hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 建築物機電裝置及設備 (A16) 顯徑邨顯陽樓的升降機已被雜
開啟左側

顯徑邨顯陽樓的升降機已被雜

sylvan 發表於 2010-6-16 19:45 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

講開力賤,我便想起疊恩庭那些被力賤雜了的kone. kone+力建,真係好...

p.s.我最近冇去過,有冇人知道現在那些lift的質素如何?

OtisLeung 發表於 2010-6-16 23:56 | 顯示全部樓層
原帖由 CHOWING 於 2010-6-16 15:20 發表

我自己都做電梯,都知力賤是點樣的公司.
個業主立案法團跟本亳無專業知識,
只要話佢地,隨時標上某政黨打手.
這班賤黨真係......

力賤雜廠開價一般是原廠的20-25%左右, 即使是全保計,
當然很容易打動到無知的客戶,
不過這亦未算雜廠中最賤價的, 某些劣雜廠開價可以更賤

顯徑村的升降機是原裝OTIS與Falconi的產品, 都是無齒輪直濕(無牙箱)DC機
唔係咁容易招呼的, 加上公屋的高使用量與居民一般也較"粗用"
祝佢地好運...........雜廠魔掌壞Lift是其次, 最緊要人命無事!
FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
sylvan 發表於 2010-6-17 13:08 | 顯示全部樓層
好彩我屋企那6部日立一直都係原廠...
OTIS401 發表於 2010-6-17 13:47 | 顯示全部樓層

原帖由 sylvan 於 2010-6-17 13:08 發表
好彩我屋企那6部日立一直都係原廠...

非原廠其實唔一定係壞事黎
有時還可能好過原廠
例如偉華中心的振明東芝,行機質素還好過原廠其士
旺角中心附近的冇力三菱,唔dun唔chok冇大問題

講到尾,其實都要睇機款同埋維修質素
例如四格藍連自己的機都整唔掂,更何況係雜機
力建最近唔知咩事由式微廠變做大雜廠,通常雜左既野都會做大翻新變做雜種機
雜完想搵番原廠都唔得...因為根本唔知原廠係邊個

OT:
家中的東芝都差點落入此雜廠手上,當時法團都幾奇怪下
竟要求力建把升降機更換為VVVF,再交回其士保養
換完之後,還是東芝來的嗎?如何給回原廠保養?

另外之後同左個電梯sales擺下料
得知原來家中的升降機當時翻新時,其士已經做左手腳
要轉其他廠保養並不是易事黎...
相信各廠都有在旗下的機做,因為防止流走
尤其是電腦機更容易,可以在programme中加入類似防雜程式的東西
所以轉手後頻頻壞機,有可能唔係雜廠唔識做,而係上手留下的手腳
hkaiw 發表於 2010-6-17 20:56 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-6-17 13:47 發表
力建最近唔知咩事由式微廠變做大雜廠

這間「蚊型雜廠」愈做愈大,可能是與恆柏被蒂森克虜柏收購有關,因為力健有些生意之前是由恆柏保養的電梯,之後被蒂森克虜柏接手,不久便落入力健手上了,可能是因為蒂森克虜柏接手後保費貴了,力健便「賤價搶機」,例如:新世界中心的行人隧道及崇光百貨範圍的迅達扶手梯及升降機(最近升降機已轉回原廠保養並在外面貼上新水牌,但是扶手梯好像仍由力健保養)。
喵...
CHOWING 發表於 2010-6-18 00:27 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-6-17 13:47 發表

非原廠其實唔一定係壞事黎
有時還可能好過原廠
例如偉華中心的振明東芝,行機質素還好過原廠其士
旺角中心附近的冇力三菱,唔dun唔chok冇大問題

講到尾,其實都要睇機款同埋維修質素
例如四格藍連自己的機都整唔掂,更何 ...

可能我見識不多,
執雜廠D爛攤子就不少.
衰過一鑊又一鑊.

另外,大廠依家要有<獨家>技術保護自己,
裝新機現時邊有錢執,只有蝕本.
唯有將保費幫保下.
OtisLeung 發表於 2010-6-18 13:15 | 顯示全部樓層

原帖由 CHOWING 於 2010-6-18 00:27 發表

可能我見識不多,
執雜廠D爛攤子就不少.
衰過一鑊又一鑊.

另外,大廠依家要有技術保護自己,
裝新機現時邊有錢執,只有蝕本.
唯有將保費幫保下.

有些原廠的部份已雜"執位"客戶想轉回原廠,
但原廠計過條數, 耐唔耐賺到的"救駕"費用, 提供零件的費用竟然比原廠維修保養費用還"有肉食"
因而有些已雜到唔知似乜, 或雜唔掂的地方, 原廠可以拒絕接回,
而一但真的轉回原廠, 原廠往往又會向有關客戶先收取一筆"救機"費用,
例如某歐洲牌子大廠只去"視察, 拍照"已經收$1000先

不過有些客戶(包括大集團大地產商)往往找原廠執好後又縮皮雜過, 這更可恥呢
FIAM巨型貨機51MU0898 / U0988
哥本哈根 發表於 2010-6-18 22:49 | 顯示全部樓層
原帖由 OtisLeung 於 2010-6-18 13:15 發表

有些原廠的部份已雜"執位"客戶想轉回原廠,
但原廠計過條數, 耐唔耐賺到的"救駕"費用, 提供零件的費用竟然比原廠維修保養費用還"有肉食"
因而有些已雜到唔知似乜, 或雜唔掂的地方, 原廠可以拒絕接回,
而一但真的 ...

港島,港燈各區的電站就是一個例子,返來,幫佢執好晒,又雜過,最離譜就是同一間雜廠!
luckystar2007 發表於 2010-6-19 18:26 | 顯示全部樓層
原帖由 哥本哈根 於 2010-6-18 22:49 發表

港島,港燈各區的電站就是一個例子,返來,幫佢執好晒,又雜過,最離譜就是同一間雜廠!

雜邊間廠?
OTIS401 發表於 2010-6-19 18:31 | 顯示全部樓層

原帖由 luckystar2007 於 2010-6-19 18:26 發表

雜邊間廠?

亂慶...
據聞每部機幾百蚊,正常既通常都要成幾千
原因...可能係部機成年都只係行幾次

原帖由 OtisLeung 於 2010-6-16 23:56 發表

力賤雜廠開價一般是原廠的20-25%左右, 即使是全保計,
當然很容易打動到無知的客戶,
不過這亦未算雜廠中最賤價的, 某些劣雜廠開價可以更賤

俾個參考
屋苑有29部升降機
力建每月2120
原廠每月2160
其實原廠都唔係貴得好多...不過只係個別例子黎