hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為乘客及司機著想 , 請九巴盡快將繁忙地區路線全冷 ! ...
開啟左側

[服務調整] 為乘客及司機著想 , 請九巴盡快將繁忙地區路線全冷 !

richardchan1988 發表於 2010-7-2 13:11 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2010-7-2 11:26 發表

咁我搭 66 73 5A 32B 39A 38A 呢 D 線咪日日都要買六合彩 ? 我冇咁多錢喎
你而家話個別路線 , 完全係玩哂啦 , 咩都可以話做個別路線
點解咁多人想彌敦道既線全冷先 [ 唔係要所有九巴線全冷喎 ] , 係因為彌敦道 ...
你唔鍾意熱狗係你既事 但有D野要客觀少少 呢6條線相對全香港所有路線 比例有幾多? 我稱之為個別又有何不對

我並非反對全冷 而係部份人濫用香港自由制度 希望別人多聽自己意見 同某D人嘈係無意義 我已經強調 1年 只係1年 有人都唔忍得 恐怕當時人都係年青人 仲有好多個10年 1年算得係咩?

我再串少少 如果我既說話唔岩 或者有話錯你 恐怕我早就俾人扣到負分 得些好意需回手 而家大勢係熱狗一定會無晒 仲反 反咩? 係咪一定要熱狗響香港立刻消失先叫滿意?

恕我做得唔好 我引用一篇文去回2篇文章 抱歉

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
CPY + 5 鬧得好!理性貼文者不應該被人扣分。 ...

查看全部評分

大家講道理者
JU2541 發表於 2010-7-2 13:24 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2010-7-2 10:51 發表
6A 同 33A 加冷我絕對支持
不過如果好似 36B , 41A , 6 呢 D 咁 , 平日行得幾轉車 , 有 D 假日直情收車 (36B 假日都係出一部熱狗) , 俾少少選擇人都唔差既 ...

批新車又出得好鬼慢
城巴落完船上完去砌再落返黎都差唔多出哂
九巴就... (當然啦唔係全部九巴既錯)

37M 坐咁短都加部冷去全冷....
33A 就到依家開始好熱都未有聲氣 ...

睇返假日時間表
33A 係有一轉連開 4 部熱狗 (其中一部係 43C 柯打...) 先唔理 43C 柯打...連開 3 部真係靠害
走左班冷要一個鐘後先有部 ...

諗起某版友響某壇講果句
順我者生,逆我者亡... 依家新區得罪你咩...一日到黑打新區主意
一部冷一部熱 都五十五十 ..
你問我呢個乘客肯唔肯慳 $1 坐熱狗 ...
我一定話唔肯...我唔知幾想快 d 早退早著 最好今年全部同我退哂佢 對住批熱蘭批熱龍眼都冤
等我三個字 甩班/收車就四五六七八個字 ...比部咁既野比我
依家係拎住張時間表等部冷馬 雖然不準確 但都有個框架參考下 ..
大把老人家真係情願等多班 33 度企響街等下一班希望冷馬
如果 $1~2 真係咁重要... 紅小收 $11/13 都唔會大行其道 越做越好客
又唔見紅小響上葵做得起?成個上葵根本不知足

成日諗住 D 車退九巴點 ...
一日有市場 一日部車有 scrap value 就都可以賣出去
就算唔賣... 都行左 15~17 年...退都係時候
九巴咁大 訂親都係大訂單 唔大訂都好有名氣大公司大企業
拎個 credit sales / leases 有幾難 ....你買樓都唔係一炮過比 cash 啦

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
FBI2 + 5 Excellent points

查看全部評分

人一九,腦便殘
CPY 發表於 2010-7-2 18:18 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2010-7-2 18:26 | 顯示全部樓層

原帖由 JU2541 於 2010-7-2 13:24 發表

批新車又出得好鬼慢
城巴落完船上完去砌再落返黎都差唔多出哂
九巴就... (當然啦唔係全部九巴既錯)

37M 坐咁短都加部冷去全冷....
33A 就到依家開始好熱都未有聲氣 ...

睇返假日時間表
33A 係有一轉連開 4 部熱狗 ...

[聽聞] 九巴提出以單層取代熱狗 , 結果當然係 ban 左
請用文明來說服我。
GU9338 發表於 2010-7-2 18:29 | 顯示全部樓層
del
請用文明來說服我。
FD5410 發表於 2010-7-2 19:03 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2010-7-2 11:20 發表
首先,我並沒有寫信,也沒有鼓吹寫信,只是建議九巴有什麼路線可以先全冷,有什麼路線可以後全冷,請勿把我以前的言論應用於今天,因為我個人對反熱的立場已軟化很多,至少37M全冷一事我從未表示贊成.巴士,鐵路,生活# U: M# A, J3 e; _3 L  D

而我今次只是強調長途和繁忙地區路線應該優先全冷,因為要顧及乘客和車長的安全,34度之下搭熱狗行彌敦道是不是好受呢? 另外,現時還有一些路線仍然有大量熱狗行走,走左一班,下一班也是熱狗,是否反映出九巴對熱冷5 E' V: N. q! p* e7 w9 A9 Q2 P
分配不均呢? 你說呢一班熱狗唔上,下一班都會係冷馬,但係有沒有想過九巴有很多路線只是美其名留一架熱蛇,實際令大部分乘搭冷馬的乘客因而要付較高昂的車資嗎? 至於44,我就算爭取也好,不爭取也好,都會
在這個時間全冷,因為區議會根本就希望41A和44全冷,不是說我爭取就成事,也沒有像大家說什麼寫信云云,寫信那些只是強調路線重組.( Z  X1 |$ {' |" L6 ?* _
巴士,鐵路,生活- D: p& ^1 Q4 S3 o3 x6 ~" V' E
大家還記得當年車長要用口罩駕熱狗行大隧嗎??

