hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 萬里《2011香港大地圖》經已出版
開啟左側

萬里《2011香港大地圖》經已出版

KZ1103 發表於 2010-6-27 01:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

大部份書局應該26/6已經有貨

略略睇過內容,今次有埋十八區各區統計資料

本身我對萬里出D地圖都無乜好感...
今年呢本最令我反感的是,頁邊角位全部清一色藍色
唔用顏色分港九新界,各地區目錄頁又唔係響第一頁就查到果種
結果我要先搵目錄頁查我要睇果區,再揭去後面,響十幾頁內細搵我要搵的地方

只可以講今年做得幾差...完全無晒地圖應有的方便
UCR683 發表於 2010-6-28 12:35 | 顯示全部樓層
如果要買地圖集的話,倒不如買通用或地政總署出的地圖集更為實際。
Hopuco 發表於 2010-6-28 19:49 | 顯示全部樓層
個人覺得如果去D唔熟既地方探索,
通用既街道地方指南&乘車地圖比較適合。 (我唔係通用打手呀 )
但地政總署出既地圖既準確度會高一D。
至於萬里、地X王…感覺總係怪怪地

另外,有時見一D中學用地圖集會有D土地利用、1月7月氣溫等等…
我覺得呢D資料都幾實用,如果街道圖可以包埋呢D資料就好啦
waman 發表於 2010-6-28 20:45 | 顯示全部樓層

這本地圖唔係好得,在編纂上有點大意:
輕鐵路綫圖用上了2009年8月16日前的版本,
即圖內並無柯士甸尖東紅磡站;
那收費表還未更新。
KMB-ATE1 發表於 2010-6-29 17:07 | 顯示全部樓層
原帖由 Hopuco 於 28/6/2010 19:49 發表
通用既街道地方指南&乘車地圖比較適合。 (我唔係通用打手呀 )

另外,有時見一D中學用地圖集會有D土地利 ...

政府地圖係準,不過D公共交通資料就錯漏百出
KXEnviro | @KX675
ricky619 發表於 2010-7-2 10:43 | 顯示全部樓層
我都揭過呢本2011香港大地圖, 發覺今年全部地圖只有兩個比例,
市區大比例, 市郊就細比例, 而且每頁範圍都對正另一頁,
在索引圖見到係整整齊齊的方格陣 (好似政府的測量圖劃分),
變左有好多頁裡面大部份係山, 其他內容就細細粒.
nwfb1601 發表於 2010-7-8 19:58 | 顯示全部樓層

原帖由 Hopuco 於 2010-6-28 19:49 發表

講開政府地圖,我自己真係好鍾意睇佢0既測量用地圖(例如街道命名圖
),0個D 真係仔細到無論,甚至於連邊度有街燈柱,邊度有街喉都畫埋

所以之前地政總署出0既 map.hk 對我0黎講,簡直係一大恩賜......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
nickk 發表於 2010-7-8 22:37 | 顯示全部樓層
原帖由 Hopuco 於 2010-6-28 19:49 發表

另外,有時見一D中學用地圖集會有D土地利 ...
但係做運輸既,地圖王係最好用,最少大廈門牌號碼名夠齊夠清楚,唔似得通用咁一條街得一座大廈名...
nwfb1601 發表於 2010-7-9 23:25 | 顯示全部樓層
原帖由 nickk 於 2010-7-8 22:37 發表

但係做運輸既,地圖王係最好用,最少大廈門牌號碼名夠齊夠清楚,唔似得通用咁一條街得一座大廈名...

仲有停車場資料都係,地圖王0個 D 易睇之餘(每一
頁都有區內停車場資料),D 資料仲要好詳盡。

至於通用,就算係駕駛圖都無佢咁詳細。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
WM 發表於 2010-7-10 03:21 | 顯示全部樓層

我曾經試用過幾間機構出版既地圖(萬里街道圖/香港大地圖,地圖王/迷你地圖王,終極地圖,香港街)
都可以就呢幾隻地圖既試用效果黎做個比較

首先,簡單以優劣黎比較: (較好-----較差)
地圖王/迷你地圖王>香港街>萬里街道圖/香港大地圖>終極地圖

跟住就詳細分析佢地既優劣之處:
地圖王/迷你地圖王(壹本便利有限公司出版)
優點:
1.建築物分類清晰(住宅->啡黃色/商廈->紫藍色/工廈->紅色)
2.於每版清楚列出交通及有用資料
3.於其中多頁加入「呢區知多d」特別資訊
4.地圖王中每版均列有馬路禁區分佈
5.於每版列出油站分佈及所屬油站標示
6.於每版清楚列出郊遊徑,文物徑走線
7.於地圖較後位置列有該年推介好玩地點及所需費用
8.列有部分轉乘優惠資料
9.於每版列出較著名食肆位置
缺點:
1.高度分佈單以顏色表示而缺乏等高線

香港街(地政總署測繪處出版)
優點:
1.每版均附有高空鳥瞰圖片,並附有圖例
2.高度分佈以等高線表示
3.印有地圖銷售處資料
4.每年出版地圖既主題都唔同(以2004年為例:當年以植物為主題,就於每頁繪製圖中列有某種植物圖片及位置)
5.列有郊區名勝圖片及位置
6.於地圖較後位置印有香港簡介
7.地圖格網劃分較為仔細
8.於地圖較後位置列有領事館及專員公署資料
缺點:
1.建築物僅以單色表示(紫藍色)
2.高架道路易與普通道路混淆(同為橙色)

萬里街道圖/香港大地圖(萬里機構出版)
優點:
1.街道圖附送電子地圖光碟
2.高度分佈以等高線表示
3.於每版列出較著名食肆位置
4.將交通資料另載於一本小冊子中,方便攜帶
5.印有地下鐵路地底部分大概走線
缺點:
1.建築物僅以單色表示(粉紅色/橙色)
2.過於急進(只係過左半年就已經推出下年地圖,唔少基建尚未有定案)
3.繪圖技術未夠仔細,有細微位置同現實有偏差
4.猜測未完成道路走線有偏差

終極地圖(四海文化集團有限公司出版)
優點:
1.建築物分類頗為清晰(住宅->黃色/工商->藍色)
2.交通資料中列有巴士路線來回分站名稱
3.於頁尾設有部分客貨車租賃及拖延電話
缺點:
1.高架道路易與普通道路混淆(同為白色)
2.高度分佈較為混亂(單以陸地->青色/高地->綠色表示,但地勢比高地更高位置則仍以青色表示)
3.故意將道路英文名稱刪除,但係仍有唔少道路英文名稱未刪除
4.地圖印刷未完善,中央部分有重疊

以上只為本人試用後意見,僅供參考