hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大家既碌車王推介
開啟左側

[經歷分享/報告] 大家既碌車王推介

102p 發表於 2010-6-17 11:59 | 顯示全部樓層

1.九巴118某位ate(6月)司機,
   最鍾意係綠燈前幾廿米減速(不論剛轉的綠燈),東廊全程不過50km/h(架車無乜人),以後見到佢一定等下班。
2.城巴102尾車某司機,果程車俾2架AVBW,1架AVBE過咗,由美孚→筲箕灣用咗90min,搞到SKW站長要揾77拉車。
12A 發表於 2010-6-17 12:32 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2010-6-16 23:45 發表
講開33A,兩三年前既慢到嘔經歷,車牌好似又係呢個
當時係平日四點幾,已經比班次表上既時間等多五分鐘先有車,呢樣野接受到,上車後就發覺中招,全程慢駛、唔爬頭、超慢速度轉彎(接近"分分中學神快過佢"),去到美孚部車已經頂晒閘,仲比後車ATR過埋(呢個時候我打左去投訴,以為司機玩野特登開咁慢),上左葵涌道係好左少少,不過司機無端端跟前面架屯門車行,結果上左荃灣路,仲要發現行錯路後就停低部車...(到我後一排既女仕打去投訴,要求九巴派人教司機點行呢條線,而樓下就粗口滿場飛),最後司機決定直接去沙咀道(即葵涌道荔景邨-大窩口邨富安樓全部飛晒),大窩口工廈落左全車七八成客,相信當中大部份都係轉返車返屋企。後車最後比我搭既S3BL慢十分鐘就返到,後車司機對於我地部車早過佢到總站,應該會呆晒,而呢班車因為行錯路而趕及於正常時間返到總站,所以照返原線出九龍,全程既非公路路段,只有行沙咀道時叫做比較正常...hkitalk.net" `% u' x1 Y, V0 D1 M

而從行錯路,本人瞭解到唔爬頭相信係係搵33A既分站,而本人亦不應該投訴,因為司機跟本連路都唔熟,而唔係有心玩野...
*本人同部份客一齊免費原車返返去葵芳 ...

當年陸師傅仲係70...係咪某位被人拍片上來討論的師傅

講起唔識路, 星期日我係大圍等車, 等左三個字都無車
但一來就打孖兩部, 前車頂閘, 我上後車
一上車就問師傅發生什麼事, 師傅話唔關燈位事
話前車師傅係來自其他線, 好耐無行呢條線...
不過後車都好野, 由我上車到落車, 後車都跟貼前車
全程無爬頭, 無人落車都照排隊入站
唔知係咪要提前車師傅行走路線

我明白九巴會安排師傅在假期行其他路線, 但如果係唔熟路的話
事前係咪應該有指示教佢地點行
亦應該善用內部的教學影片, 等師傅事前對路線都大約有點認識

九巴十六 與你在 GA5505 相見
bluemoon 發表於 2010-6-17 12:50 | 顯示全部樓層
av220 發表於 2010-6-17 13:41 | 顯示全部樓層

碌車11 都大把...........
去到康莊道橋底, 例牌係行最慢的中線, 左右d 車都cut 晒入黎........
架93K 由最左CUT 到最右再CUT 返最左都快過佢.........(<=事實上係咁樣最快, 雖然CUT 好多次)
而同時有架14 行最慢線, 又快過我架11...........(<=第二快)
7340 發表於 2010-6-17 14:24 | 顯示全部樓層
70K
不得不提GJ8306夜更馮師傅
同埋FN7122早更李師傅
這樣遺憾或者更完美
nicc12hn 發表於 2010-6-17 14:39 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

106那是不是ate256?
我坐過106ate掛牌,6

DK5416 發表於 2010-6-17 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 av220 於 2010-6-17 13:41 發表
碌車11 都大把...........
去到康莊道橋底, 例牌係行最慢的中線, 左右d 車都cut 晒入黎........
架93K 由最左CUT 到最右再CUT 返最左都快過佢.........(

個司機係咪姓林架?
如果係,真係恭喜晒,由渣3N,吉都,吉蘭到渣金巴都係咁
ckayiu531 發表於 2010-6-17 23:58 | 顯示全部樓層
原帖由 bluemoon 於 2010-6-17 12:50 發表
48X既黃治X[以前好似渣40的]
見到呢個車長我通常都唔上車
佢又係全程慢慢行,比一比油就由架車慢慢碌,到咁上下又再比一下油咁
之前試過趕時間搭中呢位車長既車,真係人都顛.
除左呢位,48x全線既車長其實都幾肯去,特 ...

講開48X, 其實蛇廠仲有個陳X和碌碌地, 見到又係會等下班, 好多時見後車拖佢番禾輋(主要)/灣景
an_hr_son 發表於 2010-6-18 01:48 | 顯示全部樓層
AD18 發表於 2010-6-18 02:58 | 顯示全部樓層

原帖由 7340 於 2010-6-17 14:24 發表
70K
不得不提GJ8306夜更馮師傅
同埋FN7122早更李師傅

日頭 70K 大把時間行 , 就算朱古力碌碌下唔係碌到過晒鐘就得架啦
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多