hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為乘客及司機著想 , 請九巴盡快將繁忙地區路線全冷 ! ...
開啟左側

[服務調整] 為乘客及司機著想 , 請九巴盡快將繁忙地區路線全冷 !

大傻哥 發表於 2010-6-30 21:29 | 顯示全部樓層

502 發表於 2010-6-30 21:30 | 顯示全部樓層
原帖由 HA7874~HC2110 於 2010-6-30 21:23 發表

咁如果夏天+市區+冷馬熱氣+街上行人, 咁唔知會等於d咩呢???
點解個個淨係諗車長同乘客, 而唔諗街上行人的感受???

要享受就要有代價
今日坐得起架冷氣巴到un un腳
聽日係街行乜都受返晒

同樣屋企開冷氣
甚至坐車都係
難度又可以講點解人地渣車,行人要係街到食廢氣?
如是者develop落去一世都講唔完..

無計,要科技就要代價
冇得講
OTIS401 發表於 2010-6-30 21:36 | 顯示全部樓層
本來就覺得,呢個post真係有D想引起罵戰的成份
都唔想浪費氣力來打字回post,但見講得咁激烈就算了...

離題講,電車都係冇冷氣,我今日搭完都就黎想死
咁我番離係咪又要開著部電腦開新文「為乘客及司機著想 , 請電車盡快加設空調 !」呢?
雖然我自己都覺得,全冷無可否認係一件好事黎
但問題係,你話實行就實行?無需考慮其他的因素?
(先至聲明,我唔係保熱狗人仕)

一大句講哂
九巴已經話下年會退哂D熱狗車
唔鐘意搭熱狗,咪唔好坐lo
一係等下一架、一係搭港鐵、一係搭的士
冇人隊支槍去你度迫你搭
FBI2 發表於 2010-6-30 21:39 | 顯示全部樓層

原帖由 502 於 2010-6-30 21:30 發表

要享受就要有代價
今日坐得起架冷氣巴到un un腳
聽日係街行乜都受返晒

同樣屋企開冷氣
甚至坐車都係
難度又可以講點解人地渣車,行人要係街到食廢氣?
如是者develop落去一世都講唔完..

無計,要科技就要代價
冇得 ...

好多人話我反熱,甚至話我見到熱狗就趕,其實我並不是所有熱都反,不過香港的環境太差,行熱狗真係唔多適合,我去到美國一樣見熱狗先上車.
既然香港越來越熱,不如大家努力工作,日後移民到別地方,這樣便可享受多點新鮮空氣了.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FBI2 發表於 2010-6-30 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-6-30 21:36 發表

咁我番離係咪又要開著部電腦開新文「為乘客及司機著想 , 請電車盡快加 ...

九巴唔係話2012年先退晒熱狗咩? 如果九巴肯將全冷時間提早到2011年,我感激不盡.
不過,我現在係港島返工,通常上環去金鐘,我都會選擇電車,一來便宜,二來吹下涼風幾舒服,不過太熱或者是下雨就會改搭港鐵了.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
502 發表於 2010-6-30 21:42 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-6-30 21:36 發表

咁我番離係咪又要開著部電腦開新文「為乘客及司機著想 , 請電車盡快加 ...

理性討論啦下

個人覺得呢d post討論下冇乜問題
但下下有個人入黎話
唔鐘意咪坐的士坐港鐵自己渣架車囉
冇人渣住支槍迫你坐

咁講冇意思架喎
meaningless
既然你覺得浪費氣力打字既
不如打呢幾十隻meaningless既字既力氣都慳一慳
用呢d力上網去睇下新聞仲好啦..
502 發表於 2010-6-30 21:45 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2010-6-30 21:39 發表

好多人話我反熱,甚至話我見到熱狗就趕,其實我並不是所有熱都反,不過香港的環境太差,行熱狗真係唔多適合,我去到美國一樣見熱狗先上車.
既然香港越來越熱,不如大家努力工作,日後移民到別地方,這樣便可享受多點新鮮空 ...

或者咁講
點解d人要秋冬天坐熱狗
夏天就要冷氣車姐?

都係氣候問題
夏天香港濕又熱
多多汗都散唔到熱啦
點解又要秋冬天先要坐?
秋天都唔凍啦,但係吹北風乾乾爽爽
同夏天一樣溫度都差得遠啦

又熱又濕既地方講真唔係太適合熱狗行
JU2541 發表於 2010-6-30 21:49 | 顯示全部樓層
原帖由 ADS155 於 2010-6-30 19:24 發表
突然想問,換車的錢從何來?

你驚你冇錢好過啦

我就唔信成間公司冇錢 ..有融資
人一九,腦便殘
FBI2 發表於 2010-6-30 21:53 | 顯示全部樓層
原帖由 502 於 2010-6-30 21:45 發表

或者咁講
點解d人要秋冬天坐熱狗
夏天就要冷氣車姐?

都係氣候問題
夏天香港濕又熱
多多汗都散唔到熱啦
點解又要秋冬天先要坐?
秋天都唔凍啦,但係吹北風乾乾爽爽
同夏天一樣溫度都差得遠啦

又熱又濕既地方講真唔 ...

去到北京,溫哥華,倫敦,又唔見我反熱?
我一直只係反對香港,澳門,深圳,廣州,上海行熱狗巴士,原因正正就係你所講---又熱又濕既地區.
搭熱狗最佳季節係秋天,真係好爽;冬天就太凍,記得62X熱狗尾日,我係架熱狗打冷震打足成個鐘;夏天就太熱,試過搭42C熱狗搭到中途暈左俾人拖在入廠.
JC2943 發表於 2010-6-30 21:55 | 顯示全部樓層

好想講,作為巴士愛好者,當然有一班人為左"熱狗情意結",覺得全冷係可惜、或者熱狗係有絕對保留價值,,,,,,,,,
反觀,作為一般市民、或者駕駛者,有心問,我邊個鍾意駕/坐到一部熱狗,進入高於三十幾度、而無生風既繁忙區呢?
大家唔好唔記得,如彌敦道、佐敦道,一日總會遇不少塞車、交通意外,十分鐘、二十分鐘,,,,,,
當大家在路中心塞死既時候,困在熱狗的,大家心裡有甚麼感覺,我總覺得不需要詳細解釋,,,,

司機駕到褲管都濕環透哂?濕熱出了皮膚病,你又會清楚嘛?
司機位的熱氣,四面湧入的,加場水箱熱氣,有誰了解?
3+2坐位,坐滿八成客,再遇下雨+漏水+濕熱天氣,作為乘客,有誰歡喜?

唔鍾意,你咪等一架囉<<這一句,說是很容易,但,作為客人,為何還要需花更多時間找尋舒適的旅程呢?

有例證:早幾年有個豐富經驗車長,於駕駛S3N行駛42因車箱過熱而中暑暈倒,幸沒有意外發生....

有時候,總是覺得短程車、郊區線比更有所為及恰當得多....熱狗,本質無罪,只是各區議員意見立場及九巴分配作怪吧,,,,,,,,,

P.S. 希望大家都理性、和平討論   
(本人也是巴士愛好者,同樣,熱狗、冷馬也會喜好,,,,,,)