首先無人話過係你寫信喎,你要即刻認左佢我地都無你辦法...
你話你個立場軟化左好多,我又唔多覺喎

當然揸部熱龍行彌敦道係唔好受,但你又有無諗過有一部份市民係熱狗「情有獨鍾」呢 ?
6A,33A 呢D係就係有需要加冷,但即刻全冷又未必有咁既需要喎
留返一兩部熱狗俾人選擇,我就覺得無咩問題
(當然九巴係為錢先留返一兩部熱狗,但咁做又唔係一件壞事)
FBI2 發表於 2010-7-2 19:06 | 顯示全部樓層

原帖由 CPY 於 2010-7-2 18:18 發表

個問題唔係九巴既信譽有問題,而係九記即使有幾大筆流動資金,都唔願意即刻買大批新車。
宜家個CEO係會計師黎O架!佢點會咁隨便買一大批新車啊!

以前冷馬用夠十七年就要死,宜家就用夠十八年先至湯,你唔諗下係乜野原因?

...

所以九巴近期一口氣訂290架AVBWU,都有少少詫異.講真,佢訂70架AVC,好明顯係立場係,車一定要買最大既,總之行得既就行最大架,同以前城巴既作風相似.
可是,九巴自己計錯數,短單層太少,所以焗住買E200.
如果九巴唔係想將S3V提早退,唔駛係咁訂新車掛.既然九巴CEO係會計師,冇理由唔訂成本較低既ATEU,而走去訂成本高很多的AVBWU,這一點我都好質疑九巴
既成本控制政策是否得個樣!
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
nwfb1001 發表於 2010-7-2 19:17 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2010-7-2 19:06 發表

所以九巴近期一口氣訂290架AVBWU,都有少少詫異.講真,佢訂70架AVC,好明顯係立場係,車一定要買最大既,總之行得既就行最大架,同以前城巴既作風相似.
可是,九巴自己計錯數,短單層太少,所以焗住買E200.
如果九巴唔係想 ...

唔明九巴點樣焗住買E200,ASB停產了嗎?

另外,港島北岸的電車也是沒有空調的穿梭港島市區鬧市,為什麼沒有人要求(盡快)全冷?
FBI2 發表於 2010-7-2 19:21 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2010-7-2 19:03 發表

首先無人話過係你寫信喎,你要即刻認左佢我地都無你辦法...
你話你個立場軟化左好多,我又唔多覺喎

當然揸部熱龍行彌敦道係唔好受,但你又有無諗過有一部份市民係熱狗「情有獨鍾」呢 ?
6A,33A 呢D係就係有需要加 ...

與其被人家指手劃腳,不如自己認左算數.

我也明白部分市民對熱狗情有獨鍾,以前的讀書年代一定等41A架S3V先上車,成條線當時得2架熱狗.不過,情有獨鍾的話,大可以建議巴士公司把部分熱狗保留,
放在博物館,讓大家有一個集體回憶,証明點解當年乘客叫佢地做"熱狗".

剛剛我係觀塘等42C返青衣,見到有50人左右排隊,心想他們應該等了好耐車,之後來左架42C,得2個客上,另外四十幾人仲係度排緊隊,而架巴士得十個客都冇.
跟住等多10分鐘來架ATR,條隊有成90-100人排隊,我也上了那班車,去到九龍灣已經頂閘,結果用左1個鐘先返到青衣村.如果我見前車冇人上,我走去上前車,
相信快20分鐘返到屋企,可是今天是34度,我穿了西服,唔敢上呢架前車,而也有很多乘客不願意上呢班車,此車是今天特見FU8538,而42C今日最少有2架S3BL行走.

我想強調,市民也是人,反熱者也是人,保熱者也是人,大家都有不同的立場,這一點是值得尊重.我為什麼強調短途線留熱狗是可行,就是因為大部分乘客不會因為
那班車開熱狗而等下班,可是中長途線的確有這種情況,以42C為例,就是因為有這一班車,弄致後車比正常情況快頂閘,拖慢行車時間.如果像大家說,不想搭熱狗
就等下班,則煩請巴士公司將那班熱狗班次開出之後同時將冷氣班次一起開出,而不是照原定時間表開車,此舉可減少客量失衡的情況,而短途線則不在此限.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FBI2 發表於 2010-7-2 19:25 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1001 於 2010-7-2 19:17 發表

唔明九巴點樣焗住買E200,ASB停產了嗎?

另外,港島北岸的電車也是沒有空調的穿梭港島市區鬧市,為什麼沒有人要求(盡快)全冷?

因為市民(包括本人)明白電車是超級便宜的交通工具,本身年年虧蝕,有電車服務已經是恩賜,還要求全冷幹什麼?
再者,港島的酷熱程度明顯沒有九龍區那麼嚴重,至少本人每天都搭超過2次電車.