hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [相片分享]大學站舊照
開啟左側

[相片分享]大學站舊照

樓主| DIH 發表於 2010-7-1 22:43 | 顯示全部樓層

舊相我就冇,新舊對比就得:

「駅舎」今貌

A出口樓梯及唔知做乜的斷橋

加送
railfan 發表於 2010-7-14 10:30 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-7-1 22:43 發表

「駅舎」今貌

加送

這張相我真的想知道確實位置在哪裡(我大概記得說明是寫火炭),我想跑到同一個位置再拍一張相,來個新舊對比。
 樓主| DIH 發表於 2010-7-14 12:56 | 顯示全部樓層
原帖由 railfan 於 2010-7-14 10:30 發表

這張相我真的想知道確實位置在哪裡(我大概記得說明是寫火炭),我想跑到同一個位置再拍一張相,來個新舊對比。

如果說明沒錯旳話,應該大約是火炭貨場,火炭一段只有該處不是山邊。
小屋前面好似有條橋的地方便是火炭河,旁邊的馬路/行人路都是有條橋。

但係,相中同獅子山距離好近(相中背景最高的山,山形已用Google Maps街景驗證),
如果由火炭望向獅子山,一定會見到圓洲角風水山(一座分開的島)在視線中間,但相中看不到。
我推斷該處其實係上禾輋村,列車剛由沙田站向北開出,相中的山勢似是曾大屋後的山。
若推斷正確的話,曾大屋在短卡和長卡交界位上方;右邊較遠的就是新翠與秦石間的小山。
現在沙田鄉事會路橋底,都有一條小河,有一小段露天,鐵路都有一條小橋。
而且在火炭,大埔公路過火炭河的位置離鐵路較遠,不符相中車路橋的距離;
又,在火炭過河前係山邊,但圖中河的左右都是平地。噢,看到車尾旁邊有分岔軌嗎?

港鐵出錯caption都唔係第一次,不過亦不排除係提供者記憶有誤,無心之失,我不打算討伐。

mckhgc 發表於 2010-7-14 22:27 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2010-7-1 22:43 發表

條斷橋好似係多年前,中大打算起一條捷徑直插大學站1號月台(定月台同A出口間既斜路?),但起到一半,先知九鐵唔肯配合改建車站,結果就咁爛尾。

話時話,有關大學站,有幾點真係想講講:

1.條斜路真係好肉酸,尤其側面既「牆」,港鐵接管咁耐,都好似完全無意執下佢咁

2.一個講到爛既老問題,好大部份月台無蓋,港鐵又係完全無意改善
(綜觀以上兩點,可見大學站真係最簡陋既港鐵站)

3.月台北端,即1號月台車頭、2號月台車尾位置,能否/應否增設出入口呢?o個D下行中大校巴,經常o係近呢個位置,即約方樹泉樓對面,就要人落車,要呢度行去A出口,都要好一段時間,在此位置加設出入口,除可方便一落校巴即入站外,亦有助把乘客分流至東鐵線南行車尾,平衡南行列車的乘客分佈(東鐵線南行,羅湖/落馬洲至大學各站,除大埔墟及羅湖,其餘各站月台,車尾位置均欠電/樓梯,而羅湖站既設計,亦將乘客引到約第9、10卡位置,第11、12卡較少人問津,引致列車經常頭重尾輕,如果係落馬洲開出班次,情況更甚)
Oliver_ME16 發表於 2010-7-15 12:57 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-6-26 14:15 發表

看來現在C出口自己有閘機、客務中心、櫃員機,就是繼承自當年的「駅舍」。

但大學有一段好長時間都係冇C出口嫁喎
我...
 樓主| DIH 發表於 2010-7-15 13:42 | 顯示全部樓層
原帖由 Oliver_ME16 於 2010-7-15 12:57 發表

但大學有一段好長時間都係冇C出口嫁喎

不知你所說的是此出口係好近期先啟用,定係話「C出口」呢個名好耐都冇出現呢?

出口編號係合併後港鐵做的好事,
但我2004年入學時已經有這個出口(北行月台上出入閘、有自己的櫃員機、客務中心)。
因為這個出口附屬的建築物,與大學站主大堂互不連通,
又剛好被我發現在舊相中同樣位置有一個建築物(「駅舎」),所以我就話C出口即係當年的駅舎。

至於這個建築物在十幾廿年前係咩樣、幾時翻新,我就唔知喇。

另回到#14:
斜路旁石牆,應該同#1圖中所見鐵路旁的基堤是同一件物體,我寧願佢唔好搞。
我都贊成最好在月台北端加設出入口,但大學站未來可能有變數,例如會否以白石角設新站取代大學站,
在中大發展計劃中見過,有設計圖模擬白石角有新的中大校內交通交匯處,也有可能現已沒有相關計劃。
如果係咁,以港鐵作風一定唔會起,兼且開動人肉錄音機話已經有足夠設施出入車站。

railfan 發表於 2010-7-16 01:20 | 顯示全部樓層

原帖由 mckhgc 於 2010-7-14 22:27 發表

條斷橋好似係多年前,中大打算起一條捷徑直插大學站1號月台(定月台同A出口間既斜路?),但起到一半,先知九鐵唔肯配合改建車站,結果就咁爛尾。

話時話,有關大學站,有幾點真係想講講:

1.條斜路真係好肉酸,尤其側面既「牆」,港鐵 ...

時易勢易
想當年仍為馬料水車站,被喻為當時採用較先進的主樓設計,相比其他英段車站(尖沙咀總站不計)是獨當一面的。
想不到今時今日卻被視為最簡陋的東鐵線車站。
railfan 發表於 2010-7-16 01:24 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-7-14 12:56 發表

如果說明沒錯旳話,應該大約是火炭貨場,火炭一段只有該處不是山邊。
小屋前面好似有條橋的地方便是火炭河,旁邊的馬路/行人路都是有條橋。

但係,相中同獅子山距離好近(相中背景最高的山,山形已用Google Maps街景驗證),
如果由 ...

如果圖中火車行經的橋是火炭河的話,那麼右方就應該是山邊斜坡才是吧…不致這麼開揚的吧
Oliver_ME16 發表於 2010-7-16 04:10 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-7-15 13:42 發表

不知你所說的是此出口係好近期先啟用,定係話「C出口」呢個名好耐都冇出現呢?

sorry,我講得唔好,
我係想講呢個C出口係電器化左好耐之後先起既,
以前大學站唯一一個大堂係向近吐露港一邊

要去中大係要過一條隧道

我...
 樓主| DIH 發表於 2010-7-16 09:36 | 顯示全部樓層

#18:
經過反覆思量後,我99%肯定拍攝地點是上禾輋村,而不是圖下所寫的火炭村。
如果想拍同一角度照片的話,應該去上禾輋村,但該段鐵路現已被隔音屏障阻擋。

連結往Google Maps

這個位置大概就是圖中有小屋的田。沙田鄉事會路橋下有條小河,排頭坑。

#19:
依你所言,則現在的C出口未必是由#1的白色駅舎(正規中文應為站房)直接演變而來?
那麼,我也不排除該白色駅舎後來被拆,過多一段時間後才在相似的位置建成現在的C出口結構。
因為基堤在站房處突了出來,建新出口的時候應該會物盡其用,所以地點一樣,但兩者不是一脈相承,這也有可能。