, 離開世博園區及享用晚餐後, 我們乘坐夜行列車Z46/47,
由上海南往武昌, 我們又選擇了最貴的軟卧, 房間都比較清潔, 而且舒適度都
不錯, 只是列車員的服務質素較差, 我問列車員這列車由甚麼機車牽引, 第一
位列車員不理我, 第二位竟然答道: 這個跟乘客無關, 您無需要知道. 這次的卧
鋪火車旅程, 亦是我人生中, 第一次在內地乘坐卧鋪列車旅行.

相片集:

車票, 我早在5月底已經在深圳站買好

登上本班列車

我們坐06車廂, 就在站台的樓梯旁

寛闊的軟卧車廂, 環境都是舒適

床鋪

門頂可以放行李

有電視娛樂, 但失靈的, 整個行程上我都開不到

朋友整天只顧手上的PSP

我的枕頭及被子

我們4個人, 剛好一個房間

第一次坐卧鋪車, 見到甚麼都拍

好乾淨, 因為還沒有人使用過

看到這些, 才知道這趟車是武局的

我們的車廂號碼

列車員外出了

這個東西顯示車軸溫度, 防止緊韌, 也能顯示車廂電流等資料

這是嘉興站, 嘉興在上海還是浙江呢?

開車不久, 列車員把我們的車票收走, 然後再發卧鋪証, 下車前收回卧鋪証及退回車票給我們, 到底用意何在?

不知道在甚麼車站, 看到對面的混編

天亮了, 朋友仍在熟睡中

看到貨場, 武昌站快到了

到武昌站了

對面是武昌至寧波的列車

下車了, 站台好多人, 前排矮矮的女生好可愛, 可惜我不認識她.

再拍一次

車站售票大堂

武漢有3個火車站

都是車站售票大堂, 我們就在這裏買回程"武漢至廣州南"的車票

第四集到此為止了, 武漢軌道交通及武廣高鐵, 將於第五, 六集中推出, 敬請大家密切留意. 謝謝.

板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
DIH 發表於 2010-6-14 11:45 | 顯示全部樓層
1. 列車員係服務人員,唔係技術人員,佢冇expect會有人問機車的問題,分分鐘佢自己都唔知。
正如你搭飛機問空姐「架飛機用咩引擎」一樣。大陸好多野都係「你無需要知道」但係又「好想知道」架啦~
2. 嘉興在浙江省。
3. 收走車票發臥舖票,可能係為免幾個人分散房住,但係「共用」一張車票取得臥舖服務,所以要一票換一票;
落車前畀返,就係畀人紀念/出公數(呢個先係主因)之類。

近來此板都好多大製作,好圖~
 樓主| 前KMB員工家屬 發表於 2010-6-14 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-6-14 11:45 發表
1. 列車員係服務人員,唔係技術人員,佢冇expect會有人問機車的問題,分分鐘佢自己都唔知。
正如你搭飛機問空姐「架飛機用咩引擎」一樣。大陸好多野都係「你無需要知道」但係又「好想知道」架啦~
2. 嘉興在浙江省。
3.  ...

謝謝您的解答, 我都覺得近期R3好多大作, 除了國內的鐵路外, 連我最喜歡的歐洲火車

都有不少板友出文
pcckw 發表於 2010-6-15 01:09 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2010-6-14 11:45 發表
3. 收走車票發臥舖票(卡),可能係為免幾個人分散房住,但係「共用」一張車票取得臥舖服務,所以要一票換一票;
落車前畀返,就係畀人紀念/出公數(呢個先係主因)之類。

近來此板都好多大製作,好圖~

原帖由 前KMB員工家屬 於 2010-6-14 22:47 發表

謝謝您的解答, 我都覺得近期R3好多大作, 除了國內的鐵路外, 連我最喜歡的歐洲火車

都有不少板友出文

3.據聞也是有保安用途,列車乘務員隨時巡查前往及乘坐該臥舖區域的乘客是否持有臥舖卡,未能出示者不能
  進入或要求返回坐位區域。無論如何,向臥舖乘客車票換臥舖卡是中國鐵路的傳統(不過想問樓主Z46/Z47次
  全列是否臥舖編組呢?)

