hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 長沙灣(永隆街) >> 機場T1 (帶大行李) ...
開啟左側

長沙灣(永隆街) >> 機場T1 (帶大行李)

hon_son_wilson 發表於 2010-6-19 22:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如由長沙灣(永隆街)單程前往機場,攜帶大型行李,09:00時前要抵達T1。
[Q1] 早上A21,E21,S1會否因為有太多早班機旅客而滿座要企位,或無足夠行李架呢?
[Q2] 早上A21,E21,S1會否因為有太多機場後勤員工上班而增加車程時間,或需企位呢?
[Q3] 除S1外,由東涌往機場T1,坐S64可取嗎? S64車程時間/客量/行李量如何?
[Q4] 早上8時左右港鐵往荃灣/東涌,會否擠逼?
[Q5] 如車程盡可能要直接且價格合理,大家認為應以下哪種方法最適合呢?
(雖然已考慮過各種方法,但未能決定哪個好,請大家幫忙)

方法1: 07:30出發 乘E21 長沙灣遊樂場>>機場T1;車費$14.00;需時~65分鐘(+步行5分鐘=70分鐘)
<個人意見> 上落車接近始發/目的地,不需轉車,有座位,車費最便宜,但車程長

方法2: 07:45出發 乘A21 南昌站/富昌村>>機場T1;車費$33.00;需時~40分鐘(+步行20分鐘=60分鐘)
<個人意見> 上車遠離始發點,需步行20分鐘前往南昌站(或坐702往南昌站),車費貴(一次無所謂),惟最直接最快

方法3: 07:40出發 港鐵 長沙灣>>東涌 轉乘S1 東涌>>機場T1;車費~$15.10;需時~55分鐘(+步行10分鐘=65分鐘)
<個人意見> 中途需轉2次車,港鐵不會有座位,攜帶行李上落麻煩,S1班次密,滿座/滿行李架可等下一班

[Q6] 有沒有其他更適合的方法呢? (e.g. 港鐵轉E32/A31 ... 的士除外)
s3n370 發表於 2010-6-19 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2010-6-19 22:13 發表
[Q4] 早上8時左右港鐵往荃灣/東涌,會否擠逼?

兩程車雖然未必有位坐,但唔會逼。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
dongfeng 發表於 2010-6-19 23:40 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

Q6. 港鐵轉機場快綫(在青衣站轉),全程$60。
에이핑크 대박!
 樓主| hon_son_wilson 發表於 2010-6-20 00:19 | 顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

時間的確省了不少,只消~45分鐘車程,
但卻要在青衣站走上走落,而且要$60,
比起A21,轉機鐵很不划算。
da370 發表於 2010-6-20 01:26 | 顯示全部樓層
請問有幾多件行李?
唔好諗A21啦,永隆街行出去富昌邨非常遠,由其係帶住大件行李
E21 或者 東涌轉S1,會比較舒服
dongfeng 發表於 2010-6-20 02:22 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

既然你已經在Q5列出步行至深旺道乘A21,步程遠比在青衣站轉機場快綫長,而且在青衣站轉車,無需日曬雨淋,又有升降機方便你携帶大型行李。而你又要趕時間,要在0900前到T1,為何你仍要執著那$27車費差價(Cityflyer A21 Vs MTR + AEL),寧願辛苦地拿著大型行李步行至深旺道,而不考慮港鐵加機場快綫呢?
에이핑크 대박!
AVD1 發表於 2010-6-20 10:44 | 顯示全部樓層

原帖由 dongfeng 於 2010-6-20 02:22 發表
既然你已經在Q5列出步行至深旺道乘A21,步程遠比在青衣站轉機場快綫長,而且在青衣站轉車,無需日曬雨淋,又有升降機方便你携帶大型行李。而你又要趕時間,要在0900前到T1,為何你仍要執著那$27車費差價(Cityflyer A21 Vs MTR +  ...
講真, 你又唔係去機場
根本個 $ 27 就係抵比 (你成日去機場又唔係咁計啦) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
JN6854 發表於 2010-6-20 11:16 | 顯示全部樓層
個人同意以下路線
荃灣線(長沙灣→荔景)、東涌線(荔景→青衣)、機場快線(青衣→機場)
唯一顧慮係miss 一班機場快線要呆等12分鐘
(港鐵報出0黎連轉車約31分鐘 計埋步行速度減慢同呆等落去 全段港鐵最長48分鐘左右)
繁忙時間會提供密一倍0既香港─青衣班次(4分鐘一班)
同埋東涌站行去巴士站+S1,S64搭lift上登機大堂0既時間其實同你轉機鐵唔會爭好多
呢0的錢 花得值0既 (我屋企人去旅行直頭買機場快線來回票)

如果係一至五的話 荃灣線同東涌線都會人多 但係要上車就唔會太困難
星期六因為唔少人「五天工作」車廂會無咁擠迫
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
peterkwan 發表於 2010-6-20 11:30 | 顯示全部樓層
Q2: E21 雖然會o係青衣都有不少返工捧場客, 但對車程影響輕微.

Q3: 不建議搭 S64, 因為 S64 o係後勤區太兜, 差不多半小時先由東涌地鐵站
去到機場.

Q5: 方法一: 如果平日既話, 呢個時段既 E21 通常會係派一班 E車+ 一班 Flyer
(前後車相距不足 10 分鐘), 亦唔會話無位坐, 所以唔洗擔心行李架唔夠問題.

樓主| hon_son_wilson 發表於 2010-6-20 12:38 | 顯示全部樓層

原帖由 da370 於 2010-6-20 01:26 發表
請問有幾多件行李?

一件大行李,唔算多。

原帖由 dongfeng 於 2010-6-20 02:22 發表
既然你已經在Q5列出步行至深旺道乘A21,步程遠比在青衣站轉機場快綫長,而且在青衣站轉車,無需日曬雨淋,又有升降機方便你携帶大型行李。而你又要趕時間,要在0900前到T1,為何你仍要執著那$27車費差價(Cityflyer A21 Vs MTR +  ...
原帖由 AVD1 於 2010-6-20 10:44 發表
講真, 你又唔係去機場
根本個 $ 27 就係抵比 (你成日去機場又唔係咁計啦) ~

其實時間只係其次,我係怕朝早入機場人多,無位放行李而已。
當然,如果時間短而價錢唔離譜,都可以諗下。
青衣站的確比露天行20mins舒服,不過 . . .
$60--45分鐘 Vs $33--55分鐘 Vs $15--60分鐘 Vs $14--70分鐘
咁比較,機場快綫都唔見得好抵。當然,一次半次都可以豪俾佢o既。

原帖由 da370 於 2010-6-20 01:26 發表
E21 或者 東涌轉S1,會比較舒服
原帖由 JN6854 於 2010-6-20 11:16 發表
如果係一至五的話 荃灣線同東涌線都會人多 但係要上車就唔會太困難
星期六因為唔少人「五天工作」車廂會無咁擠迫
原帖由 peterkwan 於 2010-6-20 11:30 發表
Q5: 方法一: 如果平日既話, 呢個時段既 E21 通常會係派一班 E車+ 一班 Flyer
(前後車相距不足 10 分鐘), 亦唔會話無位坐, 所以唔洗擔心行李架唔夠問題.

咁就放心d。
其實我都係想"搬得少,行得快,比得平",
如果E21會派一班 E車+一班 Flyer咁行,咁就揀一程E21搞掂啦。
不過,價錢相若的前提下,MTR>>S1時間上又吸引d。
另問S1的派車/行李量如何? (我唔怕企S1,最怕無位放件大行李)