hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東鐵線貨運列車的最新消息, 短期內仍會出現 ...
開啟左側

東鐵線貨運列車的最新消息, 短期內仍會出現

前KMB員工家屬 發表於 2010-6-16 00:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今天(6月15日)總共有3班北上的貨卡

1. 早上的郵政車VF05, 已經是最後一班, 到達羅湖後, 隨即拖上深圳

然後單機返回羅湖貨場, 歷史任務完成了.

2. 下午3:32加開的VF51, 61單機+8個車卡(全部都載有貨櫃)

據聞這班車原先是配合告別儀式才加開, 但不知道甚麼原因,

儀式最終沒有舉行, 但列車就如常開出

3. 晚上大約9:45, 還有一班VF31, 58單機(如果沒看錯)+13個車卡

夜晚22:30所見, 羅湖貨場合共有21個貨運車廂, 會在羅湖貨場安排下,

把吉車回送至深圳北. 而紅磡貨場內, 仍有少量貨運車卡未回送, 按照

原定計劃, 應該會在6月30日前全部完成, 即是在這兩星期內, 貨運列車

仍有機會出動, 見不見到就要睇下大家好不好運了. 而郵件中心旁的路軌,

今晚已經再見不到郵政車的踪影了.
板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
raden_hsk 發表於 2010-6-16 08:55 | 顯示全部樓層
感謝師兄嘅資料!
dennis-ying 發表於 2010-6-16 09:19 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2010-6-16 00:20 發表

1. 早上的郵政車VF05, 已經是最後一班, 到達羅湖後, 隨即拖上深圳

2. 下午3:32加開的VF51, 61單機+8個車卡(全部都載有貨櫃)

...

急!
係15號定16號?
今日係16號,
但你好似講返15號的野,
咁叫人點好?

評分

參與人數 3aPower -8 收起 理由
091320906 -3 冇禮貌而且樓主已經寫到明15號 ...
Quanta -2 明知故問,人地講到明6月15日
前KMB員工家屬 -3 用詞不當, 不禮貌

查看全部評分

Wright---AVW16 發表於 2010-6-16 09:30 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

樓主貼文時間只剛踏入6月16日20分鐘,更何況所有交通工具在0000過後仍會當作是上一天的服務,所以樓主以「今天」借代6月15日並非大問題
dennis-ying 發表於 2010-6-16 09:42 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2010-6-16 09:30 發表
樓主貼文時間只剛踏入6月16日20分鐘,更何況所有交通工具在0000過後仍會當作是上一天的服務,所以樓主以「今天」借代6月15日並非大問題

佢係零晨先講,
玩野咩?
佢講左同冇講有咩分別?
(分分鐘樓主講的野有冇錯都冇知=.=)

評分

參與人數 3aPower -7 收起 理由
091320906 -2 禮貌在哪?
neosan -3 無禮貌
gn3509 -2 無禮貌,人地唔係老奉要比資料你的 ...

查看全部評分

樓主| 前KMB員工家屬 發表於 2010-6-16 11:06 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis-ying 於 2010-6-16 09:42 發表

佢係零晨先講,
玩野咩?
佢講左同冇講有咩分別?

請您禮貌回應, 我在第一行已經寫清楚, 是6月15日的資料

我要翻工的, 不是24小時可以坐在電腦前的把資料上載上網

我同大家講, 6月15日有3班車北上, 想向大家回顧貨運列車

最後一天的營運情況, 官方文件曾經講過6月16日開始停運

而6月30日前會將空車回送返深圳
1081 發表於 2010-6-16 11:30 | 顯示全部樓層

原帖由 dennis-ying 於 2010-6-16 09:42 發表

佢係零晨先講,
玩野咩?
佢講左同冇講有咩分別?

人家也是用工餘時間盡力提供資料,報導完之後竟然遭閣下評定為「玩野」,不知閣下是甚麼心態呢 ?

請尊重一下分享資訊的板友,這些網絡禮儀相信不難做到吧
 樓主| 前KMB員工家屬 發表於 2010-6-16 12:17 | 顯示全部樓層
原帖由 1081 於 2010-6-16 11:30 發表

人家也是用工餘時間盡力提供資料,報導完之後竟然遭閣下評定為「玩野」,不知閣下是甚麼心態呢 ?

請尊重一下分享資訊的板友,這些網絡禮儀相信不難做到吧 ...

算吧啦, 我大人不記小人過, 其實好多朋友都有PM私底下問我

查詢貨運列車時間表, 只要有禮貌, 沒惡意的, 我都願意向他們提供資料

拍照完會, 更會PM多謝我, 昨天臨時加開的VF51, 我也有通知個別朋友

去拍照, 消息準不準確, 曾經與我交過手的板友一定好清楚. 無謂為了

這些閒言閒語而不高興, 他用詞不當, 無禮貌, 態度差等問題, 自然會有

板務人員會處理, 無需我們板友們去操心
93A_S3_6:30am 發表於 2010-6-16 12:24 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2010-6-16 00:20 發表

...

你想講VF31?

竟然開VF31,十年唔見一次,難得
另請問6月16日有冇開VF08?
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
 樓主| 前KMB員工家屬 發表於 2010-6-16 12:32 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2010-6-16 12:24 發表

你想講VF31?

竟然開VF31,十年唔見一次,難得
另請問6月16日有冇開VF08?

VF51是昨天加開的, 平時是沒有的

VF31是另一車次, 個path其實一直存在, 只是不是晚晚開, 但5,6月差不多

晚晚都有, 除了VF31外,其實還有幾個不常見的path, 例如羅湖貨場往沙田,

然後再去火炭的貨列, 不過在4月18日開始已經取消了. 昨天聽柴油車司機

講郵政車應該已經無了, 昨晚23:00後我專程去看看郵件中心旁的軌道, 已經

再沒有郵政車的踪影