個人覺得,隨著高/會考學生考試完畢及大專學生暑假來臨,加上上海世界博覽會的舉行,看到很多人多元化的
計劃及配搭乘坐鐵路前往中國其他城市,分享多了,資訊豐富了,這個是我(甚至其他版友)樂意看見的,而歐洲
火車更是bouns。
 樓主| 前KMB員工家屬 發表於 2010-6-15 01:51 | 顯示全部樓層
原帖由 pcckw 於 2010-6-15 01:09 發表

3.據聞也是有保安用途,列車乘務員隨時巡查前往及乘坐該臥舖區域的乘客是否持有臥舖卡,未能出示者不能
  進入或要求返回坐位區域。無論如何,向臥舖乘客車票換臥舖卡是中國鐵路的傳統(不過想問樓主Z46/Z47次
  全列是 ...

雖然我見不到是否全列卧鋪, 但我可以肯定答您不是, 因為在嘉興及杭州站,

都有乘客下車, 所以我相信該列車應該有少量硬座及軟座車

sea1986 發表於 2010-6-15 09:57 | 顯示全部樓層
我問列車員這列車由甚麼機車牽引

咁我相信冇乜邊個乘客會理呢啲野
搭車就搭車啦
問呢啲同搭車冇關係既嘢
係人都唔SO你啦啩
正如你搭巴士時會唔會問司機架車用咩引擎先得架?

我都真係幾佩服樓主可以問得出呢啲問題囉
希望果兩位列車人員唔好以為香港人原來係咁樣囉

評分

參與人數 1aPower -2 收起 理由
前KMB員工家屬 -2 搞事

查看全部評分

樓主| 前KMB員工家屬 發表於 2010-6-15 10:55 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2010-6-15 09:57 發表

咁我相信冇乜邊個乘客會理呢啲野
搭車就搭車啦
問呢啲同搭車冇關係既嘢
係人都唔SO你啦啩
正如你搭巴士時會唔會問司機架車用咩引擎先得架?

我都真係幾佩服樓主可以問得出呢啲問題囉
希望果兩位列車人員唔好以為 ...

您要搞事的, 請您去其他網站吧, 上得這個網的朋友, 大部份都是火車迷,

鐵路迷, 或者對火車有認識的人, 問這些問題有甚麼出奇呢?

本板近日好多大作, 而且討論氣氛十分和諧, 但您一句說話,

這些和諧的氣氛, 已經給您破壞了.

我可以敢講, 您在這個板有這些言論, 板友們會對您好反感.

最後, 請注意您的出文態度.

sea1986 發表於 2010-6-15 11:21 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2010-6-15 10:55 發表

您要搞事的, 請您去其他網站吧, 上得這個網的朋友, 大部份都是火車迷,

鐵路迷, 或者對火車有認識的人, 問這些問題有甚麼出奇呢?

本板近日好多大作, 而且討論氣氛十分和諧, 但您一句說話,

這些和諧的氣氛, 已經 ...

我唔認為我係度搞事
我只係以事論事
若然你認為我離題討論你呢篇文既話
麻煩請管理人員評論
而且我唔認為我態度有咩問題
請你保持冷靜對待我既回文
咁我講既說話係咪道理呢?
一般乘客又係咪真係會問呢啲嘢呢?
如果你認為你問既問題係屬於一般乘客需要知既資料
我無話好說
但我唔認為我既回文係搞事兼態度有問題
chiwai 發表於 2010-6-15 12:02 | 顯示全部樓層
原帖由 pcckw 於 2010-6-15 01:09 發表

全列是 ...

3. 呢張卡的用途,有朋友同我講過話係方便乘務員提番乘客響佢地買左的車票的下車站落車,避免佢地搭過站(訓過龍)或者買短程飛坐長途。
  不過可信性就不得而知啦
 樓主| 前KMB員工家屬 發表於 2010-6-15 12:13 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2010-6-15 11:21 發表

我唔認為我係度搞事
我只係以事論事
若然你認為我離題討論你呢篇文既話
麻煩請管理人員評論
而且我唔認為我態度有咩問題
請你保持冷靜對待我既回文
咁我講既說話係咪道理呢?
一般乘客又係咪真係會問呢啲嘢呢?
如果你 ...

這是鐵路討論區呀, 老兄, 鐵路迷問鐵路的問題, 有甚麼問題呢?

您試下去巴士迷討論區取笑巴士迷問巴士問題, 您看看有甚麼後果

講甚麼說話都要看場合.

列車員答我"這個跟乘客無關" 我只是覺得她的服務態差, 如果她答

我"對不起, 我不太清楚", 我覺得這樣無問題.

由您一開始回文, 您就針對我問列車員的問題, 是否想搞事, 是否想

取笑別人, 聰明人一看就知道. 我不想經常煩麻板務人員, 如有需要,

自己找吧.