hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 問路 - 理工大學往尖沙咀柏麗大道附近 (已解決) ...
開啟左側

問路 - 理工大學往尖沙咀柏麗大道附近 (已解決)

12A 發表於 2010-6-24 13:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

出發日期 : 明日中午
考慮緊坐車, 但有無平少少的選擇
行路的話會否很遠

確實位置...
理工大學, 係近康宏廣場那面 (鍾士元樓)
柏麗大道附近, 我係想去天地圖書尖沙咀店, 那是在文遜大廈 (彌敦道72號)

先謝

九巴十六 與你在 GA5505 相見
JX9097 發表於 2010-6-24 14:36 | 顯示全部樓層
遠唔遠就見仁見智啦...
個人覺得距離可接受(步行時間大約十五至二十分鐘)
不過要注意就係夏天比較熱,可能會比較辛苦

行的話可以經歷史博物館/科學館出漆咸道南
行到去金馬倫道就穿過去彌敦道
到咗彌敦道一轉左就會見到文遜大廈
(注意. 天地圖書位於商場之上,要經由扶手電梯/lift上)

搭車的話,其實講真,唔太建議
因為又要行去巴士站,等完車兜個大圈
落咗車都係要再行番去
搭巴士可選擇26(收費$5.8,已經係最平)
上車地點係尖東總站,落車地點係消防道
落咗車之後橫過彌敦道,左手邊就係文遜大廈
BUSFANS 發表於 2010-6-24 17:11 | 顯示全部樓層
-DEL-

thomas_tang01 發表於 2010-6-25 09:59 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

收費$5.8 我不如搭港鐵,樓主係學生的話仲平,
雖然紅磡去尖東係一個站,之間仲有行好遠先去到尖沙咀站 A 出口,
但在地底行有冷氣唔拍會好熱,又唔係貴,成人 $3.8/學生 $1.7~

回樓主
如果樓主係想行去,又怕熱想有冷氣涼,

由 A Core(鍾士元樓) 行去 D Core 出過天橋,
跟住行向尖東方向行到盡頭落橋就係港晶中心再直行,
(沿路都好寬闊,唔洗同人迫,仲有好多小食同飲品賣~ )

直行之後靠左穿過百週年紀念公園去到麼地道,
(如果今日都係吹西至南風,呢度開始會好涼爽)

沿麼地道去港鐵尖東站 P 出口入隧道,
(呢度開始有冷氣)

在隧道內直行就係尖沙咀站,
入到尖沙咀站你轉右,行到站尾咁滯向左 U-turn 就係 A2 出口,一出就係文遜大廈了~

希望你找到 A2 出口啦,我第一次去都真係幾難搵佢~

唔知咁遲先回覆幫唔幫到樓主呢?

附上港鐵尖東站街道圖:http://www.mtr.com.hk/jplanner/images/maps/ets.pdf

cong 發表於 2010-6-25 15:24 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2010-6-25 17:19 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2010-6-25 15:24 發表
有架平 d 既綠小 7, 分段 $4.5, 上車地點係 5 仔去尖碼個站, 坐到加拿芬道落車

不過等得車黎可能行到 lu~

綠小7真係諗都唔好諗...
與其喺條街度曬,不如行過去冇咁嬲
 樓主| 12A 發表於 2010-6-26 22:10 | 顯示全部樓層

原帖由 thomas_tang01 於 2010-6-25 09:59 發表
收費$5.8 我不如搭港鐵,樓主係學生的話仲平,
雖然紅磡去尖東係一個站,之得仲有行好遠先去到尖沙咀站 A 出口,
但在地底行有冷氣唔拍會好熱,又唔係貴,成人 $3.8/學生 $1.7~

回樓主
如果樓主係想行去,又怕熱想有冷氣涼,

由 A  ...

最後坐左港鐵去...
就係學你方法行
不過A2出口出時差d行錯路, 行左入內街
但最後都到目的地
九巴十六 與你在 GA5505 相見